lördag 28 mars 2009
2003 - den slutliga domen?
söndag 22 mars 2009
Middag på Österlen
Denna flaskan upplever jag som väsentligt annorlunda än den som vertikalprovades. Färgen är lätt gul och det finns inte ett spår av oxidation. Smaken är också väldigt fräsch med en ljuv tydlig syra blandat med mycket persikatoner och de där emsertabletterna. Det passar väl till anklevern - men jag undrar om inte denna flaskan saknar lite av den komplexitet som den förra hade. Den verkar helt enkelt så mycket yngre. Det passar helt perfekt till anklevern - men att säga att detta är ett stort vin är nog att dra det lite för långt.
Till mellanrätt brassar Doktorn på en rejäl omgång gåskrävor som blandas med rimmat fläsk och blandade salladsblad. Till det öppnas en Savigny-les-Beaune 1er Cru "Aux Vergelesses" 1996 från Simon Bize. Ett spännande vin för mej som just köpt en halvlåda av Simon Bize 2005 på SB. Detta är således den finaste Savigny'n som Bize gör - och nu dessutom med ett decennium på rygg bakom sej.
Jag känner med en gång igen den krossade graniten. Den som man kan ge sin högra hand för. Hallonfrukten är dovare och går mer mot jordgubb, allt blandat med inte helt angenäma animaliska toner av fermenterad grävling. Smaken är typisk Savigny = inget man bjuder BiB-pimplare på. Ljus syrlig frukt, jord och mossa, djurhudar och försurad insjöbotten. Jag gillar det skarpt.
Till huvudrätten, harsadel med skogssvamp, kommer kvällens riktiga clou på bordet. Denna flaska Mazi-Chambertin 1993 från Armand Rousseau ropades in gemensamt av mej och Doktorn strax före jul. Kungen av Chambertin från ett bra år!
Det är märkbart hur mycket kraftigare detta vinet är sin färg och struktur. Vinet är varmare och är betydligt mer lättdrucket av Savignyn. Precis som man hoppas är vinet helt perfekt moget, med smaker från bärskog till ekfat som är helt integrerade. Vi enas om att det är strålande gott, men att det kanske inte riktigt uppfyller våra vildaste fantasier. Hade nog hoppats på lite mer komplexitet och intensitet - men visst är det hårklyverier. Det är vin i världsklass men ändå i skuggan av Domaine Leroy.
Som avslutning delar vi upp det sista av Moulin Touchais till en bit Roquefort. Den snytingen fixar inte vinet som faller ner och spelar död. Drickes med fördel som efterrätt utan ost.
lördag 21 mars 2009
Chateau Lanessan vs Villars 2005
måndag 16 mars 2009
Claude Val 2008
Rödtjutet
Det billigaste vinet i Systembolagets sortiment, Umbala, kostar 42.66 kr per liter. Det inser vem som helst att man inte kan sälja en produkt (dessutom från Sydafrika) till det priset utan storartade subventioner, slavliknande arbetsförhållanden och bottenlös kvalitet. Det måste vara högst tveksamt att Systembolaget överhuvudtaget skall ha detta i sitt sortiment.
Se också Niklas blogg om arbetsförhållanden på sydafrikanska vingårdar!
P.S. En lustig detalj med den svenska alkoholskatten är att den närmast fördubblas när alkoholhalten överstiger 15%. Kan det förklara varför vissa producenter närmast regelmässigt felmärker vinerna? D.S.
fredag 13 mars 2009
Simon Bize vs Vincent Girardin årgång 2005
söndag 8 mars 2009
Uppsamlingsheat
lördag 7 mars 2009
Chateau Bouscassé 2005
Jag gick fullständigt i mål över detta vinet i oktober förra året, speciellt dag 2. Recensionen i november var mer måttlig - men fortfarande klart positiv. Mina flaskor i källaren inhandlades i oktober - precis efter årgångsbytet. Har Brumont skickat bottensatsen till Sverige i den sista sändningen? För att gå till grunden inhandlas en flaska Bouscassé 2005 idag på Jägersros Systembolag i Malmö. Batchnummer L8850-47-08 (vilket iofs är samma som de som ligger i källaren).
