lördag 31 januari 2009
Fontanafredda Coste Rubin 2001 vs Clos des Papes 1998
fredag 30 januari 2009
Mumieprovning i St Julien
Vi börjar bakifrån i kronologisk ordning: Léoville Las Cases 1956.
1956 är en bra årgång för svenska tennis och slalomstjärnor, men inte för röd Bordeaux. Året är mest känt för den stora frosten som slog ihjäl en massa vinrankor. Malbecdruvan raderades i princip ut, och återplanterades aldrig i någon större utsträckning efter det. Léoville Las Cases 1956 är grumligt brunröd i färgen - och doftar vedervärdigt av katrinplommon och ättika. Detta får Tutanchamon att framstå som en nyduschad hunk. Rätt ut i vasken.
Léoville Poyferré 1969: En årgång som tydligen liknats vid en SJ-smörgås, "inget i mitten och torra kanter". Vinet är det tätaste i färgen av alla viner ikväll och det ser ut och doftar ganska lovande från start. Tyvärr kommer det nästan direkt en ton av kokta rödbetor och gammal källare som blir direkt outhärdlig. Korkskadad? Rätt ut i vasken.
Kvällens vinnare blir, för mej, helt oväntat Léoville Poyferre 1974.
lördag 24 januari 2009
Domaine Les Goubert Gigondas 2001
Domaine Goubert har varit i famligen Gouberts ägo sedan 1600-talet, och dottern Florence står näst i kö för att överta egendomen. Florence har också gett namnet åt kvällens vin, Domaine Les Goubert Gigondas Cuvée Florence 2001, som är egendomens prestigecuvée. Vinet innehåller en blandning av Syrah och Grenache, och har lagrats på nya ekfat i 12-18 månader.
Detta vinet har jag väntat ut ganska länge, men ikväll kändes tiden mogen för ett test. En fördel med ett vin av denna typen är att det är inte så knussligt med vad som serveras till - ett bra allroundvin helt enkelt. Inte alls så krävande som en gammal Bordeaux som behöver en krattad manege för att kunna uppträda.
Det är mysigt. men inget som plockar ner stjärnorna. När det kommer mer luft till vinet framträder ekfaten än mer - och till slut känns vinet faktiskt på gränsen till överekat. Godkänt - men inget jag köper igen till dagens kurs (runt 300 DKK för senare årgångar).
Vid slutet av kvällen plockar vi upp den halvfulla flaskan Graillot Crozes-Hermitage 2007 ur källaren. Otroligt att dessa viner innehåller (delvis) samma druva - för de har verkligen inget gemensamt. Graillotvinet är mycket mer aromatiskt, med en kyligare elegantare framtoning. Det känns som vinet har lagt till sej med en köttigare ton under natten - med alla underbara Syrahdrag intakta. Inget tvivel här vilket vin som håller högst kvalitet...
torsdag 22 januari 2009
Graillot Nouveau
Att fråga en fransk vinmakare om senaste årgången är vanskligt - det brukar låta som århundradets årgång varje år. Enligt årgångstabellerna är 2007 lite av en mellanårgång i norra Rhone, men vi vet ju alla vilka underverk som Graillot kan få till. Jag var helt extatisk första gången vi provade 2006:an, men för varje flaska som konsumerats sedan dess har jag justerat ner förväntningarna något. Snart tappar väl Houston radiokontakten helt när vinet rundar månen. Så nu är det hänglås på de kvarvarande 2006:orna. Eftersom Graillots viner tillbringar c:a 12 månader på fat kan årets flaskor inte vara mer än någon månad från buteljeringsanläggningen... Det borde således vara långt från tunnelprospektering. Plopp - där rök korken!
