torsdag 28 februari 2008
CastelGiocondo Brunello di Montalcino vertikal
onsdag 27 februari 2008
Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Cuvee St Catherine 2004
Historien var att jag satt på avträdet och bläddrade i den sprillans nya systemkatalogen i april förra året - och av någon anledning hamnade jag på Alsace-sidan i beställningssortimentet. Detta vin stod listat för 130 kr flaskan - och jag kände direkt att detta måste vara helt fel. Efter en snabb slagning på nätet insåg jag att vinet var värt det mångdubbla - listpris i Danmark var 430 DKK.
Jag kastade mej i bilen och fick in en beställning på en låda på tolv flaskor, som till min lilla förvåning kom hem till överenskommet pris. Bingo!
Detta vin har också en speciell plats i mitt hjärta från den gången vi var och besökte änkan och systrarna Faller som driver Domaine Weinbach. Änkan tog emot i sitt vardagsrum och serverade deras viner - under tiden gick hon och rörde i grytorna i köket. Typiskt för franska vinmakare blev hon mer och mer entusiastisk när hon insåg att vi verkligen var intresserade - och mer och mer exklusiva flaskor kom fram. När vi var framme vid deras selection de grain nobles åkte spottkoppen bort. Detta vin fick inte spottas! Det var den första av 6-7 vinproducenter som vi besökte under resan - men Weinbach var helt enkelt bäst.
Nåväl, nog med självgodhet- det är ju inte jag som har trampat druvorna! Kvällens inramning är hemmagjorda dumplings med fläskfärs -kinakål - ingefära - vitlök - sesamolja. Utseendet på dessa dumplings lämnar mycket övrigt att önska (nästa gång köper jag degen) - men smaken är bra.
Vinet är gyllene i färgen, doften är enormt elegant och full av mineral. Fortfarande är petroleumtonerna närmast frånvarande, istället finns det mer frukt som citrus och lite exotiska frukter. Vinet fyller munnen med smaker som varar hur länge som helst - men det som slår en mest är den fantastiska mineraliteten och den lätt trögflytande känslan av ett vin med mycket substans. Kombinationen av ingefära och Riesling rekommenderas!
Vinet är kanonbra igen - men kanske ändå inte riktigt lika bra som förra gången. Den ungt charmiga sprittande känslan är inte riktigt kvar - och petroleumtonerna har inte kommit långt nog för att fylla ut. Misstänker att nu är det nog dags att sätta hänglås på de kvarvarande flaskorna. Jag är övertygad att detta vin kommer att bli en "killer" igen om 5-10 år.
söndag 24 februari 2008
Chateau de Lancyre La Rouvière 2003
torsdag 21 februari 2008
Fontanafredda Barbaresco Coste Rubin 2001
Förra gången vi provade detta vinet avfärdade vi det som korkskadat efter bara någon minuts luftning. Av någon anledning fick det stå kvar i karaffen tills slutet av kvällen - och precis innan det åkte i vasken stack jag ner näsan ner för en sista sniff av trikloranisol. Vinet hade blommat ut till något helt extraordinärt och jag fick hindra gästerna i hallen... Vis av detta dekanterades vinet i en öppen karaff c:a två timmar innan servering.
Servering! Vinet är ....orange! Visst kan Nebbioloviner vara tegelfärgade - men detta vin har den mest udda färg jag har sett. Vinet är "gasen i botten" direkt i glaset - klara nebbiolotoner och ibland känns som att sticka näsan i en blomsterkvast spetsad med körsbär. Vinet är helt fullmoget och silkeslent. Det är så många intryck att jag inte riktigt orkar bena ut dem... Jag drar till med att detta är ett av de bästa italienska vinerna som jag någonsin har provat. Det är tunga ord för ett 100 kr vin - men det är värt det. Kan bara hålla med Mr Sucklings omdöme
"Lots of ripe plum and toasted oak character follow through to a full-bodied palate, with chewy tannins and a long finish. Tight and four-square now, but will improve wonderfully in the bottle. Well done for this producer. Best after 2008, 90 points"
Däremot håller jag nog inte med om att det skall lagras så mycket mer - efter c:a två timmar till i karaffen känns det som intensiteten går ner. Mina fyra återstående flaskor kommer att ge mycket nöje under 2008!
