torsdag 2 september 2010

Bandol - Chateau Pibarnon

Något som slår en när bilen tar sej upp for berget mot nästa destination är hur svalt det faktiskt är. Trots att det är i slutet av en varm sommar är Medelhavet knappt badbart (16°C°) och svalkan från havet är skön. Terrasser med vinrankor klär berget hela vägen upp till Chateau Pibarnon som ligger allra högst upp på kalkstensklippan. Tempier och Vannières kändes mer som vanlig åkermark men här känns terroiren extrem. Vi går ur bilen och känner på druvorna. Ur ren kalksten växer rankorna och den salta vinden fran havet gör druvorna svala att hålla i. Om jag blir en vinranka i nästa liv är det har jag vill växa!

Bara utsikten gör det värt att besöka Pibarnon, och mottagndet gör det än mer fantastiskt. Vi leds in till de stora ekliggarna dar 2009-ars skatt ligger och vilar. Varje foudre har ett eget namn, som vilket gammalt bombplan som helst. I riktiga vinkupor (bara det) kommer de olika vinerna. Vitt, rosé och alla årgangar av det röda vinet mellan 2001 och 2007. Kvinnan beskiver de olika argangarnas egenheter, och allt ar ratt logiskt. 2003, 2005 och 2007 var varma argangar som gett mycket kraft. Alla årgångar ar bra på sitt satt, aven om 2004:an känns väldigt stängd.


Pibarnon har valt att blanda ut mourvèrdren med enbart grenache. Det känns som ett bra drag. De övriga egendomarna vi besökte använde mer av carignan och cinsault som värmegivare. Pibarnon har all typicitet av mourvèrdre, men grenachen ger en silkeskänsla och tryffeldoft som är helt oemotstandlig. Ingen ek som skymmer ursprunget och visst kan man känna kalkstenen i vinet. Balans och klass!

Jag som brukar undvika kraft går helt i mål på 2005:an (92 p) och 2007:an (93 p) - 26 euro styck. Det är total balans hela vägen, och då finns det ingen anledning att gå på svalare år. Vi spräcker hela vinköpsbudgeten men det är det värt. När vi lastar ur bilen är det för många flaskor i packningen - de har i smyg lastat in ett par bonus-2004:or! Snacka om nostalgipoäng i vinter när vi rycker upp första lådan.

3 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej MMM, Bandol är trevligt på många sätt, vi besökte området 2001 och fann Pibarnon som favorit - roligt att de fortfarande är så pass bra (förmodligen än bättre idag)! Även det mer rustika och "backwards" Pradeaux var intressant.

MVH - Vintresserad

MMM sa...

Hej!

Tillbaka på svensk mark. Visst är det härligt i Bandol! Man får en helt annan känsla för vinerna när man får klappa vinstockarna och ekliggarna.

Pibarnon kändes som eleganten i området, kanske med lite drag av Chateauneuf (grenachen?). Jag har provat Pradeaux hemma och verkligen gillat den (liknade den vid en Tondoñia om jag minns rätt). Tyvärr hann vi inte med dem (barnen var måttligt roade av vinprovningsturen vid det laget).

Vintresserad sa...

Hej, barn och vinprovningsturer är en svår kombo. Det bästa rådet lär vara att försöka få med mor-eller far-föräldrar som kan leka/passa barnen under tiden. Fast jag har läst att Ch d'Agassac i Haut-Medoc nuförtiden har ett slags interaktiv skattjakt som även ska passa barn... försöker använda det som argument för att förlägga en semester i Bordeaux-trakten :-) Förslaget är just nu bordlagt av familjerådet... MVH - Vintresserad