Jag handlar en hel del vin på danska vinauktioner - och då kommer man i kontakt med allsköns sköna danskar som försöker tjäna en krona på överblivna vinflaskor.
Häromdagen var jag och hämtade två stycken Ducru-Beaucalliou 1975 i en dammig källarlokal i Köpenhamn. Nere i mörkret fanns en imponerande gammal Bordeauxsamling. Killen berättade att han hade kommit i kontakt med ett dödsbo där det tydligen ingick en vinkällare som behövde avyttras. Sen kommer detaljerna som kan få vem som helst (läs bloggnördar) att rysa:
Gubben som hade inhandlat alla vinerna hade avlidit för många år sen, och vinkällaren hade bara bommats igen. När tanten till slut avlider i år får en låssmed dyrka upp låset, och en dammig Tutanchamonkänsla måste ha infunnit sej. Där inne ligger mängder av årgångar av bl.a. Poyferré, Ducru-Beaucalliou, Lafite och Pichon Baron. De äldsta flaskorna var från slutet av 1800-talet. Gubben hade bestämt sej för några Bordeauxslott och fått det automatiskt levererat från K&S varje år - bara rätt ner i källaren. Tyvärr (eller tur nog för gubben) hade i princip alla klassiska årgångar redan konsumerats.
Resterna är dock allt annat än lättsålda. Vem vill köpa en halvlåda Poyferré 1974?Katastrofårgångar mest över hela linjen. Vinerna verkar pyttsas ut i små portioner nu på andrahandsmarknaden till låga priser. Priset för Ducru 1975? 250 DKK.
tisdag 16 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
På Auktionsverket får man bra betalt för gamla bordeauxer, jag bjöd igår på 4 st Ch Magdelaine 1987 men förlorade klart, de gick för 350 kr flaskan + 22%.
Ja, det låter dyrt för en svag årgång av ett relativt lågt klassat vin. De där off-vintage Poyferrérna kostar mellan 100 och 150 DKK - och mer är de troligen inte värda heller. Chansen att en 1974 Poyferré skall ens vara drickbar nu måste vara låg. Fast man vet ju aldrig, och den tanken kittlar...
Prova en 1974 och ge oss ett omdöme. 100 danska kan du väl offra men jag håller med dig risken är uppenbar att den helt torkat ut men "tanken kittlar".
Poyferre och Ducru kan vara helt OK även i svaga årgångar, och håller ofta längre än man tror om de lagrats OK. 1975 borde vara intressanta, även om kanske 76, 78 och 79 är intressantare. 1974 är förstås en ren chans. Om du skulle ha ärende till Sthlms-trakten (Norrland) och tror att flaskorna lagrats OK är jag gärna med och chansar!
Lite nyfiken blir man ju. Så har du vägarna förbi sthlm så är jag på.
Om Leo-P 1974 tycker Broadbent "just tolerable" så tidigt som 1985, så det finns nog inte mycket hopp. Leo-P 1978 har jag druckit flera gånger och den är trött men drickbar, drickvärde en knapp hundring (http://www.auktionsverket.se/press/auk104.pdf). Allmänt är 1979 den sjuttitalsårgång jag skulle satsa på, medan 1987 är en klart bra "dålig" årgång på åttitalet.
Jag har lite dålig koll på allt han har nere i mörkret, men jag skall i alla fall hämta en L-P 1969 och 1974 på måndag (skall försöka få ut en lista). Så skall jag se till att det kommer en snabb "mumievertikal" på bloggen!
Jag såg i alla fall de Pichon-Baron 1891 och 1893 som han hade - och de var i bra skick med tanke på åldern (medelskuldra). Ganska fantasieggande.... Men priset för dem var runt 1300 DKK och uppåt - och de pengarna har jag inte så här före jul.
Vinintresserad och Vinogram> Det är ytterst sällan jag är i Stockholm, tyvärr. Jag skall försöka få ut en lista på det han har till salu, och är det något som intresserar kan vi kanske ordna till något (från Danmark då, ifall den dömande makten lyssnar på bloggar)
Skicka en kommentar