lördag 3 januari 2009

Hemkomsten

En sökning på "Moulin Touchais" på Google ger cirka 5000 träffar, varav cirka 1000 är på minoritetsspråket svenska. Helt klart är att det antagligen dricks mer av detta Coteaux de Layon vin här än i de flesta andra länder - anledningen stavas nog hög kvalitet för pengarna och bra exponering på Systembolaget.

Vinet har sannerligen en mustig historia bakom sej. Familjen Touchais började odla vin vid denna plats i Loire redan i slutet av 1700-talet, och de kom snart på att det söta vin de producerade bara blev bättre av lagring - lång lagring. Denna kunskap förvandlades tydligen till en ren samlarmani, och allt sött vin hölls borta från marknaden för att lagras i enorma privata källare. De enda flaskor som gick åt var de som de själva konsumerade. Efter krig och igenmurade källare öppnades till slut källarna för försäljning runt 1979, och då fanns det c:a 3 miljoner flaskor nere i mörkret och kylan. Det var dags för vinerna att lämna hemmet.

Denna posten handlar inte om konsumerat vin, utan om hemkomsten av två flaskor Moulin Touchais 1969 från en privat källare på Bornholm. 1969 är ansedd som en väldigt bra årgång för Moulin Touchais, och med en lagringspotential som är längre än min tid på jorden. Skall jag vara ärlig vet jag inte mycket mer om flaskorna är det som går att utläsa från etiketterna, och om någon läsare har mer information tar jag tacksamt emot det!

Det första som slår en är att etiketten inte är det minsta lik den som används idag - det andra är att vinet inte heter Moulin Touchais utan Domaine Touchais. Jag har dock inte kunnat hitta några bevis för att detta vin på något sätt skulle vara annorlunda än det som säljs under Moulin-namnet idag. Flaskorna har danska skattemärken, och är således importerande till Danmark. En annan udda detalj är att flaskorna innehåller 73 cl. Vad tillägget "reservé de nos vignobles" på flaskans hals betyder är också höljt i dunkel. Jag antar att flaskorna largras oetiketterade hos producenten, för att sedan etiketteras vid försäljning. Om någon vet om man åldersbestämma danska skatte-etiketter kan man kanske ana sej till när dessa flaskor har lämnat källarna i Doué-La-Fontaine...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har druckit ett antal årgångar av MT, 25 årgångar från 1928 och framåt, men _aldrig_ sett just denna etikett. Det kan bero på det du redan är inne på, de gamla vinerna jag drack köptes på domänen under tidigt 90-tal vilket innebär ett de etiketterades 'on demand' så att säga, säger ganska lite hur de skulle sett ut om de köpts i samband med buteljering.

'69 har jag dock druckit ett flertal gånger, men samma sak oavsett när/hur de är inköpta, samma gamla vanliga etikett.

Gräver man lite hittar man just din etikett i Japan av alla ställen (skulle kunna vara någon slags exportetikett kanske).

I alla fall, det är ett gott vin även om jag upplevt lite flaskvariation.

MMM sa...

Hej! Jag har sökt som en galning, och hittat ytterligare en referens till "mina" etiketter:

http://www.rarewineco.com/downloads/newsletter/archive/july1905.pdf

Där står det uttryckligen att det är samma vin som i Moulin-versionen - trevligt! Antagligen är dessa flaskorna tappade ganska tidigt, men det måste ju i alla fall vara tidigast 1979 om de skall vara tio år vid release. Det danska skattemärket ser dock äldre ut än det på Las Cases 1981 - med blåaktig ton och texten TOLD.

Skall samla ihop några gelikar och en gåslever och testa en flaska...

Dennis sa...

Du kan ju alltid kolla med Giertz vinimport som importerar MT. Dom har bra koll på MT och Lottie på Giertz brukar vara mycket hjälpsam.

Har provat 71, 79, 85, 93.
71an kändes fortfaranade mycket ung villl jag minnas.

Lycka till med flaskorna!

MMM sa...

God idé! Jag har precis skickat ett mail, och får jag svar kommer det upp här på bloggen.

Anonym sa...

Jag har köpt 79:an i Danmark (för ca 15 år sedan) med samma etikett som din. Har smakat 69:an tre gånger, alltid lika god. Har t.o.m. smakat 1885 och 1887. 87 bra, 85 otroligt bra!

MMM sa...

Tack för inlägget! Du har inget minne av hur flaskan såg ut i övrigt (volym, glasfärg etc)?

Jag väntar på ytterligare svar från Giertz - det verkar vara en sällsynt fågel. Iofs så hände det mycket förr som aldrig dokumenterades - och nu är den generationen död.

Anonym sa...

Jag har en 79:a kvar. Samma etikett som på din flaska. Réserve de nos vignobles på halsen. Volym 75 cl. Flaskan är svagt grön.