tisdag 29 juli 2008
Chateau Phélan-Ségur 2005 vs Annereaux 2004
lördag 26 juli 2008
Uppsamlingsheat
Gobelsburger Grüner Veltliner 2007 (SB 2775): En gammal favorit från årgång 2005 - 2006:an var ett hack ner och 2007:an har vi inte provat tidigare. Fin kryddig doft dock utan några referenser till rökta korvar. Lätt, lite urvattnad smak med kraftig syraattack. Nej, nu har det verkligen gått utför med detta vinet. Låt vara att 2007 var en dålig årgång - men här har sannerligen Schloss Gobelsburg skickat alla druvorna från norrlägena till Sverige. Och vad har hänt med etiketten? Nu är det omöjligt att med snabb okulär besiktning skilja vinet från vilken Bordershop-Liebfraumilch som helst. Här har SB blivit blåst.
Lindemans Chardonnay Bin 65 2007: Här kommer veckans slamkrypare nummer 1. Detta vinet är bra - alldeles för bra med tanke på vad som står på etiketten. Vinet tillverkades i c:a 1 miljon lådor förra året. 12 miljoner flaskor. 10.000 kubikmeter vin. En vanlig 25 meters bassäng innehåller c:a 500 kubikmeter - så 20 OS-bassänger av detta har pumpats ut över världen. Vi möts av en fantastisk balans av tillbakahållen eksmörighet, exotiska frukter och chilihetta. Eftersmaken är väldigt lång och inte alls jolmig som man kanske skulle ha väntat sej. Visst - det saknas mineraltoner och komplexitet à la Neudorf Chardonnay Nelson - men hade jag plockat detta vin på måfå för 120 kr hade jag varit mer än nöjd. Vi köpte det på Bilka i Danmark för 39 DKK i förra veckan... Vad hade mitt betyg blivit om detta hade kommit blint? Etiketten är sannerligen ingen betygshöjare i alla fall. Vi dricker flaskan över tre dagar och det presterar lika bra hela tiden. 100% Chardonnay från hela kontinenten och syntetkork.
torsdag 24 juli 2008
Génot-Boulanger Puligny-Montrachet 2002
Nåväl - den som dricker vin får se. Farsan öppnar en hemlig flaska vin och häller upp i glaset. En svagt gul-grön nyans uppenbarar sej i ett nästan färglöst vin. Doften är ganska svag och påminner mest om en nyuppskuren grapefrukt. Smaken är också väldigt försynt - en svag bitterhet av grape - lite färska päron/äpplen - en viss pepprighet. Ändock ganska koncentrerat och inte utan klass. Jag hittar inga fat eller mineraltoner - vad i sjutsicken är detta? Då farsan råkade avslöja att vinet är franskt hamnar jag till slut i Bourgogne. Men det är enbart genom uteslutningsmetoden - för jag hittar inte mycket som jag kopplar till Bourgogne i detta vinet.
Vinet är en Puligny-Montrachet Les Nosroyes 2002 från Chateau Gènot-Boulanger. Först blir jag lite förbannad både på vinet och mej själv. Hur kan ett vin vara så anonymt - speciellt då jag misstänker att farsan har betalt en rejäl slant för denna pavan? Sen blir jag arg på mej själv att jag inte har vett och finess att uppskatta den finstämda smaken hos en Puligny-Montrachet. Det är nämligen inte första gången jag upplever att lyxen går mej förbi hos en vit Bourgogne. Farsan smackar själv oerhört belåtet i alla fall.
Sen händer det något till maten som jag inte kan förklara. Kanske har vinet utvecklats i glaset, eller så trillar det ner en polett någonstans i mitt smakcentrum. Till de lätt chiliheta pilgrimsmusslorna och den halstrade hällefisken passar vinet in som en förlorad pusselbit. Maten tar fram den klass jag saknade vid provningen.
tisdag 22 juli 2008
Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001
Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001 har verkligen utvecklats till något alldeles extraordinärt med lite tid i källaren. Det var gott även första gången vi provade det - därav inköpet av en hel låda någon gång under början av 2007. Det fanns ett stråk av överdriven fruktsyra i de första flaskorna - men det verkar helt ha gett med sej med lite flasktid.
