lördag 29 mars 2008
Joseph Drouhin Chorey-Les-Beaune 2005
Léoville Poyferré 2001 vs Prieuré-Lichine 2003
Båda vinerna dekanteras c:a 3 timmar före servering - och hälls tillbaka på sina flaskor igen. Ingen av flaskorna innehåller några nämnvärda mängder sediment. De professionella boxningsdomarna hos Wine Spectator håller Margauxvinet som knapp favorit med 92 poäng - jämfört med 90 för St Julien vinet. Den lättklädda damen går förbi med sin skylt och gong-gongen ljuder...
Léoville Poyferré: En stor, klassisk och förnäm doft av Bordeaux! Detta kan ingen människa missta som något annat än en Carbernetdominerad Bordeaux av hög kvalitet - och ingen runt bordet gör det heller. Nyvässad blyertspenna - en antydan till stallighet - en klar ton av vad någon kallar "svartvinbärsnickel". Det är säkert 20 år sen man smakade Nickelgodis - men min hjärna hajar direkt. Smaken är lång och väldigt god - tanninerna är sammetsaktiga men fortfarande kraftiga. Detta vin har en stor framtid till mötes!
Prieuré-Lichine: Här är det svårare för deltagarna att hitta ursprunget. Detta vinet är betydligt lättare i färgen än Poyferrén. Doften ger en ton av gräddkola och lite röda frukter och apelsin. Vinet är rejält slutet från start - men öppnar sakta sej med tiden. Det känns mer alkoholstarkt och varmt än Poyferrén - även om etiketterna säger 13% alkohol för båda. Det är gott men ganska speciellt - och atypiskt för Bordeaux. Vinet känns kraftigt Merlotdominerat - även om druvsammansättningen inte skiljer sej så mycket från Poyferrén.
Faktum är att Leoville Poyferré vinner på teknisk knockout redan i första ronden. En ganska klar bild av gästernas preferenser kommer vid första omserveringen. Alla dricker omedvetet (?) mycket mer av Leoville-vinet!
Det har debatterats en hel del om årgång 2001 i Bordeaux. Hur bra är den egentligen? Vissa hävdar att den är i klass med 2000 - andra tycker det är den svagaste årgången på 2000-talet. En sak är säker - Léovillé Poyferre har i alla fall lyckats väldigt väl! Fem flaskor kvar - inte alls en dum känsla...
onsdag 26 mars 2008
Bouscassé goes Hjärnkontoret
Idag tänkte jag fortsätta odla min "vinnördiga" sida - och upprepa samma försök fast med ett vin. Ett riktigt ogint, strävt och stumt vin behövs! Gärna ett vin som skulle behöva tre dagar i öppen karaff för att komma till sin rätt. I en modest prisklass finns det egentligen bara en kandidat - Chateau Bouscassé 2004 (SB 2204). Det var ett bra tag sen vi provade 2004:an - och då var det ett styrkeprov för smaklökarna och tandplacken. Vinmakaren Alain Brumont rycker upp och pressar hela vinrankan och kör sedan en maraton-maceration för att inte en enda tanninmolekyl skall undgå transporten till Sverige. Åker det med en kreosot-indränkt telegrafstolpe är det bara bonus. Skämt åsido - vi gillar faktiskt detta vinet - men det kräver sin bastanta och gärna feta mat. Idag blir det ingen mat till för att fördunkla känslan av heltäckningsmatta.
Idén är enkel. Tre vinglas tas fram - ett glas får vara torrt - ett glas tillsätts 2 ml vatten - ett glas tillsätts 5 ml vatten. Sedan hälls 100 ml vin i varje glas.
Redan vid första doften märks en tydlig skillnad mellan glasen - och jag har inga större problem att urskilja vilket glas som är mest slutet. Även en klar utspädd ton kan märkas i ett av glasen. Redan här avbryter vi den blinda delen.
- Det mest slutna vinet var som väntat originalvinet, här kommer minsann inga blomkvastar ut glaset. En dov ton av plommon och ek - men någon har glömt skruva upp diskantknappen. I stort ger detta lika mycket i doften som att lägga näsan på vårt köksbord. Men vinet har ju bara känt Skåneluft i två minuter.
