onsdag 8 september 2010

Leoville Las Cases 1991

Efter ett antal dåliga upplevelser av gamla andrahandsviner började jag nästan ge upp. Cos d'Estournel 1990 var inget kul alls, innan dess var det ett par Louis Jadot Premier Cru från samma år som var odrickbara. Minns också J-L Chaven som jag uppvaktade Doktorn med - inget roligt.

Jag har med andra ord ganska låga förväntningar på kvällens gamla off-vintage Bordeaux från Vinbanken.dk. Årgång 1991 är ju inget man stöter på så ofta i Bordeaux. Någonstans vid 1996 börjar min klocka ticka för igenkänningsmarkörer i Bordeaux. 1991 ligger mest i en okänd medeltid för en vinentusiast i 35+åldern.

Det var knappast lätt för en årgång att ligga efter två historiska årgångar som 1989 och 1990, och tydligen hamnade 1991 i samma bakvatten som t.ex 2007. Höga primörpriser och låg kvalitet. Eller hur är egentligen kvaliteten? Årgången sågades av experterna runt 1993 och sen är det knappast några viner som omprovats efter det. Snabb konsumtion tillråddes, och idag lär det inte finns många 1991:or i livet.

Leoville Las Cases 1991 är i vilket fall som helst ett helt sagolikt vin i dagens datum. Det räcker att lukta på korken för att känna att detta kommer att bli en lyckad kväll. Flaskan är märkt 13% alkohol och vinet som strömmar ner i karaffen är kraftfullt och ungdomligt. Så himla uselt väder kan de knappast ha haft?

Praktiskt taget fullmoget osar det alla de där attributen som lätt blir tjatiga. Rejält med mogen cassisfrukt och en fullständig renhet(som är lite av Las Cases signum). Jag är väldigt nöjd fram tills halva middagen är uppäten, för då lägger vinet in växel på växel och blir plötsligt ett riktigt stort vin. Så där stort att man upplever att vinet och det egna medvetandet skapar en kokong av vällust. Det är det som är så underbart med mogna viner - hur luften i rummet lockar fram saker som absolut inte fanns när flaskan öppnades.

Jag undviker att rabbla associationer och nöjer mej med att detta var en stor överraskning, och starten på jakten efter fler andrahandssensationer (94 p).

5 kommentarer:

Vintresserad sa...

Låter häftigt! Las Cases regerar osv. Såvitt jag vet så anses 1991 som en rejält dålig årgång pga en köldknäpp (-9C den 20-21 april enligt min bok) som hade ihjäl de flesta blomknopparna, särskilt på högra stranden. Uppåt norra Haut-Medoc (StJulien-Pauilla-StEstephe) gjordes ändå en del hyfsat vin tack vare närheten till floden och stora vinarealer som gav möjlighet att selektera hårt. Las Cases gjorde tydligen det!

Winepunker sa...

Jag är förvånad över den negativa uppmärksamhet Cos '90 verkar ha fått på nätet. Jag provade den själv med AuZone nyligen och var helt såld, fullkomligt strålande och överglänste till och med självaste Montrose '90 i nuläget (även om Montrose kommer att bli ett bättre vin med ytteligare något år).

MMM sa...

Skall man vara ärlig så fick just Las Cases 1991 ganska bra betyg när det provades som ungt (både RP och WS kom fram till 89 poäng).Neil Martin provade vinet 2002 och fick till hela 90-92 poäng. Och jag drog till med 94 efter en fantastisk uppvisning.

Det är väl så med Las Cases att nästan alla flaskor dricks för unga - denna 1991:a var nog i ett helt perfekt drickfönster (jmf med t.ex 1989:an som fortfarande upplevs som nytappat).

WP> Min Cos 1990 flaska var inte OK (uppenbarligen felbehandlad då korken var ofärgad av vin). Så mitt dåliga omdöme gills inte tycker jag. Det borde vara ett fantastiskt vin (som du upplevde), men jag lär aldrig få veta det(snyft).

Guran i vinkällaren sa...

Håller med att många stora viner dricks för unga. Har själv slut Las Cases 91 men minns att vinet flera gånger överraskat (utifrån årgången sett) med härlig drickbarhet. Priset på Las Cases gör att jag letar efter "sämre" årgångar vilket kan vara ett plus - alltid hög kvalitet, moderat pris (om nu sådant finns på denna nivå) och ett inte alltför avskräckande drickfönster - Las Cases tar tid på sig. På tal om tid. Drack för ett tag sen Leoville Barton -82. Fasen om vinet inte behöver ännu mer tid på sig för perfekt harmoni mellan alla komponenter. Detta kan gälla Cos -90 också för den delen - men då skall man ha köpt vinet vid släppet, beta av vinet - helst 6-12 but. under 10 - 20 år och inte köpa en enstaka flaska på en andrahandsmarknad - bara transporten av ett "gammalt" kan försämra (även från "källaren" till köket).

Puteljen! sa...

Jag drack Grand-Puy-Lacoste 1988 i sommras. Även det var en andrahandsflaska, från Bruun-Rasmussens vinauktioner. Den var riktigt bra och fortfarande ungdomlig. Delade ut 92 poäng. Tyvär är det ju så att man inte prioriterade vininköp förän från 25 års ålder och det är först det senaste åren jag fått budget att köpa bourdeaux. All respekt Guran, men det är ofta enstaka andrahandflaskor som är enda alternativet för oss som inte är av äldre årgång själva.