Klockan 17:28: Nu har vinet varit i karaffen i c:a två timmar - och är fortfarande för kallt (13-14 grader): Nja - det är inte enormt upplyftande just nu. Vinet känns extremt primärfruktigt - men är inte överdrivet tanninhaltigt. Förutom en dov frukt svävar en svag ton av kryddhylla och samma julmust som FV upplevde. Den tidigare så dominerande eken är inte här idag - ingen gräddkola heller. Jag hoppas på metamorfos.
Klockan 18:12: Drastiska förbättringar på kort tid. Frukten har ljusnat mot ljusa körsbär - och det finns gott om det. Ovanligt öppet och fruktigt för att vara Bouscassé. Väldigt läskande syror - men jag kan kanske hålla med om att eftersmaken är lite tunn.
Klockan 19:37: Känns som det har planat ut för ikväll. Jag gillar detta vinet! Det är bäst till maten, men dricker ganska bra rätt upp och ner. Nu åker vinet ner i flaskan igen och så väntar ett nytt smaktest i morgon.
OK - det är inget stort vin på något sätt - men det tilltalar mej väldigt mycket. Det finns en väldigt fin balans av syror, alkohol, väldigt ren och ymnig frukt, fin ek och ovanligt lite tanniner för Bouscassé. I mitt tycke är detta hundra gånger roligare än vad 2004:an var. Mitt minne är för svagt för att för att jämföra med äldre årgångar.
Vi får se om tiden kan trolla fram en dimension till. Mina extrema hurrarop från oktober var kanske lite överdrivna men jag tycker fortfarande att detta är ett bra köp för 100-lappen. Denna flaskan var precis lika bra som de tidigare - så någon sändningsvariation kan inte jag påvisa i alla fall (eller konspiratorisk kvalitetssänkning).
Dag 2 klockan 21:00: Vinet har återigen ändrat karaktär väsentligt. Ny känns eken tydligare i en choklad/kaffeaktig ton och frukten har mörknat mot plommon. Syran är ganska hög - och vinet är fortfarande väl balanserat. Så bra som det är nu var det inte igår. Men några 91 poäng är det inte (min förra CT notering). Kanske ett dygn till kan betvinga kroppen att fyllna ut? På med dumstruten. Eller hur är det med det? Det är ganska hopplöst att prova vin när man bara letar fel. Resterande flaskor får vila under stock och sten i lång tid.
fredag 6 mars 2009
Sauzet Puligny-Montrachet 2004
torsdag 5 mars 2009
Domaine Leroy Bourgogne AOC 2004 upplösningen
Domaine Leroy Bourgogne AOC 2004
måndag 2 mars 2009
Moulin Touchais 1969 - 1995
Provningen startade ganska omgående, och jag höll en låg profil om mitt bloggande. Vem var Mina Vinare? Jag tror att Mina Vinare kände igen min flaska efter avtäckningen - och det blev nästan ett Stanley-Livingstonemöte över den avslutande mandelkakan. MMM I presume?. Ett trevligt och hjärtligt möte - och vi kunde inte låta bli att vänligt gnabbas om våra meningsskiljaktligheter :-). Hoppas vi kan ses igen!
En söndagskväll med Moulin Touchais! 10 blinda viner - 10 provare. Nedan följer årgångarna som provades (de serverades inte i denna ordning), och mina kommentarer. I stort var vi ganska eniga, det var bara ett par av vinerna som orsakade lite diskussion. Alla viner äldre än 1990 var oxiderade och brunfärgade i varierande grad. Jag har vanligtvis lite svårt för oxiderade viner - men eftersom det hör till karaktären fick jag gladeligen tänka bort från det.
