Kvällens vin, Domaine Charvin Chateauneuf du Pape 2003 vin uppmärksammades med en 13:e plats i WS lista för 2006, med imponerade 96 Sucklingpoäng. Vi har druckit en del Cotes du Rhone från Charvin tidigare, men detta blir faktiskt första gången vi ger oss på deras Chateauneuf.
Charvin gör endast en cuvée av Chateauneuf (dvs inga prestigecuvéer), och den innehåller normalt c:a 80% grenache, 15% Syrah och 5% Mourvèdre/Vaccarèse. Charvin använder ingen ek överhuvudtaget, och kan väl totalt sett anses som en av traditionalisterna i området. Jag köpte en hel låda på Vinforum för ett tag sen - och nu bänder vi upp lådan (nåväl - den är bara i papp). Starten på en lång kärlekshistoria? Inga konstigheter i köket = entrecôte, sås och potatis.
Vinet är lite burgundiskt i färgen, lätt beslöjad av fint sediment. Doften är helt otrolig redan i karaffen. Jag kan nog säga att detta är den bäst doftande Chateauneuf jag någonsin har erfarit. Det som ångar ur glaset är dock inte entydligt Chateauneuf - en viss stallton, vinbär och plommonfrukt hade nog kunnat lura mej norrut om det inte vore för färgen. Summan av det hela får mej dock att bara blunda och skriva under på Sucklings extremt höga poäng. Det är väldigt förnämt och väldigt franskt i anslaget.
Smaken visar en helt annan sida - och bekräftar 2003-misstanken att detta är ett monstervin som borde få sovmorgon ett tag till. Vinet är väldigt kraftfullt och kanske inte helt balanserat med en ruskig tanninnivå och hög alkohol. Det finns en hel del av den där hallonfrukten som jag förknippar med grenache, men också lite köttiga inslag som räddar vinet från hallonbåtsdöden (Janasse Chaupin i gott minne).
Sammanfattningsvis så ger jag nästan full pott för doften, som är helt sagolik. Smaken blir lite påfrestande i längden just nu och vi avslutar inte flaskan ikväll. Vinet är både kanonbra och oroande på samma gång - och totalt sett så knuffar den inte ner Bosquet des Papes 1998 från min Chateauneuftron.
(Dagen efter har vinet fullständigt kantrat över och tanninerna påminner mest om mannagrynsgröt. Av doften återstår intet. Detta kan bli hur bra som helst med mer tid i källaren, men helt säker är jag inte.)
6 kommentarer:
Trevlig läsning. Läste nyligen en annan notis om samma vin på Bulletin Board:
http://dat.erobertparker.com/bboard/showthread.php?t=186421
En annan sak. Vet du hur Wine Spectator listan fungerar. Hur röstas den fram? Jag och en kompis diskuterade saken i veckan men ingen av oss vet hur den egentligen tillkommer. Vet du hur processen ser ut? Är det läsarna eller redaktionen som tar fram den osv.?
/ MV
Tack för länken! Helt klart att årgång 2003 är något som engagerar, och delar upp vinvärlden i två läger. Jag har inte riktigt bestämt mej för vilket läger jag tillhör. Onekligen är vinerna bombastiska, men det fanns enorma kvaliteter i Charvinvinet. Kan bara vinet lugna ner sej lite så tror jag på just denna 2003:an.
Jag kollade på WS sida, och redaktionen bedömer vinerna efter kvalitet (poäng), pris (krona/poäng), tillgänglighet (i USA) och något de kallar X-faktorn (känslan av något unikt). På något sätt trillar det ut en lista i andra änden (det står inte hur). Etta i år kom ett vin från Chile, Clos Apalta.
Kul med en notering av det här vinet! Gud vad jag skulle vilja kunna köpa Charvins viner här uppe...
Angående 2003 och Ch9 - tror ni inte det rör sig om att vissa producenter snarare lyckades bättre än andra? Jag tycker jag har upplevt både toppar och dalar (mest toppar faktiskt, men har inte provat så fantastiskt mycket), men det är svårt att säga att årgången generellt passar mig eller inte. Parker är väl inne på samma linje?
Hej bägge!
Tack MMM för ditt svar. Kompisen abonnerar på WS och han har tydligen hittat någon filmsekvens som ska beröra detta. Jag har inte hunnit kolla än men om det dyker upp något spännande ska jag meddela detta. Jag har sett listan och är lite förundrad över resultatet. En hel del kända namn men också en del lite konstiga (i min värld) placeringar.
Beträffande 2003 så är jag enbart positiv så här långt. Inte bara i CndP utan hela Frankrike (röda viner då). Fast visst är det så att även Parker antyder att man måste veta var man ska leta för att hitta de rätta vinerna denna årgång. Jag tror numera att de kommer att vara långlivade vilket jag inte gjorde tidigare. Egentligen finns allt på plats för att de ska klara många år men visst kan man bli lite orolig vad som skulle kunna hända om inte frukten stannar kvar.
/ MV
Sen kommentar, men ändå. Seghesios standard-Zin har prenumererat på en plats på WS-listan, men aldrig så högt som tia. 2007:an har jag inte sett i Sverige än, men 2002:an som kom runt 20-25 på sin tid är kanon och inte bara tål några års lagring, den växer kraftigt med det. Vulgariteten slipas ner till något förvisso kraftfullt och stort, men ändå elegant. Har till min sorg bara en kvar. En anledning till den höga placeringen är väl kombon av 93p, pris på runt 25-30$ och att de gör 68 000 lådor ... Den borde komma till Sverige närsomhelst, i min butik är det fortfarande 2006 på hyllan.
Charvins Ch9 låter ändock en hel del intressantare ...
Ännu senare kommentar ang Seghesio:
Jag gillade den mycket när vi smakade i oktober. Kanske den bästa upplevelsen hittills av det vinet. Fullpackat med sötfrukt, lite eldigt med 15,5% alkohol - inget för gamla världenkramare.
Ted Seghesio själv har visst sagt att det är den bästa Zin han har gjort. Går själv och kollar hyllorna med jämna mellanrum, hoppas de dyker upp snart. Måste ju bara smaka igen för att se om det skall sorteras in under kategorin "semestervin som smakar apa på hemmaplan". ;-)
http://frankofilen.blogspot.com/2008/10/california-dreaming.html
Skicka en kommentar