Nu möts man av lite varmare frukter som fikon, blandat med de fina fattonerna av choklad och kaffe. Syran möter i mitten och gör vinet läskande. Just nu har vinet hittat en fullständig harmoni mellan ungdom och utvecklade toner. Frågan är om man skall lagra dessa flaskor så mycket längre? Iofs så sitter min far fortfarande på fullt vitala Villa Antinori från 1981 (!) - så det finns säkert potential för en lång lagring.
Vingudarna måste varit extremt gynnsamma för Antinori under 2001 - för detta vinet har nog aldrig varit så här bra i varken tidigare eller senare årgångar. Ser dock att Parker ger hela 91 poäng för 2004:an av detta vin - så det skall bli spännande när SB byter årgång nästa gång.
Också imponerande att kvalitén kan hållas så hög i ett massproduktionsvin. Hela 25.000 lådor tillverkades bara av detta vin - mer än de flesta Bordeauxslotts totala produktion. 90% Sangiovese - 10% Cabernet Sauvignon. 14 månader på små ekfat. Yummy!
måndag 21 juli 2008
Chateau Besvikelse
De första flaskorna var riktiga tanninmonster, med en hel del gröna toner. Jag väntade ett halvår på nästa flaska som då var helt stendöd. Det vinet hade troligen det kortaste drickfönstret jag har varit med om! De resterande flaskorna gick knappt att göra köttgryta på.
Ikväll så skall jag ge mej på en flaska Chateau Puygueraud 2000, upphittad i en fyndlåda i vinbutiken Haart's Wijnhandel i Amsterdam. En klart bättre årgång än 1998 - och visst är jag lite nyfiken på om de har fått ordning på sin mini-pomerol. Att den reas ut i en fyndkorg tyder iofs inte på detta... Vinet innehåller mestadels Merlot med små skvättar av Cabernet Franc och Sauvignon.
Vinet är tätt mörkrött - redan det något helt annat än 1998 års version. Doften är väl sammansatt med kaffetoner och mörka frukter - men tyvärr också en "funky" komponent. Smaken är mogen och silkeslen - och ett bra lyft upp jämfört med den äldre årgången. Men det finns även där en oren ton som förhoppningsvis kan luftas bort. I med vinet i en karaff och vänta i 15 minuter!
Vi tittar på varandra och skakar på huvudet. Vinet doftar nu så korkskadat att man nästan blir illamående. Det finns inget att göra - ut med skiten i vasken. Vår otur med Puygueraud verkar fortsätta.
2002:an säljs som nyhet i september - någon som vågar sej på ett smakprov....
lördag 19 juli 2008
High-class S:t Emillion
Chateau Angelus: 50% Merlot - 47% Cabernet Franc - 3% Cabernet Sauvignon. Tät röd färg med fina mognadstoner. Doften osar av häststall och röda frukter. Smaken är verkligen oändligt lång och är säkerligen det mest sidenaktiga jag någonsin har haft i min mun. Detta är precis perfekt moget och bland det bästa jag någonsin har smakat. Vojne, vojne.

torsdag 17 juli 2008
Ca'Rugate Bucciato 2003
Om detta vinet är en galen uppfinning av vinmakaren hos Ca'Rugate - eller om det finns någon bortglömd Soavetradition att macerera vita viner - är för mej obekant.
Vinet har en närmast äppeljuiceaktig färg och har en doft av nyuppsågat trävirke. Smaken är mycket speciell och inte helt lätt att tycka om. Det nyuppsågade virket finns även i smaken , blandat med en viss oxiderad ton av äpple och päron. Eftersmaken är rejält bitter och tanninerna får smaklökarna att krulla sej i önskan efter mat. Vi provar vinet till dillkött på kalv - som är en ganska hopplös vinrätt i vanliga fall. Det funkar sådär med detta vinet. Till osten - en Gruyère - går det bättre.