Tips! Nettorvet har fortfarande kvar Fontanafreddas vingårdsbarolo "Vigna La Rosa" från 2000. Priset är högre än för denna Barbarescon - men säkert gångbart i ett internationellt perspektiv (c:a 300 SEK per flaska).
söndag 17 februari 2008
Lammsteksorgie med Chateau Noaillac 2000
Kvällens gäster betod av vana vindrickare (inkl en och två betygsprovare från Munskänkarna), så jag kände ett visst ansvar att servera lite intressanta viner (och för min egen skull också så klart!). Samtidigt var gästerna så många att det inte gärna kunde bli "top of the line".
Förrätten bestod av små tapas med olika tapenader - enkelt och plockvänligt. Till det hade jag köpt Georg Breuer Riesling Sauvage 2006 (SB 5899). Vinet var lätt i färgen och med en ganska tydlig ung Rieslingkaraktär i doften - päronsoda. Smaken var helt kruttorr med samma ton av ung Riesling. Vinet var helt korrekt men samtidigt väldigt anonymt - och jag tvekar på om det är värt sina 109 kr. Lite mer karaktär hade jag nog väntat mej! Det kan också varit en lite dålig mat/vin match också - ett halvtorrt vin hade varit bättre ihop med tapenaderna. "You live - you learn."
Lammstek = Bordeaux! Efter att ha detaljgranskat grannbloggarna och bett Finare Vinare om råd hade jag inhandlat två magnumbuteljer Chateau Noaillac 2000 (SB 3359). Intressant att det står flaskor med Cru Bourgeois från monsteråret 2000 kvar på Bolaget - nästan helt bortglömda! Vad jag kan hitta lanserades vinet på Systemet under 2004 - och det är ju ett tag sen. Båda flaskorna dekanterades c:a 2 timmar innan maten - och hälldes pronto tillbaka på sina flaskor. Bara doften från karaffen var väldigt lovande!
Flaska 1: Härlig charmig mogen Bordeauxdoft med klara indikationer att detta vin innehåller en hel del Cabernet Sauvignon. En lätt touch av ammoniak och salmiak, mörka frukter. Vinet visar mognadstoner av hö, fina syror och upplösta tanniner. Vinet är riktigt bra! Och framförallt är det som gjort för lammstek! Eftersmaken är inte överdrivet lång och komplex - men det gör ingenting till maten. Bara att känna mognadstoner från en 100 kr Bordeaux från Bolaget ger många pluspoäng. Vinkännarna runt bordet smackar - och suckar om hur de har kunnat missa detta fynd. Ett klassiskt exempel på hur små medelmåttiga slott kan få till det i stora årgångar, utan att kunna ta ut överpriser som de större slotten.
Flaska 2: Denna flaska uppvisar en helt annan karaktär än flaska 1. Tonen av ammoniak är betydligt starkare, syrorna klart högre. Det känns som detta vin är ett par år yngre än första flaskan. Smaksak vilket man gillar bäst - denna visade inte samma mognad och balans. Å andra sidan var det "maffigare" och med klart längre eftersmak. Jag håller på den första flaskan dock! Klart att det inte är helt optimalt att flaskorna har stått upp i bolagets hylla sen 2004...
Nästa flaska till rakning fick bli en Chateau Labadie 2003 (SB 3550). Vinet visar upp en mer klarröd nyans och doften har mer av röda frukter som hallon och röda vinbär (jmf med Noaillac). Smaken är ganska burdus med klara Merlottoner, vinet känns en aning kokt och vissa drag av starkvin kan hittas. Tuffare tanniner än Noaillacen. Vinet är helt korrekt men är bara så erbarmligt trist efter den förra upplevelsen. Jag får genast ett slag av St Emillion depression (ni vet nog vad jag menar).
Slutligen kan vi nog ana att Finare Vinare, Drucket och Frankofilens bloggar har en viss genomslagskraft på Systemets vinsaldo. Det stod nio flaskor Noaillac på Hansakompaniet när jag högg två flaskor i fredags. Idag står det en flaska kvar!
fredag 15 februari 2008
Ricasoli Rocca Guicciarda 2004
Kvällens matlagning gick i Italiens tecken - lammfärsbiffar med hemmagjord tomatsås och färsk pasta. Rikligt med Reggiano parmesan på toppen.
Vinet är väldigt knutet direkt från flaskan, svaga toner av mörk frukt och kaffe. Tio minuter senare har allt släppt - nu fullständigt osar glaset av Toscana av hög klass. Mörka frukter såsom körsbär och björnbär, kaffe och choklad. Helt enkelt väldigt Toscanskt! Smaken är strikt med rätt tuffa syror och en del tanniner - men väldigt elegant med en fin ektouch. Lite lite kritik mot att frukten inte riktigt räcker till i mitten - det finns en tunn zon någonstans mitt i munnen (men då jämför jag med betydligt dyrare viner).
