söndag 15 augusti 2010

C2H5OH

Inledning
Vi talar sällan om att vin innehåller alkohol, även om jag är rätt säker på att vinintresset knappast hade varit så stort utan denna lilla etanolmolekyl. Etanol bildas vid jäsning av enkla kolhydrater och är ett mycket kraftfullt berusningmedel som människan har nyttjat i årtusenden. Som ett tecken på detta har vi människor utvecklat ett enzymsystem enkom för nedbrytning av alkohol (dock finns detta system hos en del andra däggdjur).

Nu tänker ju vi knappast på vin som ett rent berusningmedel, men effekten av alkoholen i vinet är inte oviktig för upplevelsen. Dessutom fungerar alkoholen som smakbärare och fyllighetsindikator. Sen har vi väl alla varit på vinprovningar som varit något helt annat vid kvällens slut. Man blir trots allt lika berusad på Chateau Latour som Parador.

Upptag
Etanol är unikt eftersom det är en liten helt vattenlöslig molekyl som sprider sej jämnt i kroppen, olikt andra droger som ansamlas i t.ex fettvävnader. I etanolfallet kan vi se kroppen som en stor spann vatten där vi späder ut vårt vin. En flaska vin (14%) innehåller c:a 100 g ren (100%) etanol. En vuxen man innehåller c:a 60.000 gram vatten. Den teoretiskt högsta alkoholhalten efter en flaska vin blir då 1.7 promille. Nu blir inte alkoholhalten så hög eftersom kroppens motmedel startar igång över 0.1 promille (och man dricker knappast hela flaskan på en gång). Däremot sker upptaget av alkohol snabbt efter konsumtion.

Nedbrytning
Huvuddelen av alkoholen bryts ner av kroppens alkoholnedbrytningsenzym, alkoholdehydrogenas. Detta sker främst i levern, men detta enzym finns även i andra vävnader. Framförallt hos män finns alkoholdehydrogenas även i magsäcken, som där bryter ner alkoholen redan innan den nått ut i blodet. Detta lär dock vara väldigt individuellt. När alkoholhalten i kroppen når över 0.1 promille stiger aktiviteten av alkoholdehydrogenas snabbt till en maxnivå (på mindre än 15 minuter). Eftersom nedbrytningen är oberoende av koncentrationen av alkohol sker nedbrytningen helt linjärt oavsett berusningsnivå. I körkortsboken brukar nedbrytningen anges till 0.15 promille/timme. Hos personer med mycket hög alkoholkonsumtion sker också nedbrytning av alkohol via leverns gifthanteringssystem, cytokrom-P450 systemet. Denna nedbrytning kan "tränas upp" under lång tid, och gör att alkoholister kan ha mycket snabb nedbrytning av alkohol (före levern ger upp).

Laboration
För denna laboration behövs två saker, en alkoholmätare och en rejäl fest. Som alkoholmätare använder jag en nykaliberad Dräger 3000, av samma typ som polisen använder. Ett gardenparty hos en gammal vän får fungera som uppladdning. Från 14:00 startar intaget: Två glas bubbel vid entrén, ett par glas Wittmann till förrätten (mitt tips!). Sen är det lite klurigt att räkna ut hur mycket rödvin som serveras vid huvudrätten då glaset fylls upp när det är halvtomt. Säkerligen tre stora glas rödvin, troligen mer. En stadig konjak till kaffet och två kalla Mariestad till krocketturneringen. Klockan 20:30 är festen slut,och jag känner mej rätt rejält på kanelen. Vissa konsonantkombinationer känns krångliga, något yvig i rörelserna men ändå hyggligt städad. Lite väl pratsam tycker frugan vid hemkomst. 21:06 tas första mätvärdet som då är 1.22 promille. Sedan tas en mätpunkt c:a var 10:e minut fram tills läggdags vid midnatt:
- Korrelationskoefficienten mellan tid och alkoholhalt är hela 0.98 (1.00 anger en perfekt linjär korrelation). Nedbrytning av alkohol är verkligen helt linjär som teorin anger.

- Lutningen på kurvan visar nedbrytningshastigheten. I mitt fall är detta 0.00352 promille/minut eller 0.21 promille/timme. Detta är ganska nära den hastighet som anges i min gamla körkortsbok.

- Jag är helt fri från alkohol c:a 330 minuter efter hemkomst, dvs c:a klockan halv tre på morgonen.

17 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej MMM, skönt med en artikel som innehåller både vetenskaplig teori och praktik, samt inga pekpinnar utan redovisar resultat och analys. Gott jobb! MVH - Vintresserad

Vård o Vin sa...

Intressant!
Man får väl tolka kurvan som att ditt CYP450 inte är aktiverat nåt vidare värst, för då borde väl inte nedbrytningen längre vara linjär(om jag minns mina farmakologi lektioner rätt)?

Anonym sa...

Hej MMM
Bra artikel. Men din egen laboration stämmer dåligt överens med vad Systembolaget skriver på sin hemsida. Om jag räknat rätt, så drack du cirka 100 cl vin, 6 cl konjak och två starköl. Systembolagets menar att det tar mellan 26 och 29 timmar att bli av med all alkohol med den mängd du drack. Oavsett när man börjar räkna, så kan du tidigast vara fri från alkohol klockan 16.00 dagen efter festen. Har Systembolaget så fel?

