måndag 30 augusti 2010

Bandol - Domaine Tempier

Mistralen piskar pinjeträden när vi kör fram till huset där vi skall bo den närmaste veckan. Dammet som virvlar upp doftar pinjebarr och smulad sten. Huset vi har hyrt ligger mitt i en vingård och det hänger fullmogen mourvèrdre i alla väderstreck. Druvorna smakar sötare än vilka bordsdruvor som helst, måste vara ett bra år på gång igen?

Vi vilar inte utan far redan nästa morgon på vingårdsbesök. Bandol är ju mourvèrdreland, inga röda viner som vi kommer att prova har mindre än 75% mourverdre i blandningen. Koskit, tändstickssvavel och ensilage är typiska attribut for Bandol. Rustika tanniner och kraft likaså.

Vi startar på Domaine Tempier:


Det märks att det går som tåget för Domaine Tempier för tillfället, provningen är ganska opersonlig och det finns inte så mycket att varken prova eller köpa. Det mesta är slut helt enkelt. Inga vingårdsviner så långt ögat kan se.

Rose 2009: Helt klart den kraftigaste och mest komplexa rosé jag någonsin har provat. Kraftigt laxrosa, rejält stram med persika som den mest framträdande frukten. 19 Euro känns dock en aning styvt for ett vin som i princip innehåller samma druvor som Cuvée Classique minus den långa tiden på foudres (88 p).

Cuvée Classique 2008: Lätt farg och fin fruktig doft av viol, björnbär och jordgubbe. På gränsen till utspädd i smaken som dessutom avslutas med en kärnbitter känsla. Det känns som att de har extraherat lite för mycket för att få någon som helst färg på vinet. Inget köp för 22 Euro (83 p).

Cuvée Classique 2007: Ett helt annat vin! Tät färg och mycket Bandoltypisk doft. Krutrök och nygödslad aker. Mjuka björnbär men kraftigt tanninhaltig. Rejält rustik men lovande (89 p).

Det går inte att komma ifrån en känsla av att vi provar andravinet när alla de bästa druvorna ligger i andra flaskor. Jämfört med de andra producenter vi besökte samma dag imponerade nog Tempier minst - även om 2007:an var ett riktigt bra vin.

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Vingårdsbesök! Här har producenten genom ett generöst mottagande chansen få en följeslagare för livet. För visst förföljer oss de besök vi gjort hos producenten under många års tid, rentav decennier!

Men ett oengagerat eller oinspirerat besök gör för mig motsatsen. Jag menar, jag har ansträngt mig så in i h-e för att komma dit och så blev det inte mer? Sorry, jag är bara människa...

Synd man inte sparade på några vettigare viner för besöken. Eller så öppnas de bara när "riktigt viktiga" personer dyker upp?

Ser fram emot att läsa om de bättre upplevelserna.

MVH

Niklas

MMM sa...

Svart att veta vad man kan begära, Tempier är en liten familjeproducent och vi kommer helt oanmälda. Men visst, nostalgipoäng kan de inte räkna med när vi öppnar lådan hemma.

Det kommer snart bättre doningar!

(sitter vid ett franskt tangentbord - ursakta om vissa prickar forsvinner!)