- Det mest utspädda vinet (5% vatten) har en ganska trevlig öppen doft - men smaken domineras av en tunn vattnig känsla - som är ganska obehaglig i krocken med tanninerna. Vi häller ut.
- Mellanvinet (2% vatten) är det som ger mest från start - både i doft och smak. Här går det faktiskt att urskilja lite annat som bittermandel, björnbär och halstablett (Emser?).
Vad är då den vetenskapliga förklaringen till att lite vatten kan fungera som lucköppnare av whisky och ev. vin? Jag har inte kunnat hitta någon förklaring på Internet, men jag har en egen hypotes: Kallt kranvatten mättat med luft innehåller c:a dubbelt så mycket syre som det är möjligt för vinet att ta upp. Vinet blir således övermättat med syre en kort stund - innan det bubblar upp ur glaset (det går faktiskt att se ganska tydligt om man droppar lite vatten i vin). Denna "syrechock" skulle kunna fungera som en intern luftning av vinet. En hypotes - kanske felaktig.
En timme senare: Skillnaden har minskat - och originalvinet har tagit igen förlorad mark. Vinet med vatten börjar dras med utspädningssymptom. Slutsats: Detta kan vara en metod att snabbmogna ett slutet vin om man inte har tid att vänta. Fast jag skulle knappast köra detta på mina halvgamla Bordeauxer... Det är möjligt att 2% vatten var för mycket - eftersom 5% vinet var på gränsen till odrickbart. Kanske bara några enstaka droppar vatten behövs, utan att riskera intensiteten?
måndag 24 mars 2008
Vincent Girardin Chambolle-Musigny Vieille Vignes 2004
Som överallt i världen så får man ungefär det man betalar för - med skillnaden att i Bourgogne så finns det oanade mängder lortvin till dyra pengar. Kliver man in i en vinaffär i Beaune och köper ett halvdyrt okänt Grand Cru vin kan man vara nästan säker på att få en katastrof - eller nära. Tricket lär vara att välja ut ett litet antal producenter som man har förtroende för - och sen undvika större avvikelser. Mot min vilja får jag nog anse att Systembolaget i stor utsträckning har undvikit de värsta blindskären - även om alla producenter i sortimentet får anses som välkända och stora. Den enda som ibland levererar rena rengöringsprodukter emellanåt är Bouchard - men i ett ganska lågt prisområde. Det är kanske det som gör Bourgogne till en sådan spänning? Hittar man rätt så finns det guld och pärlor bakom blyinseglet.
Kvällens vin är så ovanligt som en högkvalitativ Chambolle-Musigny i standardsortimentet. Den är ovanlig på så vis att det är den enda Bourgogne över 200 kr som det är tänkt att alla svenskar i provinsen behöver (utan beställning). Det ställer stora krav...
Chambolle-Musigny Vieille Vignes 2004 (SB 5274) kommer från Vincent Girardin som är mest känd för sina vita viner. Ryktet säger t.o.m att Girardin skall sluta med röda viner för gott i och med nästa säsong. Efter lite slagning på Cellartracker verkar många vara lite störda på hans välvillliga användning av ny ek - hur skall jänkarna ha det egentligen? På Girardins hemsida kommer det fram att en majoritet av druvorna till detta vinet växt på Premier Cru lägen - så i praktiken har han deklassificerat vinet till ett kommunvin. Sånt tycker vi om - kvalitet framför gamla konventioner!
Vinet hälls direkt från flaska till glas - och är tätt mörkblått. Det är så tätt att jag får gå tillbaka och dubbelkolla att jag inte har tagit fel flaska. Är detta Pinot Noir? Jag plockar upp en tydlig ton av blåbär i doften - men det brukar jag koppla till Syrah. Det är ungt, friskt, långt - och utan den minsta ton av svamppromenader med en tandstensdrabbad hund. Visst finns det ek men jag störs inte alls av detta.
Skall sanningen fram så blir jag helt konfys av detta vinet. Det visar allt som jag normalt sett skulle associera till ett riktigt bra vin gjort på 100% Syrah i norra Rhône. Som detta hade jag gett full pott - men nu var det ju en Bourgogne jag hade köpt. Oavsett, detta är detta är strålande gott - och faktiskt värt pengarna. Fast jag får nog säga att hans Gevrey-Chambertin VV i beställningsortimentet är ännu ett strå vassare - och mer trogen Bourgognestilen.
lördag 22 mars 2008
Chateau Poujeaux 1998
fredag 21 mars 2008
Blindprovning med spets
Redan vid 14 tiden på eftermiddagen förberedde jag mitt vin till den blinda delen av vinprovningen. Mitt bidrag skulle bli en Alain Graillot Crozes-Hermitage 1999, inköpt på systembolaget. Detta vin var ett av de allra första som jag köpte för att lagra - trots dåliga möjligheter i en hyrestvåa. Vid dekanteringen hade vinet kastat väldigt mycket sediment - och nästan en deciliter av vinet fick hällas ut. Jag hällde upp ett halvt glas vid dekanteringen för att testa - fin doft men väldigt slutet. Resten av vinet hälldes tillbaka på flaskan igen och ställdes tillbaka i vinkällaren.
Travkungen och Mr H. fick lång tid att begrunda vinet under matlagningen - och de velade fram och tillbaka mellan kontinenterna. Jag kan förstå varför - vinet ändrade karaktär mellan varje smutt. Det första intrycket var som ett grillparty i vingården - grillat kött med mustiga såser. Efter ett tag kom en ganska enveten ton av apelsin (!) - men också i mitt tycke rena Syrahtoner. Vi kunde alla anta att det nog fanns en hel del Brett i detta vinet - som var kanongott. Eken och syrorna var helt integrerade, och det finns egentligen inget skäl att spara detta längre. Helt på topp! Gästerna fastnade i apelsintonen och drog unisont till med Piemonte - helt fel!
När maten var nästan slut var det travkungens tur att hämta sin karaff... Vinet som hälldes upp var väldigt lätt i färgen - med tydliga toner av röda bär. Smaken stämde inte överens med synintrycken - detta vin hade ett så enormt tryck i smaken att vi nästan tappade andan. Det var klart pepprigt med en enorm eftersmak som varade i oändlig tid (åtminstone till nästa smutt). Färgen och smakprofilen föreslog Pinot Noir - och komplexiteten Bourgogne. Så långt allt rätt... Men vad kunde det vara? Det var för lätt i färgen för de vanligaste Côte-de-Nuits - det måste vara Côte-de-Beaune? Fast vinet kändes för rent i smaken - var fanns de ruttna rävarna? Jag drog till med Côte-de-Beaune, 2005, extremt hög kvalitet. Nedan kommer ett (tyvärr dåligt) foto av vinet i glaset:
Vinet var en La Tâche 2004 från Domaine de la Romanée-Conti. När flaskan kom fram på bordet fick jag en chock - detta kan bara inte hända! Hur i hela världen hamnar detta vin på mitt middagsbord! Det visar sej att Travkungen lyckades få nästan hela DRC serien i beställningslotteriet i slutet av förra året (ej Romanée-Conti dock) - och han ville smaka ett vin innan det slöt sej. Tänk vilken ynnest att få ta del av denna "kvalitetkontroll"!
Vad skall man säga? En sak är säker - detta är inte ett vin man analyserar ner i beståndsdelar. Smaken är så lång och ren att den liksom aldrig slutar. Varje ny smutt bara bygger på den intensitet som redan finns i munnen i ett enda långt crescendo. Jag kan svära på att min mun var full av La Tâche i morse när jag vaknade - trots tandborstning och vattendrickning igår kväll. Hur kan ett vin som ser ut som en tunn Beaujolais Nouveau ha denna intensitet? Man dricker det ungefär som konjak efter ett tag. Priset för vinet framstår plöstligt som hanterbart, ungefär som en knarkare skulle resonera... Man kunde ju sälja bilen.