Efter ytterligare en stund kommer en påtaglig stallighet - och nu börjar vinet närmast likna en Bordeaux. Vinet tar ett steg upp i kvalitet och blir plötsligt en allvarlig konkurrent till Marchese Antinori 2001. Antinorivinet vinner dock på poäng pga lite mer koncentration och komplexitet - men så är också det vinet äldre och lite dyrare.
Systembolaget påstår att vinet består av 100% Sangiovese - men det är väl inte tillåtet i Chianti Classico? Prisskillnaden mellan "Brolio" och detta vin är 30 kr - men klivet upp i klass är mer än så. Tyvärr så har årgången bytts ut mot 2005 som känns som ett osäkert kort. Jag skall leta på lite mer obskyra systembolag efter den gamla årgången - det finns ofta kvar gamla årgångar långt bak i hyllan...
tisdag 12 februari 2008
Blindprovning i Pauillac!
Efter maten ville vi ha mer vin! H. hade lånat en karaff redan vid ankomst och gjort flera omotiverade avbrott i middagen för att sniffa. Hans ansiktsuttryck var ganska besvärat, något var fel? Vinet hälldes upp i glasen - nu skulle jag och travkungen sättas på prov!
VIN 1: Vinet var helt klarrött med lite mognadstoner i kanten. En tydlig nyans av vad jag kallar torskskit (har ni rensat en torsk så vet ni!). Jag antar att det är samma doft som vissa kallar sjöbotten? Just denna nyans finns tydligt i Tinto Pesquera , så jag fastnade mentalt där. Det fanns stråk av "cassis" och jordgubb som inte passade in på min gissning, och en enorm elegans bakom "skiten". Travkungen höll tag i frukttonerna och hamnade efter ett tag i Chateauneuf-du- Pape. Min fru som passerade bordet, sniffade i två sekunder och sa bara "Bordeaux". H. hämtade flaskan och det gick ett sus i publiken... Vinet var en Mouton Rothschild 1989.
H. visade korken. Vinet hade trängt igenom på ovansidan - inget gott tecken. Jag antar att det var detta som gjorde att vinet kanske inte riktigt presterade? Tonen av "sjöbotten" eller torskskit verkar vara olika besvärande för olika personer. Travkungen hade inget emot den "ruttna" tonen - själv har jag väldigt svårt för "funky business" i större doser. Jag skämdes en aning för att ha klassat ner H.'s bidrag till en Pesquera - men är det blint så är det.
VIN 2: Min tur... Efter att ha druckit mitt livs första premier cru vin, så jag var jag lite tveksam till vad jag skulle plocka i källaren - dessutom var allt egentligen för kallt. Det fick bli den första flaskan Pichon Baron Longueville 1997, inköpt i grupp med Léoville Poyferré 1993 för ett tag sen. Vinet chockdekanterades och hälldes upp direkt. Vinet var som en explosion i glaset - det bara osade cassis och cigarrlåda. I munnen var vinet silkeslent med helt färdig komplex smak. Jag tyckte vinet var närmast hypnotiserande, och många klasser bättre än Poyferren i samma låda.
Travkungen var ett tag och snurrade i Brunello, och jag förstår hur han tänkte. Det var samma färg på vinet som en fullmogen Brunello och samma silkeslena framtoning. Frugan behövde bara lukta på korken för att säga "Bordeaux" (gravida lär ha bättre luktsinne!). Denna flaska kvalar in som en av de tio bästa viner jag någonsin druckit - och jag ringde direkt till vinhandeln nästa dag - men allt var slut. Priset jag gav var 325 DKK, vilket var ett brakfynd.
Nu hade vi konsumerat en flaska per person, och det började bli en aning lulligt. Ett mindre alkoholrus gynnar det spirituella sinnet och associationsförmågan tycker jag - en helnykter vintillställning är inget för mej... Men nu började vi nå "den bortre parantesen". Men men, travkungen såg så härligt pillemarisk ut. Han hade också ett blint vin i bakfickan! Detta med blinda viner var inget avtalat - inte ens outtalat avtalat.
