lördag 15 maj 2010

Små reflektioner

Vad händer när småbarnföräldrar plötsligt får en barnfri kväll? Klackarna i taket? Nej knappast, frun somnade redan för ett par timmar sen. Själv roar jag mej med ett par glas Glenfarclas, som blev utsedd som vår bästa whiskyupplevelse under Skottlandsturen förra sommaren. Ett glas 15- årig mot den 17-åriga - där 17 åringen visar upp ett helt annat register. Båda otroligt goda dock. Det känns som maltwhiskyboomen dock har avtagit rejält i vårt land? Inte ofta man hör talas om köer för udda fat Springbank längre.

En kväll utan matlagning kändes bra, så vi tog oss till Malmökrogen La Couronne, som är som en fransk Bistro bland socialistmonumenten vid Triangeln. Samma matsedel som för 10 år sen, men trots det skiftar maten från gång till gång. Idag var det riktigt bra dock, kalvnjure utan krusiduller. En rejäl slev Dijon, en halv panna grädde och fond. Till det drack vi en mycket väl passande Guigal Crozes-Hermitage 2006 ur någon form av Duralexglas. Jag fick en uppenbarelse av det vinet som påminner om när man slutmixar ljudinspelningar. Vinet känns komprimerat - det smakar nästan bättre ur ett undermåligt glas - precis som en hårt komprimerad låt kan låta ypperligt i en 5 watts radiomottagare på stranden. Det är ingen dynamik, men det hade ändå inte gått fram med fel utrustning. Fullt järn på alla rattarna, bass och treble på 10. Kanske därför jag har lite svårt för Guigal i stora Riedelglas? Ikväll hade jag dock inte kunna tänka mej ett mer passande vin till inälvsjärnet.

Vad skall man handla i primörsvängen 2009? Jag hade hoppats på att göra en deal på Leoville Poyferre men prognoserna talar om 1000 kr flaskan. Det känns helt osannolikt högt med tanke på att 2008:an kostade 270 DKK, men den hade å andra sidan inga 100 RP-poäng i skalan. Det blir till att blicka längre ner i systemet. En del enklare slott har bytt regi nyligen. Poujeaux fick Cuvelier (Clos Fourtet), Senejac (Pontet Canet) under 2008 . Chateau Lannessan 2005 var lätt ett 90 poängsvin. Poujeaux lär kosta lite mer, men de andra ligger runt 100-lappen i primörpris. Värdelösa som finansiell investering, men just därför möjliga bargains i en ung vinkällare.

För övrigt verkar det ta betydligt längre tid för vinerna att komma ut på marknaden i år än förra året. Hela cru classédelen kom till försäljning före Parkerpoängen förra året (antagligen för att alla räknade med en rak sågning). När Parkerpoängen väl kom ut steg priserna drastiskt - Lafite Rothschild 2008 gick att köpa för 1500 DKK i mitten av april. I slutet av april steg det till 4000 för att snabbt tas ur marknaden. Än så länge är det bara viner som ändå hade räknat med att bli sågade av Parker som släppts, som t.ex Lilian Ladouys. Vi får se.

2 kommentarer:

Håkan sa...

Ja du, det där med Bordeauxprimörer 09 kan man nog glömma, jag är ganska glad att jag köpte 08or, känns som fynd idag (och tillochmed 05or verkar billiga). Angående 09, Kolla in St Pierre, St Julien som fått lysande kritik och inte f-n kan den kosta 1000 kr flaskan när den släpps. Jag skall iallafall försöka jaga den.

MMM sa...

Jag tror inte heller att det är lönt att jaga några 2:a cru om priserna rusar enligt progonsen. Ett vin som St Pierre ligger nog under radarn för investerare och Hong-Kongmiljonärer och borde vara lösbart.

Det har tydligen gjorts underverk på många håll, och prisskillnderna är knappast försvarbara om man inte bryr sej om etiketten. Ett vin som Rollan de By har ju gjort fina prestationer här i bloggvärlden - är släppt för 130 DKK nu.