1995: Det doftar Pinot Gris med petroleuminslag? Exotiska frukter, inget vidare komplex, lite sockerlagskänsla. Helt ren och korrekt dock.
1993: Ännu mer petroleum, tydlig ton av bivax och päronsplitt. Högre syra än glas 1, fin passionsfrukt i smaken. Bättre än 1995 idag, kanske inte i morgon.
1990: Här gick meningarna isär. Jag tycker det doftar kisstenar på en offentlig toalett. Mycket parfymerad doft med en viss äpplighet i botten. Det smakar mycket bättre än det doftar. Helt klart ett av provningens mest udda viner.
1985: Detta vinet är alla överens om. Det kan vara en aning defekt - en pust av smutsig källare kommer i starten men försvinner sen. Mycket oxiderad doft och smak. För gammalt, alternativt defekt.
1984: Ganska oxiderad, men håller sej på rätt sida om Sankte Per. Lite äpplig smak, torr och en aning salt. Tänker på sherry. Skall knappast lagras längre.
1979: Betydligt fräschare än både 1984 och 1985. Inlagda persikor, äppelkaka, päronsplitt. Kanske lite för snällt? Detta skall vara årgången med mest botrytis. Har säkert många år kvar till toppen och kan bli något extra.
1977: Pang - där satt den! Ett nummer större än alla föregående glas. Krossade emsertabletter, salmiak, exotiska frukter, mandelkaka. Stråk av Islaywhisky. Väldigt komplex och bra hela vägen från doft till eftersmak. Bästa helhetsintrycket och massor av lagringskapacitet kvar.
1975: Tillbaka i oxidationskänslan. Vid det här laget smakar det mest äppeljuice med stänk av passionsfrukt. Nja. Drick upp.
1971: Också kraftigt oxiderad med en nästan rödbrun färg. Apelsinskal och äppelkaka. Jobbigt för detta vinet att komma nästan sist (glas 9 av 10). Inte alls dåligt men mitt tålamod med äppelskruttar börjar ta slut.
1969: Mitt vin! Viss oxidation men känns betydligt fräschare än både 1971 och 1975. Lite blyg doft - nästan minst doft i hela provningen. Smaken är en dröm - och är i mitt tyckte den mest komplexa i hela provningen. Det är emsertabletter, kokoskräm, äppelkaka och ett stänk av asiatisk fisksås på toppen.
Min vinnare? Som totalupplevelse väljer jag 1977:an som har allt. Den har både ungdomlig kraft, stor komplexitet och en helt ren doft och smak. Detta vin hamnar också på första plats hos 7/10 provare - vilket är anmärkningsvärt med tanke på att det står 100 glas på bordet. Mitt vin får en röst (och sen missade jag de andra två ettorna).
En sak är säker - Moulin Touchais är inget nybörjarvin och man måste gilla oxidation för att gilla lagrad Touchais (och det är säkerligen så att Touchaiskännarna inte håller med mej i mina bedömningar). Det står också klart att det är ganska få årgångar som har den närmast oändliga lagringskapaciteten som Touchais är känt för. Välj med omsorg till källaren således. Efter redovisningen provade vi vinerna till grönmögelost och mandelkaka. Tyvärr hade vi alla Chenin Blanc-koma vid det laget och drömde mest om ett glas öl. Ett förslag till nästa gång vore att servera tillbehören redan vid provningen.
Stort tack till M. och till Gomseglet för en trevlig provning - och för trevliga nya bekantskaper. Det var en stor upplevelse för en vertikalnovis! Provningsschemat för våren ser helt fantastiskt ut - och jag inser att chansen att komma med är mikroskopisk för en utomstående. En folieprovning hade varit spännande.... Tänk om Gruaud Larose kan möta Clos St Jean!
Bilder? Tyvärr la min kamera av i sämsta tänkbara ögonblick - men jag tror Mina Vinare fångade några bilder.