fredag 8 januari 2010

Argiano Brunello 2004 cuvée Danois

En ganska turbulent vecka tar sitt slut, men det är inget som rör vinkällaren. För en skåning är 10 minusgrader som en smärre naturkatastrof. Det rör båda våra havererade bilar, kollektivtrafiken och vårt elavtal.

Allt är relativt, men Argiano Brunello di Montalcino 2004 är tunt. Visst finns det tunnare Chianti på box, men detta har ju absolut inget gemensamt med Brunello. Och absolut inget gemensamt med den spektakulära Argiano 2001 som Doktorn bjöd på. Det doftar bananskal, wunderbaum och myggspray, dock en ganska fin balans i smaken i det allmänt tunna och den fina syrligheten (82 p). Kvaliteten är som en sämre Rosso och en skandal även för Philipsons extrapris (169 DKK). Men vad hände med det täta vin som 2001:an var? Och var är de italienska skinkorna och rosmarinhäcken? När jag läser de amerikanska recensionerna är det uppenbart. Här kommer en allvarlig anklagelse:



Jag tror inte att jag har provat samma vin som Vaynerchuk (92+p ), Galloni (92p) och Suckling (94 p). Varken jag eller alla de kan vara så inkompetenta. Min flaska har en egen Philipson Wine etikett som inte finns på några andra Argianoflaskor i min källare. Att Philipson har egna Guigalcuvéer för den danska lågprismarknaden är allmänt känt, men jag trodde inte Argiano höll på med samma bedrägeri. Är det samma risk att köpa vin från Italien som bil på Blocket? Produttori Barbaresco har dock inte några Philipsonetiketter, och är som bekräftat ett helt utmärkt vin.

Så - om någon sitter på Argiano Brunello di Montalcino 2004 som inte är inköpt via Philipson är jag svårt intresserad av att köpa (harkk låna) en flaska.

Provar vinet igen dagen efter - och det är något skumt. Det är på tok för tunt och har definitivt lite artificiell banan i både doft och smak. Skall bli spännande att prova detta vin med en annan tappning!

9 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Man kanske ska akta sig för dessa specialblandningar. Kanske har man behövt hitta något sätt att kompensera för inkomstbortfallet med 03:an där hela årgången deklassificerades.

Finare Vinare sa...

Skitvin, det låter svårartat. Vi drack nog ett annat vin:

http://vinare.blogspot.com/2009/05/toscana-2004-argiano-vs-poggio-scalette.html

Vi har ett par stycken (svenskköpta) i källaren och ser med tillförsikt fram emot att få avnjuta dem i mognare skick. Nåja, vetenskapen är förstås också viktig, inte minst när konspirationsteorier ska beläggas. Kanske kan vi arrangera ett byte?

MMM sa...

Hej båda!

Philipson säljer detta vin för knappt 23 euro flaskan, och jag ser att FRW säljer den för drygt 30 euro utan moms och alkoholskatt. Är det möjligt att sälja samma vin så mycket billigare i DK?

Jag har ju en hel låda av detta, så jag skänker gärna en flaska till er F&V. Mina flaskor har lot nummer "L8 218", kanske bäst att kolla att ni inte har samma batch innan jag skickar.

Finare Vinare sa...

Gaahhh! Inte ska du lägga pengar på att skicka skitvin land och rike runt, kära MMM ;-)

Det är tyvärr inte samma ordning i vår källare som i cellartracker och vi har ett bestämt minne av att det här vinet ligger längst ner i en stapel. Men vi ska se om vi kan hitta det...

Cuvée Allemande 2004 finns annars att köpa här (€36 inkl tysk moms):

http://www.superiore.de/index.php?sid=c74f9937c5f2bceeaf40d0dbe203437f&cl=details_ohne&cnid=&anid=37949b907c7ad6d51.96371689

Finare Vinare sa...

Hela länken:

http://www.superiore.de/index.php?sid=c74f9937c5f2bceeaf40d0dbe203437f&cl=details_ohne&cnid=&anid=37949b907c7ad6d51.96371689

Finare Vinare sa...

Här, alltså.

MMM sa...

Tackar för tipset, jag skall försöka ragga upp en flaska med annat lotnummer och arrangera en provning med "the usual suspects". Tror inte det är någon idé med kemisk analys förrän det är bekräftat att det är ett annat vin.

Man kanske inte skall utesluta att mina förväntningar var för höga och/eller att det hände något skumt i matmatchningen. Jag betvivlar det, men det får vi se!

Dansk i 08 sa...

jag har 1997 med "italiensk" etiket, 2000 med "philipson" etiket och 2001 med "philipson etiket (inte eksakt samma som du har bild på).

1997 och 2001 är båda i outstanding class, men 2000 är så där...har inte tänkt i "dina" baner, men konkluderat att det var årgangen som dikterade kvaliteten...Philipson etiket eller ej

Anonym sa...

Jeg er enig i din bedømmelse. Philipsons Argiano 2004 har intet at gøre med de reviews, der findes på nettet.
Håber det lykkes for dig at finde en 'ægte' 2004 :o)