Vinet har som väntat en tät djup blå färg och doftar extremt primörfruktigt. Vinet är betydligt tätare än 2006:an. Doften är utan tvivel Syrah - extremt mycket Syrah. Jag vet ingen annan som mejslar ut alla särdrag så tydligt som Graillot. Listan är lång: en gnutta stenrök, blåbär i övergång till björnbär, gummistövlar - allt det man väntar sej. Faktum är att man utan större problem kan frammana bilden av en gammal skeppshandel när man doftar på vinet. Tjärat tågvirke? Jag kan förstår de som tycker att detta är för mycket annat än frukt, men jag älskar det.
söndag 18 januari 2009
Coq Au Vin hos Travkungen
fredag 16 januari 2009
Domaine Cauhapé 2005
Vinet har en äppelkindad färg och en mustig ton av äpplen och emsertabletter i doften. Smaken är väldigt komplex med en klar ton av oxidation (sherry?), nämnda emsertabletter, vaxljus - men också en kindbitande syra som kantrar över vinet till de intressantas skara. Den höga alkoholhalten gör vinet oljigt och lite hettande i munnen.
Jag är något ambivalent. Detta är hög kvalitet, ingen tvekan - men samtidigt ett vin som säkerligen kräver tillvänjning och något mer kompetent matmatchning. Ingen rekorderlig päronsoda à la Breuer Sauvage. Jag är vanligtvis allergisk mot äppelskruttsvin och detta är precis på gränsen. Matmatchningen är heaven and hell. Misosoppan fungerar utmärkt. Ingefäran en katastrof. De däringa rullarna med sesamfrön en njutning.
tisdag 13 januari 2009
Hundrakronorsviner
Som ni ser har vinet från 1969 en annan etikett än den nuvarande. Jag måste säga att den är väldigt estetisk tilltalande!
Léoville Poyferré 1974 har fått hela 58 poäng av Parker. Håller man den mot ljuset ser det knappast ut som människoföda. Det är en tunt ljusbrun vätska fylld med en sörja som liknar vanlig avloppsrens. Eftersom färgen är borta på vinet faller det nog ifrån fem poäng från Parkers notering... Vinet från 1969 å andra sidan ser väldigt inbjudande ut! En djupt karminröd tät färg med en hel del tungt sediment på botten.
Vinet finns inte rankat någonstans - och årgång 1969 finns inte med i en enda av de årgångstabeller jag har tillgång till. Om någon har information om årgången får ni gärna höra av er!
söndag 11 januari 2009
Medoc 1983
Glas 1: Ett helt osannolikt komplex doft av stall, gödselstack, kryddskåp (spiskummin?), båtfernissa och på toppen en jasminblomma om aftonen. Smaken är intensiv med helt upplösta tanniner och en eftersmak som klingar länge, länge. Det finns en lätt Brettkänsla och vinet har en närmast punkig framtoning "detta är min stil - gillar ni det inte så stick". Helt otroligt vin, men jag har absolut ingen aning om vad det kan vara. Drar till med Gruaud Larose pga stalltonerna. Vinet är en Lynch Bages 1983.
Glas 2: Vinet både ser och känns yngre. Lite mer mainstream Bordeaux med de typiska cassistonerna. Måttligt eller inget cederträ - en stänk av ammoniak. Ett klart tanningrepp i eftersmaken, som dock är väldigt lång. Detta är också ett kanonvin - som har haft oturen att hamna bredvid ett vin som ännu bättre. Eftersom jag har lite koll på vad som finns i Doktorns källare drar jag (korrekt) till med Léoville Las Cases 1983.
Det har blivit många personliga rekord slagna den senaste tiden - men så har jag inte provat viner av denna klassen speciellt länge. Lynch Bages 1983 är otvivelaktigt den mest hypnotiserande Bordeaux jag någonsin har mött. Perfekt mognad, parat med en tinnitusorsakande intensitet, sammetskänsla och ändlös komplexitet.