Till dessert hade jag inhandlat ett gäng udda ostar från Möllans ost. Jag kommer inte ens ihåg namnen på dem - men de hade alla väldigt udda lagringshistorier (typ inlindade i bäverskinn på en klippa som får sol en gång om året). Till detta tog Mr H. fram sitt vin Chapoutier Hermitage Vin de Paille 1996 (oblint):
Detta är första gången som jag provar ett Vin de Paille, som är ett vin som tillverkas i ytterst små kvantiteter. Druvorna skördas och torkas sedan på stråmattor över vintern - innan de pressas och jäses. Resultatet blir ett sött vin med en udda karaktär. Tyvärr så är det första intrycket som slår emot oss en tydlig ton av Klorin. Vinet smakar som en överoxiderad sherry som lagrats in en simhall. Vinet verkar både korkskadat och helt oxiderat - inget att göra tyvärr. Tänk så mycket kärlek och omsorg som går tillspillo för en sablans kork för 10 öre.
torsdag 20 mars 2008
Brettanomyces laboration
Den korta bakgrundsstoryn: Jästsvampen Brettanomyces trivs i vinfat, där den käkar upp socker i vinet samtidigt som den producerar olika substanser som ger den typiska Brettkaraktären (huvudsaklingen 4-etylfenol). När fat och vinhus en gång har blivit "infekterade" av denna jästsvamp - är den i princip omöjlig att utrota. Med noggrann rengöring kan man hålla nere nivåerna - men det kommer alltid att finnas kvar. Mängden 4-etylfenol ("Brett") i olika viner varierar från nästan ingenting till nivåer där vinet anses defekt. Vad jag kan hitta så finns det Brett i majoriteten av alla fatlagrade röda viner - det är bara en fråga om vår näsa kan uppfatta det. En viss mängd Brett kan t.o.m vara önskvärd då det kan ge komplexitet till vinet. Ett av de viner som innehåller riktigt höga Brett-halter är Chateau Beaucastel - som ingen människa kan anse som defekt!
Eftersom jag är lyckligt lottad med att ha ett stort kemikalieförråd på jobbet, var det inga problem att hitta kemikalien i fråga:

Laboration:
9.83 mg 4-etylfenol löstes upp i 10.0 ml destillerat vatten. Jag var tveksam om substansen var löslig i vatten - men det var inga problem. Denna lösning luktar extremt starkt av något som kan liknas vid nya gymnastikskor (gummi!).
2.50 ml av denna lösning blandas med 7.50 ml Delas Crozes-Hermitage Les Launes 2005. Detta blir min stamlösning innehållande 0.24575 mg/ml = 245750 mikrogram / liter.
70 ml vin hälls upp i tre Speigelau Rielsing glas. Till glas 1 tillsätts ingen lösning (referensvin). Till glas 2 tillsätts 114 mikroliter (ger 400 mikrogram / liter). Till glas 3 tillsätts 950 mikroliter (ger 3330 mikrogram / liter).
Näsan i glaset!
Referensvinet: Fin, ung och fullständigt ren Syrahdoft av blåbär.
400 mikrog/lit: Man kan tydlig känna skillnaden mot referensvinet. Vinet känns äldre, och faktiskt mer komplext. Frukten är nedtonad - istället finns det mer animaliska inslag. I denna koncentrationen störs man inte av det stickiga lösningsmedelsaktiga som finns i det högsta vinet. Med lite fantasi kan man känna att detta vinet skulle kunna vara en Ch9dP. Smaken är torrare och det finns en liten bitterhet som inte finns i referensen.
3330 mikrog/lit: Detta vinet närmast stinker av "nyuppackad elektronik" alt "nya gympadojor". Det är obehagligt - och ingen av oss smakar på detta vinet. Otroligt att Beaucastel 1990 kan innehålla så här mycket - men det är möjligt att den druvblandningen klarar mer Brett.
Efter denna laboration kan vi inte anse att Brett är en defekt - vin nr 2 var faktiskt åtminstone lika bra som referensvinet. Med smaken av vin nr 2 i gommen kommer smak/doftminnet igång. Visst har vi smakat detta tidigare! Chateau Poujeaux, La Nerthe, Pichon Baron...
Efter provningen vidtar en blindprovning och frosserimiddag - som kommer i nästa post när huvudet sitter fast på kroppen.
söndag 16 mars 2008
J.J. Prüm Graacher Himmelreich Auslese 2006
lördag 15 mars 2008
Paul Dolan Cabernet Sauvignon 2005
Maten fick bli en gammal klassiker i vårt hem - renskavsgryta med vinbärsgelé, enbär och en ohälsosam dos av den fetaste creme fraichen. En ganska söt anrättning som kräver sitt "nya världen" vin. En flaska Paul Dolan Cabernet Sauvignon 2005 plockades upp ur källaren. Vinet är för mej helt obekant och köptes in av "min" vinhandlare i Danmark för c:a 140 DKK. Allt är ett fynd efter stund med denne man!
