tisdag 23 september 2008

Allt Om Vin

Jag har varit prenumerant av tidningen Allt Om Vin i ett par år nu, och även om tidningen är ganska ojämn och lite navelskådande så är det nästan nödvändigt med en tidning som fokuserar på den svenska, extremt speciella, vinmarknaden. Det senaste numret av tidningen, 9/2008, kom i brevlådan i dag. Efter lite snabbt bläddrande får jag säga att detta numret ser ut att vara ett av de bästa sen jag började läsa tidningen (det är väl bara reportaget om de snyggaste etiketterna som faller ur ramen lite grann). Det är väl inte världsklass - men tillräckligt puttrigt för mej.

Dock blir jag ganska förvånad av att tidningen överhuvudtaget inte nämner den kanske största vinhändelsen under 2008 - släppet av Bordeaux 2005 den 15:e oktober. Med lite fantasi hade man kunna se denna händelse ur flera olika perspektiv:

1. Visst hade det varit naturligt att köpa in flaskor och prova de viner som kommer i flest antal och som, låt oss säga, understiger 1000 kr i pris? Flaskorna har funnits tillgängliga på öppna marknader i lång tid och nu kan man ju beställa allt över Internet. AoV's omdömen hade kunnat sammanlänkas med t.ex Parkers eller Wine Spectators omdömen (som redan nu är ganska gamla). Jag tror det hade rönt ett stort intresse! Även om många av vinerna är överprissatta så blir det förmodligen svenskens enda möjlighet att handla Cru Classé 2005 i Sverige.

2. En genomlysning av Systembolagets minst sagt icke transparanta system för tilldelning av vinerna till kunderna. Det är nog många som har på känn att detta beställningssystem är som gjort för att manipuleras. Hur säkerställer Systembolaget att allt går rätt till? Varför har det aldrig skrivits en rad om kaoset och problemen med fusk under släppet av Bordeaux 2004?

3. En allmän genomgång av varför 2005 har höjts till skyarna, och problemen som Bordeaux står inför med vikande konjukturer och följande dåliga årgångar?
I alla fall punkt 1 känns nästan som ett obligatorium för Sveriges största vintidning!

Generellt sett är Bordeaux som vindistrikt väldigt underrepresenterat och överprissatt på den svenska marknaden, något som också skulle kunna tas upp i tidningen. Jag hade gärna hört Systembolaget svara på frågor som vem som sätter priserna (1800 kr för en Forts de Latour 1999?) eller varför det i princip inte går att handla Cru Classé utanför primörsläppen.

7 kommentarer:

Dennis sa...

Är det inte Bengt-Göran som skriver öppna brev till SB? men inte den här gången.. Har inte riktigt hittat någon bra genomgång av Bordeaux-05 här i Sverige. Ja, forumet på vinklubben.se och nya Livets goda till viss del.

Korkdragaren sa...

1: Jag skulle tro att det har att göra med pengar, och tid. Det är runt 90 viner som kostar under 1000 kr, jag uppskattar att de har ett snittpris på 500 kr (har inte orkat räkna exakt). Då blir det 45000 kr vilket innebär att det är ekonomiskt omöjligt för AoV att göra det. Lägg sedan till tiden det skulle innebära att ordna allt.

2:Jag tror att SB är väldigt noga med att allt går rätt till, de vet att de har ögonen på sig. Däremot borde de redogöra för hur de säkerställer detta.

3: Håller helt med här. Varför är priserna konstant högre än i andra länder, detta gäller ju inte för exklusiva viner från andra områden.

MMM sa...

Jag har ingen riktig koll vilken budget man har för provningar på AoM - om man hade satt gränsen lite lägre än 1000 kr hade det kanske blivit bättre (och mer relevant för de flesta läsare). Vad kostade egentligen deras Syrahprovning? Den line-upen måste ha gått på minst 45.000.

Tiden lär inte vara några problem (orkar man prova 200 BiB i ett nummer så...). Annars får de höra av sej ;-). Måste till jobbet nu - skynda skynda!

Vintresserad sa...

Intressant tanke och förslag! Jag har också läst AoV under flera år och kan inte minnas ngn genomgång av Bordeaux-primörer alls. Kanske finns en tyst överenskommelse (mellan AoV och SB) att inte skriva ngt alls om släppet för att minska kaoset? Men visst är SBs utbud av Bordeaux tragiskt! Nu kom det faktiskt ett par viner i september som inte var så tokiga och inte helt överprisade heller (Fonbel, Haut-Carles, 3 Valandraud) även om jag gissar att de går att hitta för 20-25 EUR för den som letar. Men generellt finns det ju Enorma hål i SBs utbud, har haft många funderingar på att göra ngt åt det, och det finns importörer som försöker (se tex www.aeterno.se och Tryffelsvinen) men då blir det ofta ganska höga prislappar för att det skall gå ihop. En svensk "Farr Vintners" är vad som behövs!

MMM sa...

>Anonym - jag är inte så glad i könsord på bloggen - därav mitt raderande.

Men visst har (hade) du rätt i mycket.

Anonym sa...

Kan bara säga att de nu har en helt ny beställnings miljö för exlusiva viner så det inte vara svårare att "fuska".Där varje rad som registeras blir en separat beställning så tänk på vilka viner ni verkligen vill ha, ha de först på listan då. Sen kommer de på HK att gå igenom allt och kan skilja ut vilka som var först på millisekunden. Och jo de ska testa kan testa det på butiken i en vecka innan så de som jobbar vet vad som gäller. Men sen är det ju bara människor som jobbar så klart att inte alla kan veta allt...men troligen de som ska jobba den 15 iaf..

Korkdragaren sa...

För Syrahprovningen gick de ihop och tog viner från sina privata samlingar.
SB offrar inte några provflaskor av bordeauxprimörerna vilket är synd, det vore ju högintressant för alla konsumenter att få en genomgång på hemmaplan.

(Med tidsproblematiken syftade jag på anskaffandet, att prova går snabbt...)