onsdag 30 juni 2010

Ogier Caves des Papes Les Closiers 2004

Det är inte ofta man hittar något värt att köpa på danska supermarkets längre. Det känns som sortimentet generellt har utarmats med åren, det är mest "köp sex betala för fem" stuket nuförtiden. Superbrugsen hade förr ett riktigt bra "beställningssortiment" med massor av Bordeauxer från Premier Cru och nedåt. Idag återstår bara en spillra. Nu gör det iofs inte så mycket när man har börjat hitta väl bland de riktiga vinhandlarna, men se det som en spaning i alla fall.

Kvällens vin är i alla fall inköpt från hyllan hos Superbrugsen i Tårnby. Ogier Caves des Papes Chateauneuf-du-Pape Les Closiers 2004 är egentligen inget annat än ett bulkvin från en av de största volymproducenterna i Chateauneuf. Ändå har det presterat riktigt bra under åren, och nu är det så dags för sista flaskan.

Precis som tidigare vinner detta vinet på att serveras ganska svalt, runt 15 grader verkar optimalt. Viss mognad i färgen nu, ganska rödfruktig doft med lite mognadstoner. Smaken är ovanligt elegant, lätt i stilen men med en superren frukt och stadgande syra. Hade Clos des Papes haft ett andravin skulle det nog smakat så här. Lite samma stil som nämnda supervin (88 p).

Vinet finns nu som årgång 2007 hos Superbrugsen för 109 DKK (gav 99 DKK för 2004:an). Borde vara ett bra "vardagsvin-köp".

En lustig detalj är att Parker har bedömt detta som ett vin från Michel Ogier, två årgångar i rad dessutom. Men Michel Ogier är en liten dyr kvalitetsproducent av Côte-Rôtie, och absolut ingen som gör vin i supermarketserier. Det är ungefär som om en Ferrarispecialist hade blandat ihop Testarossa och Skodia Octavia.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hehe, du hatar verkligen Parker intill den bittra besatthetens rand ;-)

Läser man vad Parker skriver om Les Closiers så hittar man saker som "Aside from the rather insipid, superficial 2008 Chateauneuf du Pape Les Closiers, the wines from this huge negociant offer more interest" och "Ogier, the huge negociant who has done such an admirable job with their estate Chateauneuf du Pape, Clos de L’Oratoire, also seems to be serious about increasing the quality of their other offerings".

Knappast så att han blandar ihop producenten med Michel Ogier, däremot håller jag med om att det ser illa ut på webben. Han borde nog ta antningen sekreteraren eller någon i teamet som sköter e-versionen i örat. Parker själv dikterar sina noteringar om jag minns rätt, säkert någon annan som klumpat ihop Ogier med Michel Ogier.

MMM sa...

Du har rätt, i detta fallet har Parker full koll på vad det är han provar. Underligt att samma fel får stå kvar två årgångar i rad? Någon borde ha slängt iväg ett argt mail under dessa åren?

Det finns andra bedömningar där man inte kan vara helt säker på om det är han eller sekreteraren som slirar. Min favorit för tillfället är primeurbedömningen för Leoville Poyferré 2009. Hela bedömningen avslutas med "should drink well for 4-5 years". Det borde nog stå 45 years, men man kan inte vara helt säker.

(och nu ser jag att de precis har ändrat texten, så här två månader efter bedömningen)

Anonym sa...

Tyckte du skrev i ett inlägg för länge sedan att du skulle sluta sätta pinnar på vinerna samt sluta hänvisa till Parker....Men du kan som inte riktigt släppa den fete advokaten...Eller.....

/Johan

MMM sa...

Sorry! Jag kunde inte låta bli när det stod fel vin i hans databas.

Han måste ordna till korrekturen på något sätt. Den felaktiga texten till Poyferre 2009 ligger ute på över 1000 sajter (mest vinhandlarsidor). Alla hänvisar till hans noteringar.