lördag 28 februari 2009
Alain Graillot S:t Joseph 2005
fredag 27 februari 2009
Alain Graillot Crozes-Hermitage 2003
tisdag 24 februari 2009
Santa Duc Les Plans VdP 2006
När Santa Ducs Gigondas klockar in på nära 17% alkohol flyr i alla fall jag hellre till deras utmärkta Côtes du Rhône Les Quatre Terres. Ikväll skall vi prova Santa Duc's billigaste röda vin - Les Plans Vin de Pays de Vaucluse 2006 - och se om trenden håller i sej.
Lite hårda data: 49 kr, 12.5% alkohol, Carignan/Grenache, endast ståltankar. Ugens Hit i Jyllands Posten.
Vi öppnar med ett glas Rotari Brut Riserva 2004, som visar sej vara allt annat än min melodi. Det är kemisk tuttifrutti och alkoholstank - noll elegans och längd. Något mot mördarsniglarna i sommar? Det finns betydligt bättre bubbel för hundralappen.
Tillbaka till Santa Duc - betydligt bättre doningar! Det doftar fint mörkfruktigt av björnbär och blåbär. Smaken är inte helt olik Barral Jadis - jag hittar klara toner av de himmelska smatterbanden även om de inte är riktigt så uttalade som hos Barral. Komplexiteten är inte heller riktigt i klass med Barral - men å andra sidan är detta vinet betydligt mer tanninhaltigt och mer lämpat för köttbiten. Syror och mineralitet är i fin balans. Ugens hit kan nog bli sommarens hit - speciellt om den svenska kronan kommer tilbaka från leksakspengarnas land.
måndag 23 februari 2009
Langhe Nebbiolo x 2
Vi har haft denna fighten för några år sen, och den gången vann Pio Cesare ganska klart på mer komplexitet. Men det var andra årgångar, och nu har ju också Fontanafredda fördelen av att komma från en bättre årgång än Pio Cesare. Vinerna luftas några timmar innan middagen och hälls tillbaka på sina flaskor. Fontanafredda doftar inte speciellt mycket i karaffen, medans Pio Cesare påminner om en lätt reduktiv Bourgogne med toner av "rutten räv" alt insjöbotten. Båda vinerna skall visa sej vinna väldigt mycket på luftningen!
Till middagen åker vinerna i Bourgognekuporna:
Pio Cesare: Fin komplex doft där man kan få associationer till vad man önskar. Jag hittar lite tomatpuré, nylagd asfalt, de finaste italienska körsbär. De ruttna rävarna lyser nu med sin frånvaro. Smaken är kanske något kortare än Fontanafredda, men är å andra sidan mer mogen, komplex och mycket läskande.
Fontanafredda: Här är det lite mer pang på rödbetan. Det doftar rena nytvättade körsbär men kanske inte så mycket mer än så. Smaken är något mer tannindriven än Pio Cesare, vilket driver eftersmaken längre. Det är i lika hög grad läskande, men också lite mer endimensionellt än Pio Cesare. Det är raffinerande körsbär så långt ögat når.
Båda vinerna är definitivt väl värda sitt pris, och vilket man föredrar är nog en smaksak. Jag föredrar definitivt Pio Cesares lite hemliga smakspektrum. Å andra sidan verkar Pio Cesare ha nått sin topp redan nu, medan Fontanafredda nog skulle må utmärkt med ett par år i källaren. Med tanke på Pio Cesares årgångshandicap är det nog fler än jag som väntar på nästa årgångsbyte? Fast det där vet man aldrig hur det slår. I bättre årgångar kan ofta de enklare vinerna bli sämre när det görs mer av prestigevinerna. Huruvida det är möjligt i detta fallet vet jag inte. Jag köper gärna 2005:an igen - bättre matvin för en hundring är svårt att hitta.
PS. Det har varit en hel del oroväckande rapporter om Pio Cesares sviktande kvalitetsnivå - uppenbarligen var denna flaskan från en bra batch. Inköpt på SB Jägersro i Malmö. DS
onsdag 18 februari 2009
Juliusspital Würzburger Silvaner Kabinett 2007
söndag 15 februari 2009
Maréchal Pommard 2005 vs. CastelGiocondo 1999
fredag 13 februari 2009
Chateau Canon-la-Gaffelière 1995
måndag 9 februari 2009
Brettanomyces part II

Dagens vin kommer i tre versioner. Noll, 100 och 500 µg/liter - som alla serveras parallellt och helt blint. Ingen av provarna kan identifiera att det är samma vin i alla tre glasen. De spikade glasen benämns som mer intressanta och utvecklade- toner av bakelit, undervegatation, champinjoner nämns. Vinet med 500 µg/l upplevs som äldre än de andra.