VIN 3: Vinet hade en underbar tät blå färg - doften var närmast majestätisk med en enorm mineralitet. Jag högg direkt att detta borde vara en Hermitage av klass. Men var fanns vitpepparn? Smaken var närmast ännu mer mineralisk än doften. Frukt packad lager på lager till en fantastisk koncentration. Urkraft med finess. Tyvärr är mina anteckningar så solkiga att jag inte riktigt kan uttyda alla intryck så här efteråt. Jag satte hus, hem, fru och busskort på att detta ÄR en Hermitage, troligen en relativt ung Jean-Louis Chave. Travkungen hämtade flaskan:
Oj,oj,oj... Chateau Latour 1998. Med mer tid i glaset öppnade vinet upp sej mer och mer och nu var det inga tvivel. Detta var med god marginal det bästa vinet för aftonen, och en av mina fyra i topp i livet (de tre övriga som bråkar i toppen är Léoville Las Cases 1989, Chateau Angélus 1994 och Jean-Louis Chave Hermitage 2001). En lustig detalj med detta vinet är att det såldes i samma släpp som Guigals LaLaLa's på Systembolaget. Travkungen köade som nummer två på Hansakompaniet när mannen före i kön avslöjande att han tänkte köpa Latour. Vaddå Latour, den fanns ju inte med på några listor? Tre flaskor Chateau Latour 1998 hade på något sätt hittat till Malmö, hur i h-e skall man veta det? Priset var 1100-1200 kr som måste anses som väldigt bra med tanke på världsmarknadspriset.
Vad skall man säga? Detta var en fantastisk upplevelse, och absolut inget jag hade räknat med. Mitt livs vinprovning "so far"!! Man måste också bli väldigt ödmjuk över sina vinprovarkunskaper - jag var verkligen helt fel på det. Dessutom på två av världens största viner... Ordningsföljden i mål var solklar för mej: Latour - Pichon Baron - Mouton Rothschild!
söndag 10 februari 2008
La Tour de By 2004

Det första som slår emot mej är inte enbart koskit men det finns med i mixen av violpastiller och plommonkompott. Detta har helt klart en helt egen personlighet, och mina mungipor börjar att höjas så smått. I glaset är vinet förvånansvärt lätt i färgen, men med samma mustiga drag i doften. I munnen börjar det med en kylig känsla som övergår i ett varmt och mustigt mittparti som är mycket egenartat (och charmigt!). Eftersmaken visar syrorna och jag får igen känslan av fläderblom (?). Måste vara något som min hjärna lurar mej med - för det borde väl inte finnas i en röd Bordeaux?
Eftersmaken kunde varit lite längre - koncentrationen i vinet lite högre - men det är ett mycket charmigt och väl prisvärt vin som jag kommer att köpa igen snarast! Speciellt på halvflaska (som ikväll). Jag gillar detta betydligt bättre än den t.ex den svindyra Chateau Pibran 2003 (SB 97955) på halvflaska.
Detta är inget för långlagring, men det kommer att bli väldigt spännande att se vad La Tour de By kunde åstadkomma 2005... Kan de få upp koncentrationen lite till så kan detta bli riktigt storartat!
Juliusspital Würzburger Stein Silvaner 2006
Vinet är en flaska Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2006, inköpt på Bolaget av mina föräldrar i slutet av förra året (c:a 129 kr). Den missade jag fullständigt när den släpptes, kanske inte så konstigt i de extremt hypade släppen som var i november-december 2007. Vår erfarenhet av Franken och Silvanerviner är väldigt liten, och detta är mej veterligen den första flaska med "rondör" vi konsumerar hemma.
Kocken provsmakar traditionsenligt vinet under matlagningen, och det är helt enkelt väldigt gott. I munnen spritter det till av syra och ungdom, en ganska tydlig "äppel/päron" ton skvallrar också att detta vinet är i början av sin levnadsbana. Lite slank i mitten men med en imponerade lång eftersmak. Det är inte överdrivet komplext men det har en personlighet som man blir glad av. Detta är urtypen av ett vin man borde ha mycket på lager hemma av, funkar jättebra som mingelvin och säkerligen till en mängd olika maträtter.
12.5 % alkohol... I ett kabinettvin? Sommaren 2006 i Tyskland måste varit något i hästväg! De tyska rieslings från 2006 som vi provat har också visat en enorm kvalitet - helt säkert en årgång att lägga i källaren medans det finns att köpa.
