lördag 3 juli 2010

Ratti Barolo Marcenasco 2005

Rattis Barolo Marcenasco 2005 har gjort en klassresa nedåt i min vinkällare. De första flaskorna intogs under stor koncentration i provarglas, men sedan har det rasat till eftersläckarmaterial och, som idag, grillaftonsvin. Finstämdhetens gravplats.

Vinet håller en hög kvalitet, men jag har lite svårt att ryckas med. Problemet illustreras väl idag när min Baroloflaska ställs fram med en flaska Casillero del Diablo Reserva Privada 2007 (cabernet sauvignon / syrah). De smakar nämligen väldigt lika. Man kan lugnt säga att Rattis Marcenasco 2005 har mer gemensamt med Casillero del Diablo än med Aldo Conterno. Hur kan detta komma sej? Troligtvis en kombination av modern vinmakning och fullt pådrag med ekfaten.


Tät tuggig väl mogen frukt, fina tanniner. Enkla bärsmaker inbakad i en generisk ram av choklad och kaffe. Problemet med dessa fruit in a wooden box viner är att det är i princip omöjligt att gissa varifrån de kommer. Jag skulle vilja sen den vinprovare som är tvärsäker i detta fallet.

Om man nu glömmer bort mina preferenser så passar båda vinerna alldeles utmärkt till grillad entrecôte i rökig miljö, säkert bättre än vilken sadelbordeaux som helst. Men vill man ha elegans och områdeskänsla så har man kommit fel. Och majoriteten av vinkvällarna tillbringas inte på en altan. Som vanligt har marknaden rätt -hade vinet verkligen varit värt 96 poäng (WS) hade det knappast gått att köpa lådvis för 169 kr flaskan. 88-89 poäng låter vettigt för Ratti, dito för den helt utmärkta Casillero del Diablo (75 DKK!!).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Tack för en mycket intressant blogg. Jag blev nyfiken, var kan man köpa Ratti 2005 för 169 kr flaskan?

-mmh

MMM sa...

Philipson wine har ofta rea på Rattis viner, just nu säljs Marcenasco 2006 för 149.95 DKK t.ex. Fast rean på 2005:an verkar vara slut för tillfället.