torsdag 17 juli 2008

Ca'Rugate Bucciato 2003

Röda viner är jästa druvor och vita viner är jäst druvsaft. Den sanningen gäller för 99.99% av världens viner - men inte för kvällens udda fågel. Ca'Rugate tillverkar nämligen ett vitt vin, Bucciato, som är tillverkat helt och hållet som ett rött vin - fast med gröna druvor. Detta vinet genomgår således en skalmaceration som lakar ut en hel del tanniner och bitterämnen man inte förknippar med vita viner. Väldigt udda - och sannerligen inte helt lättanvänt.

Om detta vinet är en galen uppfinning av vinmakaren hos Ca'Rugate - eller om det finns någon bortglömd Soavetradition att macerera vita viner - är för mej obekant.

Vinet har en närmast äppeljuiceaktig färg och har en doft av nyuppsågat trävirke. Smaken är mycket speciell och inte helt lätt att tycka om. Det nyuppsågade virket finns även i smaken , blandat med en viss oxiderad ton av äpple och päron. Eftersmaken är rejält bitter och tanninerna får smaklökarna att krulla sej i önskan efter mat. Vi provar vinet till dillkött på kalv - som är en ganska hopplös vinrätt i vanliga fall. Det funkar sådär med detta vinet. Till osten - en Gruyère - går det bättre.

Detta vinets största användningsområde lär ändock vara att sätta dryga vinprovare på plats med...

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Nej, det är ingen uppfinning av Ca Rugates vinmakare. Inte heller någon obskyr Soave-tradition. Däremot är det inte helt ovanligt i Friuli hos vinmakare som Gravner. I Slovenien finns Simcic, Rojac, Sutor och Movia m fl. Visst ger metoden viner med karaktär. Kräver viss tillvänjning men jag är helsåld.

MMM sa...

OK! Då är det ju inte helt ovanligt i alla fall! Läste på Ca Rugates hemsida att vinet jäste med skalen i endast 5 dagar - så det är inte helt och hållet som rödvin. Kräver säkert tillvänjning - och jag har inte uppnått det än...

ranikkari sa...

hej från japan!
i was looking for some info about this wine on the net & arrived here.
i got this one today & loved the unique taste.
you must have drunk lots of wine so far, right? lucky you.