tisdag 22 september 2009

NIR-PCA analysis of fine and not so fine wine

Här står de. Två milliliter av alla viner provade den senaste månaden, nedfrysta i små provrör. Domaine Leroy och Fumées Blanches - sida vid sida.


Min vinlaborativa sida har legat avslumrad en lång tid, men detta är det mest ambitiösa projekt jag har dragit igång hittills med målet att skapa vetenskap kring mina subjektiva bedömningar. Vad vill jag göra med mina små frysta prover, och vad är målet med hela projektet? Och vad är NIR-PCA analysis?

NIR står för near-infrared, vilket är den del av ljusspektrat som består av våglängder som är lite för långa för att uppfattas av ögat men samtidigt lite för korta för att kallas infrarött ljus. Om man skickar en NIR-stråle genom en provrör med t.ex vin kommer varje enskild molekyl i vinet att fånga upp våglängder som är specifika för den struktur som molekylen har. Om man sedan mäter skillnaden i det ljus man skickar in och det ljus som kommer igenom har man fått ett NIR-spektrum. Eftersom ett vin innehåller ett närmast oändligt antal olika molekyler kommer spektrat att vara som en skog av olika signaler. Ett fingeravtryck av det vin man har analyserat.
Om detta var något så när enkelt att förstå, är PCA-analys det inte. Jag tänker inte gå in exakt på hur det fungerar, men det är i alla fall en statistisk metod för att hitta likheter och skillnader mellan olika "fingeravtryck". När hela analysen är klar kommer varje vin att vara en punkt i ett tvådimensionellt plan. Viner som är kemiskt lika kommer att ligga nära varandra, viner som är olika långt ifrån varandra.

Som en världskarta av viner helt enkelt. Var placerar sej de olika vinerna? Kan man hitta ett område som ger höga mmm eller RP-poäng? Finns det oväntade likheter mellan olika röda och vita viner? Hur placerar sej ett korkskadat vin? Hur flyttar sej ett vin genom kartan under lagring? Det finns också en risk att det inte fungerar överhuvudtaget. Den som lever får se.

9 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

mmm,

Du måste lova mig att ALDRIG bli normal. Skulle du bli det, kommer jag farandes i min bordeauxfärgade cape och våldsmatar dig med Gredos Rosado.

Dina vetenskapliga eskapader är ju hur intressanta som helst, kanske för vindrickaren helt onödiga och ointressanta, men jag kan inte låta bli att älska alla vinnördas egenheter och önskan att gå till botten med sitt älskade vin.

Please ... lär oss med om kemin. Och redogör för dina senaste experiment.

(Jag skickar regelbundet viner till oberoende oenologiska och kemiska testanalyser ... och får ibland en del oväntade svar).

Kul!

MMM sa...

Jag lovar! Gredos är värre än dödstraff.

Det känns som att varje bloggare kan tillföra sin vinkel på vinintresset. Vissa är otroligt vassa på att formulera sej om vinerna, andra på att hitta nya okända producenter. Mitt bidrag kan vara att föra in en kemisk analysvinkel. Himla tur att jag jobbar på ett utvecklingslabb med en Chiantigalen chef (som låter mej låna instrumentet för vinanalys - efter arbetstid).

Vi får se vad jag hittar denna gången. Jag hoppas såklart på oväntade fynd och nya insikter!

Finare Vinare sa...

Som att bestämma ett fartygs exakta position på en radarskärm! Äntligen ett vetenskapligt alternativ till det subjektiva svammel vi andra håller på med.

När får vi själva mätvärdena? Vi hoppar upp och ned av förväntan! Mera! Mera!

MMM sa...

Jag tror jag behöver c:a 30 viner för att kunna göra en första karta, just nu har jag c:a 20. Men det kan vara så att jag måste dela upp kartan i två kartor (en för röda och en för vita viner).

I början kommer kartan att ritas om när det kommer nya viner eftersom det är de mest extrema som sätter yttergränserna - men efter ett tag borde kartan bli ganska konstant. Så det kommer snart! håll uuut!

Red Scream sa...

Jätteintressant, MMM! Vi ser med spänning fram emot nya vinkunskaper!

Kayaker sa...

Applåd!
Är det något särskilt du är ute efter för att få ihop alla 30 prover?
Nu bor jag väl i.o.f.s. på "fel ställe" men vi är nog många som gärna hjälper dig i denna gärning.
Om du har vägarna förbi Göteborgstrakten så hjälper jag gärna till att ordna någon slatt eller två.

Anonym sa...

Så coolt, ska bli väldigt spännande att se resultatet!

MMM sa...

Kayaker> Hej!

Jag har lekt med tanken att ni skall kunna skicka in prover för placering i kartan - men jag tror jag börjar i liten skala. Doktorn är också engagerad i detta, och han drar in ett tiotal viner i veckan med alla provningar han går på. Nästa vecka kommer första utkastet, och då får vi se om vi kan se något mönster.

Vintresserad sa...

Coolt :-)
Ser med spänning fram emot kartan!