söndag 20 december 2009

Cuvée Quet 2007 vs Clos des Papes 2001

Travkungen har nästan som en daglig rutin att gå in på Hansakompaniet och scanna av vad som finns inne. Denna gången hittade han en låda Cuvée de Quet och ett par Deus Ex Machina som helt plötsligt hade uppstått i det tomma saldot. Man undrar ibland om SB's lagerrutiner är lika slumpmässiga som de verkar?

Även om Travkungen inte är någon grenachefantast kräver Parkers notering om Deus Ex Machina 2007 ett smakprov. "Det bästa vin jag någonsin smakat - 100 p". Onekligen ett kontroversiellt uttalande, med tanke på alla Petrus, Latour och DRC som den mannen provat. Jag tror nog Travkungen är lite i chock över det vinet, som han konsumerade igår. Han vill knappt prata om det, men ord som överextraherad och alkoholmonster slipper ut.

Hans förväntningar på denna flaska Mas de Boislauzon Cuvée Quet 2007 (100 RP) är knappast högre och för att ställa in den i ett perspektiv tar jag fram en flaska Clos des Papes 2001 (95 RP) för att ha bredvid.


Clos des Papes 2001 sparkar röv med 100 poängaren i alla grenar. Det är slående hur mer komplext detta vinet är, en myriad av väl åtskilda aromer i perfekt balans. Doften är betydligt svalare utan alkoholhetta. Läder, jordgubbar, svampkorg, vitpeppar. Smaken böljar fram i många olika faser, och tar liksom aldrig slut. Ojdå en släng apelsinskal, ett vitpepparkorn och här kommer det en last kalla jordgubbar med rökta sillar. Superrent och fräscht och blir snarare ännu bättre med mat. Jag kan knappt sitta still när jag dricker detta. Den överlägset bästa Chateauneuf jag någonsin har provat! Parkers poäng känns fullt rimlig, kanske t.o.m i underkant? (95 p).


Mas de Boislauzon Cuvée Quet 2007 är mörkt purpurfärgad och osar av alkohol, tallbarr rökt skinka och julmust. Alkoholväggen är helt dominerande just nu, och med finessens fulländning i glaset bredvid förvandlas detta vinet till rått och kallt. Tokextraherad smak med en tydlig sötma. Varje klunk avslutas med en grimas när alkoholen tar över i eftersmaken. Travkungen kläcker liknelsen 50/50 körsbärslikör och buljongtärning, och jag har inga invändningar. Det är dock bättre än det värsta jag har provat från Chateauneuf, och poängen blir relativt god i alla fall (86 p).

Deus Ex Machina då? Eftersom jag själv inte fick smaka på det får jag lita på Travkungens ord: 1-0 till Cuvée Quet. Han kommer i alla fall göra en god affär på de resterande 11 flaskorna Quet när de skeppas till DK.

En tredjedel av flaskan sparas till dagen efter, men jag tycker snarare det är sämre idag. Det doftar ren vodka och smakar likadant. Det blir lite bättre om man kyler vinet till 12-14 grader, men inte skall man väl behöva kyla 100-poängare? Utan att bli för sarkastisk om Parkers bedömningar kan jag åtminstones dra slutsatsen att jag är djupt oenig. Det är helt säkert hans ärliga åsikt att detta är perfektion, och det finns säkert en mindre grupp som håller med. Detta är ett vin som inte har något gemensamt med traditionell Chateauneuf eller något annat vin i världen. Jag kan inte se att det skulle bli så våldsamt mycket bättre av att lagras, då det är i princip tanninfritt redan nu. För egen del skall jag kanske bara vara nöjd om pengaströmmarna dirigeras om.

8 kommentarer:

Håkan sa...

Ibland känns det som om vissa viner blir mer en erfarenhet att dricka och känns mer imponerande och häftigt än gott. Tyvärr verkar den moderna stilen i CdP breda ut sig mer och mer, jag förstår mig bara inte på dessa viner. Barroche, alla bloggares gunstling ligger någonstans i mittemellan, ibland håller det ihop, ibland blir det pannkaka, jag kan bara hoppas att han blir lite mer återhållsam och inte följer med Clos St Jean eller Domaine Cristia). Jag vet inte heller om de blir bättre med lagring, provade en Janasse för några veckor sedan (minns ej årgång men den var 01 eller 03, eller kanske en 05a) och den hade packat ihop och gått hem för länge sedan. Kul at Clos de Papes 2001 var så bra, det är länge sedan jag provade Clos des Papes men den brukar ju vara bra.

Anonym sa...