En liten reflektion över Leoville Las Cases: jag har nu på ganska kort tid provat 1981, 1983, 1989, 1990, 1992 och 1997 vid olika tillfällen. Alla fantastiska viner, men det känns som slottet hela tiden står och håller i hörnflaggan. Allt finns där - fantastisk renhet och koncentration - men det är som vinerna inte riktigt vill släppa loss all potential. Faktum är att årgång 1992 är den årgång som har gett mest "sjung" och minst stiff upper lip i glaset. Antagligen har alla andra viner varit för unga fortfarande (utom 1997:an som inte riktigt platsar bland de andra). Men hur länge skall man egentligen behöva lagra ett vin? Eller är vinerna för rena? Varför sjunger det mer i glaset om småkamraterna Gruaud Larose, Clerc Milon eller Lynch Bages?
Ett par timmar efter middagen tar vi fatt i slattarna - och då är Lynch Bages på väg att sakta självdö. Kobajset finns kvar, men vinet känns tunt. Las Cases däremot kör på med farthållaren påkopplad.
fredag 9 januari 2009
Bosquet des Papes 1998
onsdag 7 januari 2009
Marchese Antinori 2001
Paradoxalt nog ser vinet mörkare ut än någonsin, nästan svart med en brunröd kant. Körsbäret i doften får nu dela plats med en nästan löjligt övertydlig ton kaffe/choklad med ett stänk av hårdrostat bröd. Också smaken är nu fullt utvecklad och härligt kondisaktig med starkt kaffe och bakverk i varje vrå. Syran, som förr var ganska aggressiv, hänger med tillräckligt för att ge vinet ett lyft. Detta är troligtvis den bästa flaskan hittills - och då inställer sej frågan: Är detta toppen? Jag som trodde att detta vinet skulle hänga med i minst 10 år till börjar bli tvivlande.
lördag 3 januari 2009
Hemkomsten
Vinet har sannerligen en mustig historia bakom sej. Familjen Touchais började odla vin vid denna plats i Loire redan i slutet av 1700-talet, och de kom snart på att det söta vin de producerade bara blev bättre av lagring - lång lagring. Denna kunskap förvandlades tydligen till en ren samlarmani, och allt sött vin hölls borta från marknaden för att lagras i enorma privata källare. De enda flaskor som gick åt var de som de själva konsumerade. Efter krig och igenmurade källare öppnades till slut källarna för försäljning runt 1979, och då fanns det c:a 3 miljoner flaskor nere i mörkret och kylan. Det var dags för vinerna att lämna hemmet.
Denna posten handlar inte om konsumerat vin, utan om hemkomsten av två flaskor Moulin Touchais 1969 från en privat källare på Bornholm. 1969 är ansedd som en väldigt bra årgång för Moulin Touchais, och med en lagringspotential som är längre än min tid på jorden. Skall jag vara ärlig vet jag inte mycket mer om flaskorna är det som går att utläsa från etiketterna, och om någon läsare har mer information tar jag tacksamt emot det!
Det första som slår en är att etiketten inte är det minsta lik den som används idag - det andra är att vinet inte heter Moulin Touchais utan Domaine Touchais. Jag har dock inte kunnat hitta några bevis för att detta vin på något sätt skulle vara annorlunda än det som säljs under Moulin-namnet idag. Flaskorna har danska skattemärken, och är således importerande till Danmark. En annan udda detalj är att flaskorna innehåller 73 cl. Vad tillägget "reservé de nos vignobles" på flaskans hals betyder är också höljt i dunkel. Jag antar att flaskorna largras oetiketterade hos producenten, för att sedan etiketteras vid försäljning. Om någon vet om man åldersbestämma danska skatte-etiketter kan man kanske ana sej till när dessa flaskor har lämnat källarna i Doué-La-Fontaine...
fredag 2 januari 2009
Phélan-Ségur 1996
Jag kanske skall nämna de champagner som konsumerades på nyårsaftonskvällen - men som inte fick plats i förra posten: Svärmor hade med sej några flaskor Möet & Chandon Brut Imperial och jag hade plockat upp Barnaut NV Grand Cru Blanc de Noirs ur källaren. Kanske inga troféer någon av dem, men båda fullt njutbara. Möet & Chandon tycker jag har blivit lite orättvist uthängd i t.ex AoV, den hade en fin mineralkaraktär och visst "champagnedjup". Skall man vara lite kritisk så var den knappast "Brut" - jag tyckte mej skönja en viss restsötma - samt att priset kanske är lite i överkant. Men det är inget fel på innehållet. Barnaut var torrare och hade en "brödigare" stil - gjord på 100% Pinot Noir.
