söndag 13 december 2009

Svärmor slår till

Bussen som tar oss till svärmors residens påminner mer om en dansbanetransport än en lokalbuss denna lussevakeafton. Det klirrar och ångar adrenalin från alla ynglingar med glitter i håret och promille i blodet.

Svärmor öppnar med en makalös anklever med tryffel och örtgelé på stekt bröd. Utan något som helst tvivel årets godaste förrätt - värdigt ett millennieskifte. Till detta en traditionsenlig sauternes, Mouton-Cadet Reservée Sauternes 2006. Den känns inte speciellt typisk för Sauternes. Låg syra och obefintlig botrytiskaraktär. Söta tropiska frukter, inlagda persikor. Inget direkt fel, men utan Sauterneskaraktär känns vinet obestämbart och literpriset (>300 kr) väl tilltaget. Maten överglänser utan tvekan vinet (75 p).

Till den saffransdoftande huvudrätten kommer ett vin som sätter mej på plats. Lätt frizzante, halvtorrt med grapefrukt och pinot gris-kryddighet. Vinet är en Cameleon Unoaked Chardonnay Reserva 2009 från Jean Bousquet i Argentina. Mycket förbryllande vin, då det i princip inte doftar någonting. Smaken breder dock ut sej desto mer och påminner om en blandning av grappo, pinot gris och barralsmällare. Färskvin! Den lilla sötman och kryddigheten gifter sej bra med maten, men framför allt är det rent och skärt drickegott. En par flaskor sånt här i en ishink på altanen nästa sommar! (82 p - men värt 90 vid rätt väderlek). Det behöver inte alltid vara sofistikerat.

5 kommentarer:

Sybariterna sa...

Rätten med anklever låter fantastisk, just anklever är jag otroligt svag för, går det att få ett recept?

MMM sa...

Det var, som sej bör, väldigt enkelt tilagat. En bit rostad bröd med lite machésallad, hylvlad tryffel (i detta fall konserverad), tryffelolja och på toppen en rejäl bit ankleverterrin. Och lite örtgelé vid sidan av!

Sybariterna sa...

Låter perfekt!

Red Scream sa...

Gott om latent x-faktor m a o! :-)

MMM sa...

Som jag skrev i nästa post - det finns mycket vin som behöver en ljummen sommarkväll i ryggen.