Graillot är en producent som har hängt med ett tag i den svenska vinvärlden, men jag anser att han fortfarande är ytterst relevant. I bra år tycker jag att han ligger och nosar de absolut största Hermitagerna i rumpan, i sämre år är det kanske mer ett bra köp till priset (som ändå har legat nästan still i många år).
Vad är då 2009? Vi öppnar en 2006:a som jämförelse, en årgång som var väldigt trevlig och aromatisk som ung, men som redan börjar visa viss ålderströtthet.
2009:an är helt klart tätare än 2006:an i glaset. Trots ålderskillnaden är 2009:an en aning rödbrunare i kanten vilket nog indikerar ett riktigt varmt år. Men jag känner inte riktigt igen min gamle Graillot i doften. Inga rökta korvar eller nya gummistövlar, mer en nästan cabernetaktig vinbärsdoft. Smaken är tät, men relativt tanninfri. En touch av vingummi. Lättdrucket och färdigt? Simpelt? (87 p?)
2006:an är mer old-school Syrah. En högre syra och betydligt tunnare, men samtidigt mer av det som är anledningen till att jag tvångshandlar Graillot. Den där knivskarpa känslan av vitpeppar och tjärat tågvirke (89 p).
Jag är skakad men inte rörd. 2009:an är nog lite av en 2003:a trots allt, och det är inte det jag söker efter hos syrah. Parker lär nog hissa fyndflaggan pga av att det är lättdrucket och varmt. I mina ögon är 2007:an den stora doldisen hos Graillot, lite för tunn för att få full pott men ändå väldigt mycket bättre än både 2004, 2006, 2008 och 2009. Den stora stjärnan är 2005, som avvisade självaste JL Chave under en blindprovning i höstas. Men vi lär få anledning att återkomma - jag har elva flaskor kvar av 2009:an...
9 kommentarer:
2007 är riktigt bedrövlig i mina ögon. Kanske inte 83 p som parker men inte får den mer än 85-86, helt klart svagaste Graillot sen 98...
,Anders. A
Hej MMM, beklagar sorgen ;-)
Cassis brukar ju signalera en högre fruktmognad, nollniorna från bordeaux bjöd nästan alla på beaujolais-liknande cassis som sprutade upp ur glasen.
Det låter konstigt att tanninerna är små, är de inte bara mogna och inlindade i babyfet frukt? Du skriver ju att vinet är tätt.
Är nollsexan redan trött? Har du lagrat svalt?
Är du besviken på Graillot kan det kanske vara idé att kolla hur graillot-lärjungen Gilles Robin lyckats med sin nollnia (Albéric Bouvet)?
Som Stephane Ogier (Côte-Rôtie) sa i måndags, den som inte lyckas med sina nollnior bör nog fundera över sitt val av yrke...
Ska bli intressant att se om jag håller med dig om årgången, får mina flaskor (köpta på andra sidan Bryssel) hemlevererade till veckan. Ska jag tolka omdömet om mogen frukt och mindre "signaturtoner" som att du tyckte vinet var lite "Guigal-stilat"?
Priset för 2009 var dock bara några cent mer än för 2008 i samma handlares prislista, aningen över 16 euro. I en dyr butik i Bryssel fick jag betala 18,50 för 2006:orna i början av 2009, och jag tror jag nyligen såg 2008:orna till samma pris där, så det har nog legat rätt konstant i flera årgångar här i Belgien. Några tior dyrare - är det i Danmark?
Några åsikter om hur Graillots Saint-Joseph brukar vara stil- och kvalitetsmässigt? Ser att den ibland får högre, ibland lägre Parkerpoäng än Crozes av samma årgång. Men jag räknar inte med att alla har samma Rhône-åsikter som Big Bad Bob. :-)
Hej alla! Det är väl bara bra att alla årgångar kan ha några anhängare. Jag är svag för 2007:an eftersom dem både är någorlunda koncentrerad och ändå hade alla de där små fina nyanserna som jag vill åt. 2007 hade i alla fall mer substans än 2006:an, när vi gjorde en direkt jämförelse.
När vinet blir så moget som 2009:an är, tycker jag det tappar i typicitet. Jag är inte ens säker på att jag hade gissat syrah om jag fått det blint. Den där cassistonen hade nog lurat upp mej på läktaren. Men vinet är välgjort, och jag vill inte bli för negativ (det är trots allt väldigt nytappat, och jag har en två månaders bihåleinflammation i ryggen).
Graillot varierar ganska kraftigt mellan årgångarna, och jag gillar bäst när det ligger någonstans mellan extremerna. Hans S:t Joseph är alltid lite rundare och har lägre syra än hans C-H. Det kan vara ett bra val om man tycker årgången gett lite väl syrliga viner. För 2009 skall jag således inte handla någon S:t Joseph... Annars är det väl jämnt skägg kvalitetsmässigt.
(Pris i DK för 2009 är 170 DKK, 2008:an kostar 160 DKK, så det var kanske ingen större skillnad)
Jag drack -07:an för ett tag sedan och tyckte den smakade som rena lingondrickan, oerhört mycket lingon. Ingen diss här MMM, mer nyfiken om nån annan har dessa associationer och fick för övrigt precis samma vibbar med tjocka släkten i Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2008.
Släktbeslut?
Jag korkade en 06a i helgen och ställde upp mot en 06 Robin Crozes Hermitage Papillon. Jag hoppas verkligen att Graillot var i den berömda tunneln för det var verkligen svårt att krama ut någonting.Varken i näsan eller i munnen levererade den någonting. Papillon däremot var en riktig njutning och i perfekt mognadsfas.
Instämmer helt om Papillon 06, ren njutning.
Graillot 06 låter som klockren tunnel, stämmer bra med tidsschemat. Tack för info!
Hej T. Det var jag (Mats Lagerdahl) som skrev inlägget om Papillion och 06an. Du säger att tunneln stämmer bra överens med tidsfönstret, jag har dålig koll på tidsaspekten vad gäller in och utträde ur tunneln. Har du möjlighet att utbilda mig skulle jag bli väldigt tacksam.
Mats
Syrah är en jäkla druva, helt enkelt. MIbland nattsvart tunnel, ibland inte. Men till skillnad från Papillon, som var ämnat att drickas ungt och nu är fullmoget, så brukar Graillot beter sig mer som en mini-hermitage. Ska man vara på den säkra sidan är det nog bäst att helt undvika tiden mellan tredje och sjunde året från skörden räknat. Det är nog dags att börja nalla av 04orna för att kolla hur de mår...
Skicka en kommentar