fredag 8 februari 2008
Chateau Léoville Poyferré 1993
Jag vågade inte någon längre dekantering, så fällningen separerades från vinet, som hälldes direkt i glaset. Den initiala doften var som från ett stenbrott eller regn på asfalt, mineral!! Lite rädd sen förra veckans korkskadade Las Cases väntade jag på frukten. Efter några minuter sprack molntäcket upp - lite plommon - lite cassis - en hel del vässad blyerts. Och en envis smak som jag refererar till som fläder (i ett rött vin??). Jag inser efter en timme att detta vinet skulle dekanterats väl i förväg för det blir bara bättre och bättre för varje smutt. Med mer luft och högre temperatur kommer vissa gröna inslag som visar att det nog inte var världens bästa sommar 1993. Vad jag har hört så kör alla Léoville slotten med omvänd osmos för att sänka vattenhalten i musten de år vädret inte riktigt räcker till - därav den otroligt jämna kvaliteten! Vinet är strålande gott och mycket elegant, och har klarat all misshandel den varit med om. Det är inte det bästa vinet jag druckit men en solid 90 poängare om man skall köra Wine Spectator poäng. Bara upplevelsen att dricka ett vin från det året man tog studenten!
onsdag 6 februari 2008
Leth Grüner Veltliner 2006
Vinet har fått högsta prisvärdhetsbetyg i alla möjliga tidningar (såsom Allt Om Vin, Sydsvenskan, Amelia, Småkaninsuppfödningstidningen etc). Tror dessutom att vinet kvalade in på Allt Om Vins tio-i-topp lista för vita viner under 2007. Så lite nyfiken är man allt - men det är ju trots allt ett ganska billigt vin (69 kr).
Vinet är ganska lätt i färgen, doften enkel med vissa citrusdrag. Smaken upplever jag som ganska underlig - och det är inte mycket till druvkaraktär i detta vinet. Citrusen är där, men också en besk bismak som inte är det samma som det kryddiga jag letar efter. "Mittpartiet" är väldigt tunt - och i några ofokuserade stunder säger jag till mej själv att sluta köpa Åkesson på tetra.
In alles, inte mycket att skriva hem om. För de 16 kr mer som Gobelsburgern kostar får man mer än det dubbla tillbaka i kvalitet! Detta visualiserar också det underliga i att svenska vinjournalister bedömer allt på prisvärdhetsskala. Men det är kanske en debatt för vinforumet istället...
tisdag 5 februari 2008
Chateau Poujeaux 1997
Middag med svärmor stod på programmet, och då min fru är i det välsignade tillståndet är det roligt med gäster att tjôta vin med! Att prova fina viner ensam är inget för mej - då tar jag hellre en kall öl (eller två). Middagen blev av enklaste sort, australisk entrecôte med kryddsmör och bakad potatis + något salladsblad för färgens skull. Helt rätt mat till detta vin som kanske inte är det mest nyanserade i klassen, men ack så charmigt. Frukten står bokstavligen "som en kvast ur glaset" direkt från flaskan. Det känns i hela köket att vinet har dekanterats! Vinet har fina mognadstoner och doften är av ädlaste Bordeauxmärke. Cassis, kaffe, blommor - bara goa grejer. En tydlig syra gör vinet perfekt till maten - dock har tanninerna nästan försvunnit nu. Vinet är som bäst den första timmen, sen dör det en sakta död i karaffen. Det är således nu eller aldrig som gäller för detta vinet. Vi avtackar en trogen höstvän med ett tyst hurra.
söndag 3 februari 2008
Léoville Las Cases 1997
Det blev mer vin än planerat så jag fick ta en tur till källaren igen... Återigen ett för kallt vin utan luftning - men hellre det än inget vin alls. Chateau Pipeau 2004 från St Emillion hittade jag i en liten vinbutik i Köpenhamn (http://www.gmvin.dk/) för 165 DKK. Vinet är klassat som ett Grand Cru - vilket inte betyder ett jota i St Emillion (alla viner är Grand Cru!). Vinet har dock fått bra betyg av både Parker och Wine Spectator (91p), och detta var den först testade flaskan. Vinet var mycket tätt och ungt i färgen, med tydliga inslag av gräsighet i doften initialt (10% Carbernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, 80% Merlot). Ett gammaldags Bordeauxvin med blod, järn och mycket urkraft. En eloge till jänkarna Suckling och Parker att de uppskattar detta vin, för insmickrande är det då rakt inte. Svårt att tro att det innehåller 80% Merlot! Öppnade upp sej något efter en halvtimme - och visade faktiskt stor potential bakom alla tanninerna, lite som en större Pomerol. Vi gillade det starkt och min far beställde sex flaskor på studs! Men här gäller det att hålla tassarna väck i minst fem år till.
Åter till Leoville Las Cases 1997... Ingen förbättring i sikte, och vi börjar ana att det kanske trots allt är korkskadat. Väldigt väldigt lite, men tillräckligt för att förvandla vinet till en hygglig Bordeaux Superieur för 80 kr. Mycket trist! Har en flaska till i källaren och besvikelsen får lägga sej innan jag provar igen.