100 cl vin, cirka 17 timmar
6 cl konjak 3,5 timmar
2 starköl, 6-9 timmar beroende på storleken flaska/burk.

Med vänliga hälsningar
Claes Lindquist

MMM sa...

Tackar! Det kändes som det var dags för en laboration! Och visst är det intressant att se hur det verkligen fungerar (vi dricker ju trots allt vin ganska ofta, vi bloggare).

Jag vet inte riktigt hur systembolaget räknar, men 9 timmar för en stor öl verkar ju helt crazy. Om man skulle vara så berusad att man i princip inte kan stå upp borde man ha c:a 2 promille. Med en förbränning på 0.2 promille/timme skulle man ändå vara ändå alkoholfri efter 10 timmar. Eftersom alkoholintaget började exakt klockan 14:00 förbrände jag 6.5*0.21 promille redan under festen (1.36 promille). Det borde innebära att jag skulle haft 2.58 promille om jag drack allt på en gång. Om systemet då räknar med 0.1 promille/timme stämmer det med 26 timmar. Jag antar att de måste ha en stor säkerhetsmarginal då det är en stor skillnad på folks volym och nedbrytningskapacitet.

MMM sa...

Förlåt, det var 9 timmar för två stora öl (vilket även det är en rejäl marginal).

MMM sa...

En intressant detalj:

Med tanke på hur kroppens nedbrytningssystem fungerar är det bara två saker som avgör när kroppen blir alkoholfri (för en enskild person):

- När man börjar konsumera
- Hur mycket man totalt konsumerar

Alltså avgörs inte detta av när man slutar, vilket är en vanlig missuppfattning. (sen brukar å andra sidan fester som håller på länge leda till större volymer).

Vård o Vin sa...

Det är då förutsatt att man dricker mer än motsvarande 0.15 promille/timme (0.20 i ditt fall). Annars spelar det rimligen roll när man tar sista drinken oxå... eller tänker jag fel?

Bbra poäng ananrs!Har aldrig tänkt på det.

MMM sa...

Hej VoV!

Så länge man inte går ner till total nykterhet under kvällen spelar det ingen roll. Alkoholen i kroppen försvinner ur kroppen som vattnet ur en spann med ett litet hål (som läcker en konstant mängd / tidsenhet oavsett vattennivå). Så länge spannen inte blir tom spelar det ingen roll om du fyller på allt direkt eller om du t.o.m fyller på det mesta precis innan du går och lägger dej.

Vård o Vin sa...

Ja, precis. Liknelsen på utbildningen var att tömma badkaret på vatten, så det var ju slående lika ;)

Anonym sa...

Nu är det ju stor skillnad på vad SB kan/får säga utan att få en jäkla massa problem jämfört med MMM :) Man får skilja på fakta och rekommendation i detta fall.

P.

MMM sa...

SB's uträkning är nog också mest avsedd för bilkörning, det finns egentligen ingen annan orsak att veta när man helt säkert är alkoholfri.Och då snackar vi stora säkerhetsmarginaler

Mats L sa...

Intressant! Har du någon teori om erfarenheten att en full mage eller rejält med mat, gärna fet, vid drickande bromsar berusningseffekten, eller åtminstone känslan? Den parametern finns ju inte med i din modell.

MMM sa...

Fet mat lär bromsa magtömningen, och det borde göra promillekurvan flackare. En flackare kurva borde göra att hjärnan hinner med att anpassa sej bättre (=mindre berusning). Toppromillen blir också lägre.

Fast jag vet inte om detta är sant, då man tar upp alkohol även i magsäcken. Å andra sidan finns det större möjlighet för den alkoholdehydrogenas som finns i magen att arbeta.

Om vi antar att inget bryts ner i magen kommer det ta lika lång tid att bli alkoholfri oavsett mat. Arean under promillekurvan kommer också att vara samma (i analogi med kWh kan man räkna promilletimme)

Red Scream sa...

Kul inlägg! "Arean under..." - hemska minnen från skoltiden! ;-)

MMM sa...

Jag är ju naturvetare, så areor under kurvor är som musik för mej.

Kvällens facit: en mellanöl till matlagningen, ett glas vitvin till lilla kräftfatet och en halvflaska rött till huvudrätten. En timme efter sista alkoholintaget hade jag 0.44 promille. Nog var de gamla promillegränserna ganska liberala.

Anonym sa...

Hur mycket påverkar kroppsmassa farten på hur mycket alkohol kroppen bränner? Låt säga en person på 110kg, 2m lång jämfört med en 160cm och 65kg.

MMM sa...

Intressant fråga. En stor person "innehåller" fler gram alkohol än en liten person vid samma promille. Å andra sidan borde en större person ha en större förbränningshastighet (i gram alkohol/timme). Frågan är om de tar ut varandra?

Utan att veta facit tror jag att än liten person har snabbare förbränning (i promille/timme) än en stor person. (Sen är det en helt annan femma att en liten person får en högre promille vid samma mängd förtärd alkohol)