söndag 21 november 2010

Domaine Leflaive Les Pucelles 1999

Jag och Travkungen slötittar på veckans V75:a och ger varandra ett hemligt glas. Med åren har våra traveftermiddagar gått från enbart hästsnack och lite vin, till i princip enbart vinsnack. Vi riskerar i alla fall inte att blanda ihop våra glas, för hans vin är vitt och mitt är rött.

Mitt vin är en bevis på grundtesen i Bourgogne: Köp först och främst på producent, sedan på läget och sist på årgången. Thomas-Maillard Chambertin 1997 är en ståtlig flaska att titta på, men innehållet är knappast ståtligt. Riktigt gammal källardoft blandat med kokta rödbetor. Lite italienska körsbär i smaken och riktigt grova tanniner. Det är så grynigt att vi tror att det är sediment i glasen (men ej). Travkungen är och fiskar i något italienskt vatten, detta trots hans enorma erfarenhet av Bourgogne. Vinet blir lite bättre timme för timme, och till sist är det faktiskt njutbart. Men det smakar inte Bourgogne, och framförallt inte Grand Cru (84 p). Imponerande dock att det kunde utvecklas så många timmar i glaset.

Travkungens vin ser ut som flytande guld med silverstänk. Vit Bourgogne med lite ålder är väl den första ingivelsen? Det doftar rosor, sådana där vita med citrusfrisk doft. Lite smörade popcorn och en aning svavel. En helt makalöst vin, fattas annat när det är travkungen. Domaine Leflaive Puligny-Montrachet Les Pucelles 1999. Som väntat utvecklar sej vinet med luft, svaveloset försvinner, och blir en sublim upplevelse. Vinet lägger sej som en tunn film i munnen som pumpar ut en enorm eftersmak. Bara munkänslan är väldigt många poäng. Jag tror dock att detta kommer att bli ännu bättre med lagring och håller igen med 93 p.

(ingen av flaskorna ville vara med på bild)

6 kommentarer:

http://maxalas.blogspot.com sa...

http://maxalas,blogspot.com νεα απο ολη την γη ,βιντεο ,αθλητικα

Anonym sa...

Jo,jo Domaine Leflaive Les Pucelles verkar smaskens. Drack i somras min sista Etienne Sauzet Puligny-Montrachet Le Referts från 1999 och den var mycket bra men alla tvivlade på att den skulle bli bättre. Leflaive kanske håller längre?/Höganäs

MMM sa...

Ursäkta dröjsmålet!

Det träts en del på om man överhuvudtaget skall lagra vit Bourgogne - men när det funkar (utan premox) väntar en betydligt större upplevelse tycker jag. Leflaive har nog varit ganska förskonade, jmf med vissa andra (t.ex Bonneau de Martray).

Anonym sa...

Visst skall man lagra vit Bourgogne. Ganska sällan jag själv stött på premox. Drack Leflaive:s Montrachet(visserligen en annan division) från tidigt 1990 tal för en tid sedan och den var makalös./Höganäs

fun blog sa...

You really seem to know your wine! :)

tech and gaming blog sa...

Great post, thank you for sharing! :)