Riktig skön läsning. Ja det är många som springer efter parker-poäng och släpper all kritiska smaklökar över bord i och med cdp 2007. Tyvärr går ju Clos des Papes åt samma håll som alla andra, är min erfarenhet, på senare år. Undrar vilket område som Parker näst kommer att skriva upp? Per

Anonym sa...

För en gångs skull så är jag nog lite överens med vad du skriver. Jag har provat de båda vinerna och kan förstå ditt omdöme.

Men,

Parker ger inga godhetspoäng här och nu. Han bedömer vinets kvalité utifrån dess förväntade livscykel.
Väldigt ofta har det visat sig att han har haft rätt. Bästa exemplet är kanske BX 82 som sågades av många men hissades av Parker. Idag är det få som ifrågasätter den årgången.

Jag köpte och provade ett par flaskor Clos de Papes 01 när de var nybuteljerade. Min åsikt var då att Parker var lite för positiv. Upplevde vinet som gott men lite för "primärt" med enbart jordgubbsaromer förvisso med en välbalanserad sydfranskt sötaktig smak. Ett bra och välbalanserat vin, men 95p kändes som ett skämt.

Nu ett antal år senare håller jag med dig om att det minst förtjänar sina 95p.

Att Domaine Boislauzon skulle göra ett 100-poängsvin var högst förvånande. Jag har besökt många av producenterna i CdP men sällan så tydligt känt av att man är ute "på landet" som när man besökt just Boislauzon. Denna producent gör bra viner men borde inte kunna vara aktuell för mäta sig med de allra främsta.

Jag vet att inte Parker tar sådana hänsyn, vilket jag högaktar. han skriver upp det som han tycker är bra och sågar det som är dåligt.

När det gäller Cuvée de Quet 07 så var den när jag provade den väldigt obalanserad, med bl a en mycket framträdande eldighet, vilket du också har märkt.

Jag kan förstå din tvekan till att detta kan lagras bort. Jag vill dock baserat på en mångårig erfarenhet av RP:s bedömningar hävda att chansen/risken är ganska stor att han trots allt kommer att få rätt!

MMM sa...

Kollade in kommentarerna på Cellartracker om Clos des Papes 2006, och jag blir väldigt orolig. Det låter som om det vinet har hamnat i precis samma fålla som extremfallen ni nämner (t.ex Janasse och Clos St Jean). 2001:an var definitivt inget sådant vin, så vill man ha en balanserad stil får man nog bunka nu. Och då köper ändå Cellartrackeranvändarna det mesta.

Nej, jag fattar verkligen ingenting av den typen av vin. Känner inte RP att vinerna stinker etanol? Att det inte finns någon balans? Det är inte så att vinerna skall lagras heller, de flesta ligger redan i hans drickfönster.

Men konsumenterna rusar. En flaska Deus Ex Machina 2007 ligger idag på c:a 2700 DKK, dvs strax över premier cru Bordeaux eller låg DRC-nivå.

Anonym sa...

var ser du att Machina 2007 ligger på 2700dkk?

MMM sa...

Anonym 1> Det är möjligt att Parker får rätt, men det som gör mej lite orolig är att han bedömer vinet (Quet) som drickfärdigt redan nu. 100 poäng gäller redan från idag, som jag förstår det. Om man kollar på en av de första riktigt högoktaniga Ch9 (Da Capo 1998?) verkar det finnas en hel del som fortfarande stör sej på alkoholen trots 11 år. Men visst det finns många som älskar det också - allt är ju till slut en fråga om smak.

Jag som gillar "gammaldags" Ch9 blir lite orolig om allt fler producenter går över till "alkoholstilen". För visst finns det grova pengar att tjäna på att få höga poäng av Parker. Det finns nog en del som redan skramlar till en staty.

Anonym 2> Det var en flaska som gick för det på en dansk auktion, vinet finns nog inte till försäljning på det vanliga viset längre.

Kayaker sa...

Det är knappast producenterna som tjänar de grova pengarna när Robert Parker strör 100-poängare omkring sig. De stora pengarna hamnar i andra fickor...
Priserna på högpoängsviner från CdP är fortfarande riktigt låga jämfört med motsvarande viner från många andra ställen.
Man ska även ha i åtanke att även vinerna från CdP görs i många olika stilar och RP&Co verkar gilla rätt många av dem.

MMM sa...

Du har rätt i att t.ex Clos St Jean inte tog >2000 DKK för sina 2007:or, men priserna från egendomen lär stiga så det räcker till en staty ganska snart

Poäng är billigt i Ch9. Men det är inte så konstigt när 74% av alla testade Ch9 2007 har 90 poäng eller mer (322 viner). Ett enda vin får under 85 poäng. Tyvärr leder väl denna poänginflation att man får dricka Ch9 varenda gång det skall anordnas "Parkerprovning"...