Med lite trollande förvandlas resterna av humrarna och oxfilén till en ny skapelse på nyårsdagen och jag ringer in den nya året med att ta upp en Phélan-Ségur 1996 ur källaren (också ett auktionsinköp från "mannen med källaren"). Cru Bourgeois med måttliga Parkerratings = noll intresse på begagnatmarknaden.
Phélan-Ségur 1996 är ett ganska tätt vin, i stark kontrast mot gårdagens Las Cases. Det ser inte så förfärligt moget ut i glaset trots åldern - faktum är att vinet har en ganska trist färg (en blandning av blått och brunt?). Doften är typiskt cassisbetonad, men med vissa mörkare köttoner. Vinet har en "munfyllande" smak - precis samma känsla som vi fick när vi drack detta slottet senast. Fin balans på syra, kvarvarande tanniner och eftersmaken ganska lång utan att vara förfinad. Just nu måste det vara en perfekt kandidat för 87-88 poäng - men det kan finnas mer att hämta med ännu mer lagring. Phélan-Ségur är ett säkert kort!
torsdag 1 januari 2009
Léoville Las Cases 1981
1981 ansågs som en lovande årgång, speciellt i ljuset av de närmast föregående. Vädret var ganska hyggligt, men massiva regn under skördeperioden spädde ut vinerna, och då ingen ens hade hört talas om omvänd osmos blev en stor del av vinerna tunna, syrliga och snabbmognande. På Léoville Las Cases lyckades man tydligen dock väl under omständigheterna - och 1981 Leoville Las Cases blev senare utnämnt som "wine of the vintage" av Broadbent.
Nyårsaftonens magnumbutelj av Léoville Las Cases 1981 inköptes i höstas på Vinforum - och nog hade jag denna kvällen i åtanke redan då. Flaskan har stått upp i en månad före denna kvällen att få ner allt sediment till botten. Hur skall man egentligen närma sej en sådan här flaska? Ganska många av omdömena på Cellartracker indikerar ett vin i allvarlig nedförsbacke - men detta är ju en magnum...
Vinet dekanteras c:a två timmar innan gästerna kommer och hälls tillbaka på flaskan igen. En liten slatt avsmakas, vinet är ganska stumt och lätt - men onekligen St Julien så huset skakar.
Bubblet sprutar och gästerna glammar när oxfilén bärs in på en bädd av kantareller. Vinet hälls upp och vid en första sniff så känns vinet nästan korkskadat. Men det är bara cederträkaraktären som är så dominerande att det nästan tangerar TCA-känslan. Det är onekligen en relativt lätt version av Las Cases, men allt som man väntar sej är på plats. Cigarrlådan lugnar sej efter ett tag, och stora mängder svarta vinbär fyller glaset. Vinet är gott men det saknar intensitet, längd och syrligheten tar lite för stor plats. Är det mer luft som skall till?
Jag tömmer buteljen i den största tillbringaren huset hava och snurrar runt i frenesi. Vid första omserveringen kommer omdömet från publiken: vad är detta för vin, det är mycket godare än det första... Nu sjunger det verkligen i glaset! Och det blir bara godare och godare för varje glas.
Summa: en mycket trevlig upplevelse, ett moget aristokratiskt vin framplockat vid ett perfekt tillfälle. Kan dock tänka mej att det inte skulle dominera i en vertikalprovning, den lätta finstämda touchen ger inga poäng när man inte får det ensamt. Dagen efter står ett ensamt halvfullt glas kvar bland serpentinerna, och jag kan inte låta bli att stoppa ner näsan. Och minsann - visst är vinet precis lika bra som igår om inte bättre. 12 timmar efter servering! Så om ni sitter på detta vinet i källaren, lufta länge!