lördag 21 november 2009

En tryffellördag

En massa tryffel kvar och inga gäster. Färsk pasta doppas i kokande vatten och serveras helt utan tillbehör förutom lite olja och parmensan. Blandas med rikligt med hyvlad gotlandstryffel. I detta formatet har tryffeln fullt spelrum, och det är en helt magisk middag.

Vinet har så mycket draghjälp här att det är svårt att vara objektiv. Det är i alla fall inget snack om att nebbiolo känns som ämnad enbart för denna rätten. Vinet har precis samma grundsmak som maten, och det är svårt att skilja maten från vinet. Jag har varit lite gnisslig över mina Fontanafredda Barolo Lazzarito Vigna La Delizia 2000, men ikväll är det bara helt perfekt.Detta vin är det absolut mest prestigetyngda vinet i hela Fontanafreddas portfölj. Tre glas i röda räkan, 93 WA, 90 WS. Fortfarande på den unga sidan, men visst börjar vinet mogna nu. Det varma året ger en nästan Chateauneufaktig tyngd (14.0% EtOH), men jag föredrar detta fruktstinna paket jämfört med t.ex Aldo Conternos bottenmålningsprojekt. Ljusa slingrande nypon och lingonsyror. Tryffelaromatik. Modernt vinbygge helt klart, helt i klass med Scavino som jag minns det. En litet avdrag för opersonlighet i allt det perfekta (92 p), men det sitter kanske i väggarna hos Fontanafredda. Etiketten är fortfarande den mest smaklösa i min källare.

Denna helgen har modernisterna firat stora segrar. Haut-Carles och Fontanafredda. Fruktmassivt och ekigt - det som jag trodde jag var emot. Jag få inse att min smak håller på att förändras snabbt. Vem kunde tro att jag skulle slå frivolt över en Aussie-Shiraz (Run Rig) för någon månad sen? Jag brukar hålla mej med några tillfälliga hatobjekt - och för ett tag sen var det Barolo och Shiraz. Just nu spyr jag galla över Chateauneuf - hypen som detta område har just nu är helt oproportionerlig. Och nu börjar det dessutom bli lika dyrt som bra Bourgogne, Côte-Rôtie och Bordeaux. Dagskursen är att dra av 6-7 poäng från advokaten för att hamna rätt i detta slödricksdelta. Men vänta bara, inom kort kommer det säkert en bra flaska Ch9 i min väg och allt är förändrat.

8 kommentarer:

Italienska viner sa...

Värst vad det dricks barolo i bloggsverige nuförtiden - kul med klockrena mat/vin-matchningar även om jag tror att Aldo Conterno också hade suttit som en keps.

Inget fel med att ha hatobjekt så länge man tillåter sig själv att kunna överbevisas?

/Patrik

Kayaker sa...

Hahaha! Kunde inte låta bli att skratta åt "Aldo Conternos bottenmålningsprojekt" och "röda räkan".

Jag har dock ingen position för att ha CdP som hatobjekt med tanke på hur lagret ser ut och det faktum att jag gillar dem skarpt men överekade Nya världenviner ligger bra till på hatlistan...

MMM sa...

Inlägget var ganska raljerande inser jag nu i efterhand. Kanske man blir lite styv i korken efter en halva 14% vin.

Synd att döma Aldo på ett enda vin (Bussia 1999), men visst, det var nästan som en provkarta av olika sorters möbelpolish. Lite mer frukt än så hade inte skadat.

Och mina hat och älsklingsobjekt varierar stort - för ett tag sen hade jag för mej att Bordeaux var överprisat och massproducerat. Just nu är jag väldigt svag för Bordeaux, Poyferré 2001 vände allt rätt igen.

Jag har också ganska mycket Chateauneuf i källaren, det har ju varit väldigt bra prissatt tidigare (många flaskor för samma pengar). I och med 2007 får man släppa egendomar som Clos des Papes (runt tusenlappen per flaska). Jag kan visst handla viner för tusenlappen, men då kan man ju köpa Grand Cru Bourgogne från bra årgångar istället.

Kayaker sa...

Tusen spänn för Clos des Papes? Det vore ett rätt puckat pris med tanke på att det dräller av ungefär lika bra CdP för mindre än halva det priset. Inte ens Divineimporterade CdP:er når ju upp till sådana prisnivåer... :-)

MMM sa...

99+ RP-poäng ger effekt på priserna. Clos des papes 2007 kostar runt 1000 kr flaskan på den danska andrahandsmarknaden, och då vågar jag inte tänka på vad de kostar i finbutiken.

Kayaker sa...

Det är å andra sidan bara en poäng mer än 2006:an som nyss (2/11) släpptes i BS för 499:- i en liten extrabatch.

Kayaker sa...

Blir det tryffelsöndag också?

MMM sa...

Det hade kunnat gå, för jag har två tryfflar kvar. Men nu vägrade barnen äta mer tryffel, så det fick bli kalops istället. Och vinfritt för föräldrarna.