Paul Dolan lämnade år 2004 Fetzer Wineyards efter 27 år i ledande position, och efterlämnade en svidande kritik över Fetzers bristande ekologiska hänsyn i sin vinproduktion. Han ämnade att starta något helt nytt, i liten skala, som skulle hålla de mest strikta normerna för ett "EKO-vin". Detta vinet är en frukt av hans nystartade verksamhet. Vad jag kan finna odlar Mr Dolan inte något vin själv utan kör en "Negociant-business" med ekologiska odlare som han kontrakterar. Det här med ekologisk odling var på tapeten på vinforum nyligen - och egentligen så kör de flesta kvalitetsodlare helt eller nära ekologisk odling utan att klassa sej själva som miljövänner. Vem kan göra ett världsvin med besprutningmedel och konstgödning? "Vi gör precis som farfar gjorde".
Vinet slås upp i glaset utan dekantering och visar upp en medeltät struktur med klart blåa kanter. Doften känns som att sticka näsan i en burk av svartvinbärsgelé blandat med vaniljglass. Nya världen slår emot en med full kraft än en gång denna helg (nåväl Priorat tillhör Spanien - men ligger närmare USA än Frankrike). Vinet har en kristallklar ren smak av alla karaktäriska av ett CS vin. Ektonen är lite mindre uttalad än igår - och vinet känns svalare i munnen trots sina 14.5%. Vinet håller nog 16-17 grader vid första smutten -men det känns redan som att det är för varmt. In i kylen för en chockkylning...
Detta vin har ingen komplexitet överhuvudtaget - men funkar väl som måltidsdryck till renskaven. 12-15 grader är rätt serveringstemperatur - men det är väl samma för Lambrusco? Vinet är gott och felfritt - men inte värt 140 DKK. Hade de sålt det för 80 SEK hade jag inte tvekat dock.
Om man tänker sej följande scenario är detta vinet för resten av mitt liv: Jag har slavat som surfingproffs hela dagen och kommer hem till min 800m2 villa med pool och betjänt. Solbrännan hettar i ansiktet när jag får in den första margeritan. Vid grillen står George med ett snart färdigtgrillat tjockt revbenspjäll - täckt med det finaste glazen in the state of California. Min fru i vit linneklänning kör in på uppfarten med sin röda Alfa Romeo. "Do we have any wine darling?" "You bet honey!".
fredag 14 mars 2008
På pottkanten hos Doktorn
Det är spännande att bli bjuden på detta vinet - men det är inte min kopp te. Det känns som vinmakaren har skruvat upp alla Parkerkontroller på max - extremt tätt - extremt fruktigt - rejält tilltagen sötma. Etanolen (14.6%) strömmar ur glaset och dödar dock allt som vinmakaren hade i åtanke. Kanske det inte är så konstigt om man betänker att 1.) 2003 var som en svetslåga i Priorat 2.) rankorna växer på sluttningar av störtloppsklass 3.) uttaget per hektar motsvarar en femtedel av normal Bordeauxstandard. Det som räddar vinet upp på banan är den extremt högklassiga ekbehandlingen - men det räcker inte. Huvudrätten som bjuds är en återigen högklassig harfilé med rotfrukter och det blir för mycket för den halvsvaga struktur som erbjuds i vinet som närmast dör i krocken med viltsmaken. Här hade det behövts en panikutryckning av Antonin Guyon.
Som dessert kommer en perfekt lagrad Roquefort från Möllans ost och ett dessertvinsglas och något djuprött och tätt. Min erfarenhet av söta röda viner begränsas till portvin - och detta vinet är inte tillräckligt starkt eller sött för att passa in i portvinskategorin. Jag har noll koll - men gissar på något som är gjort på torkade druvor i valfritt land (ganska uppenbar chansning). Vinet är en Stefano Accordini Recioto Classico Valpolicella 2003, fadern till våra dagars Amarone. Jag tror Doktorn har köpt detta på plats - och det är en helt perfekt avslutning på middagen och tillbehör till osten.
Tack för en fin afton och introduktion till Priorat - nästa gång är det jag som gräver i gömmorna!