Detta vinets största användningsområde lär ändock vara att sätta dryga vinprovare på plats med...
måndag 14 juli 2008
Chateau de Valcombe Prestige 2005
fredag 11 juli 2008
Grange des Pères 2003 vs Marquis de la Tourette 2001
Kvällens panel består av Doktorn, Doktorns fru, svärmor och jag. Alla med meriter som spänner från rena amatörer (jag) till tre betyg hos munskänkarna (Doktorns fru). Om sanningen skall fram kommer de alla inte för vinprovningen skull - vi firar att semestern startar idag för de flesta i sällskapet. Sen är det jag som påtvingar ett litet vinprovningsmoment... Vinerna provas helt blint och ingen får yppa ett ord. Karaktär, druva, odlingsplats och framför allt vilket vin som är bäst (om man nu kan säga så om helt olika viner) - skall dokumenteras.
I glaset....
Vinerna har en nästan helt identisk färg - med en klar antydan till mognad i kanten. Grange des Peres (GDP) ger en fantastisk ren doft av skogsbär med hög intensitet. Marquis de la Tourette (MdlT) ger en tydlig klassisk ton av rökta charkuterier. Båda vinerna ger allt i glaset - så den fruktade tunneln för Hermitagevinet verkar vara över. Doftmatchen är ganska jämn - personligen så ger jag en halv poäng mer till GDP's charmighet. Smaken på MdlT är klart uppstramad med fina tanniner och läskande syra - känns som ett riktigt klassiskt vin. I jämförelse så känns GDP ryggradslöst - nu framstår det närmast litet sött och väl syrafattigt i smaken. Det är dock väldigt gott - men känns mer som ett vin man dricker rätt upp och ner på altanen.
Kuverten sprättas: Samtliga placerar Hermitagevinet i norra Rhône - där majoriteten även placerar Grange des Perès. När resultaten läses upp visar det sej att Marquis de la Tourette avgår med en total seger, 4-0. Det är bara att hålla med - det är det bättre vinet. Skillnaden framstår än tydligare när maten (ankbröst med Puylinser) kommer på bordet.
Vi enas om 87-88 poäng för Grange des Perès och 90-91 poäng för Marquis de la Tourette.
onsdag 9 juli 2008
Fjällwhisky
Min fiskekompanjon är en stor maltwhiskyfantast så en del mindre glas av mycket ädla droppar konsumerades varje kväll för att lindra klådan. Tyvärr så är jag inte så insatt i ämnet, men jag minns speciellt glasen av Brora och Nikka - den senare tydligen japansk. Det kunde man aldrig tro!
En ganska rolig systembolagsepisod utspelades på ett utlämnningsställe i norra Härjedalen. Vi började så smått torka in och lämnade in en beställning på en flaska Laphroaig och ett litet urval av engelska ales och bitters i den lilla kiosken/affären/banken/hamburgerbaren. Två dagar senare hämtade vi ut en flaska Lord Calvert och ett halvt flak Pripps Blå. "De hadd int' de konstiga ni beställt - men jag tänk' att ni int' vill' gå torr" var den knotiga damens kommentar. Det är realpolitik på hög nivå! Här snackar vi inte något sketet årgångsbyte som sörlänningarna klagar på emellanåt.
Sedan hemkomst har det konsumerats sparsamt med kylskåpskall Les Fumées Blanches mellan gräsklippningarna. Alla BiB-antagonister lär ta fram krucifixen och vitlöksflätorna redan nu - men mitt sug på kvalitetsvin faller som en sten när temperaturen närmar sej 30 grader på altanen. Men det ser ut att blåsa upp till vinprovning på fredag - så min själ har inte blivit helt förtappad än. Det har dessutom inhandlats en del fina Ch9dP i Danmark på sistone - så lagren fylls på inför den första höststormen.