Detta vinet kommer med väldigt fina recensioner hos både Parker och Wine Spectator, där den platsade på den senares 100-lista under 2007 (plats 83 med 91 poäng). Detta är väl en annars ett vin som man typiskt inte hade lagt i korgen annars. S:t Emillion Grand Cru - en väldigt alldaglig, på gränsen till ful etikett. Ibland är det rätt bra med vinbedömningar i alla fall!
Jag dekanterar vinet en timme innan och låter karaffen stå i vinkällaren (nu c:a 17 grader varm). Det djupt rubinröda vinet är nästan trögflytande när vi häller upp i Riedelglasen. Doften är full med referenser till mörk choklad, tjärad ekbåt och en hel del cassis de Dijon. Över detta mörka batteri seglar det en finstämd doft av vad jag kallar för jasmin. En mer botaniskt kompetent gäst säger att det är på pricken likt fresia. Kanondoft oavsett - och jag kommer på mej själv med att sitta och blunda i långa stunder.
I munnen är det rejält koncentrerat med samma känsla av körsbär och cassis. Parker kallar detta vinet för en "in-your-face fruitbomb". Och visst kan man förstå hur han tänker - även om detta är ljusår från en syltig Aussie-merlot. Fin syra och fradgande tanniner gör att vinet håller väl upp mot en steak-frites. Mycket bra vin och källarutsikter för relativt begränsade pengar - för att vara Bordeaux.
90% Merlot - 5% Cabernet Franc - 5% Cabernet Sauvignon. 12-14 månader på nya barriquer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar