söndag 10 januari 2010

Chateau La Nerthe Cuvée des Cadettes 1995

Dags att släppa det negativa och fria Argiano tills motsatsen är bevisad. I afton Chateauneuf! Med tanke på hur mycket jag har raljerat om Chateauneuf, dricks det ovanligt mycket av just detta för tillfället. Och jag gillar det!

Ikväll provar vi en ovanligt gammal Chateauneuf, Chateau La Nerthe Cuvée des Cadettes 1995. Chateau La Nerthe är för övrigt en av få egendomar som gjorde en prestigecuvée under lågpoängsparkeråret 2008. Å andra sidan gjorde de ingen Cuvée des Cadettes under 2007, utan blandade samman allt. Onekligen har de egensinniga fransmännen inte alltid samma syn på årgångar som vi.


Vinet är betydligt mörkare i färgen än de Chateauneufer jag provat nyligen. Mörk röd sammetsfärg med tegelfärgad kant. Doft av gammalt utedass, läderskärp och mörk röd odefinierbar frukt. Relativt slank i smaken med hög syra och lite torra tanniner. Ett vin som kräver mat, för det har inte riktigt kött på benen för att stå själv.

Vinet känns likt en äldre mognad Bordeaux från en mellanårgång - varför inte Gruaud Larose 1983? Kan det vara ekfaten och utedasset som drar blicken mot Bordeaux? I början av sin utförsbacke men ett jättefint matvin (89 p).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu skjuter du väl från höften igen!

Du får nog kolla upp följande påstående:

"Chateau La Nerthe är för övrigt den enda egendomen som gjorde en prestigecuvée under lågpoängsparkeråret 2008"

Kayaker sa...

Huruvida det görs någon prestigecuvée beror på betydligt fler faktorer än årgångens "generella" kvalitet. Det var fler, t.ex. Domaine de la Vieille Julienne, som hoppade över prestigecuvée(r) 2007.

MMM sa...

Oops, jag läste Parkers notering lite slarvigt. Han skriver att La Nerthe var en av få egendomar som gjorde en specialcuvée 2008, inte att de var de enda. Tack för hjälpen, det är rättat nu.