När resultatet av den slutna omröstningen kommer ut i ljuset visar det sej att ingen av provarna har placerat det opåverkade vinet på första plats. Det är sedan dött lopp mellan 100 och 500 µg/liter.
En intressant detalj är att näsans detektionsgräns för 4-etylfenol brukar sättas till c:a 400 µg/liter - men att molekylen påverkar vinet under denna gräns är nog ställt utom allt tvivel ikväll. En annan detalj var att vinerna var mycket mer påverkade strax efter de blev preparerade - men att karaktären gick in i vinet under de följande timmarna. Det var omöjligt att hitta några gummistövlar i 100 µg/liter vinet, men ändå hade den unga frukten tonats ner till fördel för de mer komplexa tonerna.
fredag 6 februari 2009
CastelGiocondo 1997
PS. Mitt livs bästa Brunello drack jag i Danmark för länge sedan - den hette Talenti (+ någonting mer). Någon som har sett den på marknaden? Inte en flaska har jag stött på sen dess. DS.
onsdag 4 februari 2009
Villa Puccini 2003
Flaskan har en känsla av robust autencitet, med sirlig text och en bild på ett renässansslott, och det ser nog ganska inbjudande ut för förstagångsbesökaren. Två saker gör en lite misstänksam: det ganska tydliga budskapet att vinet är lagrat på ek (inte ekfat) i 12 månader samt att vinet är klassat som IGT och inte Chianti - trots att det ser ut att uppfylla alla krav för det.
I glaset ser vinet förvånansvärt ungt och vitalt ut - utan några som helst mognadstecken. Det doftar ek - mycket ek. Smaken är ganska fint fruktig, något vaniljsöt med vissa stickiga drag som får passera från det varma året. Men syran är i BiB-klass. Jag är direkt allergisk mot när syran närmar sej lösgodisdisken - och här kan man lika gärna suga på en sötsurt vingummi i eftersmaken. Jag vet inte om det är detta drag som kallas för "tillfixad" syra - men det har onekligen ett visst platt kemiskt drag.
Är det möjligen så att vi har att göra med en industriprodukt utklädd till toscansk vintradition? Är det ett möjligen ett bulkvin justerat med ekchips, socker och vinsyrapulver? Ingen aning. Det har ändå vissa förtjänster och skulle nog funka som pizzavin. Om det är någon tröst så är det bättre än t.ex Melini Chianti. Fast visst är det synd om vinsvensken avfärdar Toscana pga detta vinet - som har en orimligt stor exponering på SB med A-listade hel och magnumbuteljer. Och som sagt, lägg inte för stor vikt vid den traditionssmyckade etiketten...
måndag 2 februari 2009
Folkfest på SB
Nog hade man på känn att det skulle bli ett visst sug - Frithiofsson hade utlovat århundrandets fynd på TV4 och Sydsvenskan ditt livs köp. När t.o.m. Bag-in-Box-damerna på jobbet snackade lagrad Riesling vid fikat kändes det som hypen nått helt nya nivåer.
Doktorn som agerade langare åt mej i morse hade aldrig upplevt någonting i närheten på ett svenskt Systembolag - och han brukar ändå stå och köa vid månadssläppen. I hetsen kastade han sej in i ormgropen och slet åt sej två flaskor - men det var precis på håret att det gick.
Tar man ett steg tillbaka så väcker dagens scener en del tankar... Detta kan nog bara utspela sej i Sverige - en i och för sej prisvärd Riesling men från en medelmåttig producent skulle nog inte orsaka köer på Autobahn i alla fall? Har vinjournalisterna den makten? Vad skulle gubben med två lådor färdiglagrat vin - som han dessutom aldrig har smakat på? Vi lär aldrig få veta - men det kommer ett smaktest inom kort! Man är väl inte sämre än att man kan ryckas med.