torsdag 27 november 2008

Restaurang Årstiderna

Ikväll åker representationsslipsen på för en multikulturell sammankomst på restaurang Årstiderna i Malmö. Tungornas band lossas med ett kort besök på Bishop's Arms, innan vi i samlad tropp anländer till denna anrika restaurang.

Restaurangen har bytt adress några gånger genom åren, men håller sedan en lång tid tillbaka till i källaren under Kockska Huset. Medeltiden ångar ur källarvalven, och miljön är magnifik om än något allvarstyngd. Årstiderna har också varit den mest prestigefyllda (och dyraste) restaurangen i Malmö fram till nu (bild från deras hemsida).


Hela menyn är förutbestämd och hemlig - och krögaren har fått fria händer med vinvalet - så det är bara att följa med i karusellen. Vinlistan ser inte speciellt lovande ut, i alla fall i urvalet av Bordeauxer. Mycket off-vintage viner till smaskiga priser. Kan man locka med en Chateau Belgrave 1998 för 1200 riksdaler eller en Giscours 2001 för 1400? I denna grenen ligger S:t Markus Vinkällare skyhögt över i både mängd intressanta viner, och viner till bra priser. Lite underligt, Årstiderna har funnits sen 1960-talet och borde ha samlat på sej en del gott genom åren som lyxkrog.
Förrätten bärs in - Kalixlöjrom med rostat bröd, hackad rödlök och creme fraiche. Vi snackar kanske inte höjden av kreativitet - men med en sådan råvara tycker jag att det är lovvärt att inte spåra ur med chutneyburken. Vinet som serveras till är en vit Bourgogne: Domaine des Valanges Saint Veran 2006.


Det är ett enkelt men fullgott vin, med stark ekfatkaraktär. Det är som sagt inget fel på vinet, men det känns som en underlig matchning till löjrommens mildhet. Är det som att sätta in Christer Sjögren i en kammarensemble?

Till huvudrätt kommer det in en renfilé med potatis och svampbakelse på en spegel av hårt reducerat rödvin och svarta vinbär. Köttet är helt perfekt tillagat och rätten gör stort intryck på våra långväga gäster. Tänk att äta upp tomtens fortskaffningsmedel - strax före jul! Till detta serveras en Saint Gayan Gigondas 2003.

Helt och hållet min stil! Tätt djuprött i färgen med vissa mognadstoner. Fin ekfatskarakär med mogna och lite multnande toner av höstlöv och tryffel blandat med djup och ren körsbärsfruktighet. Passar som hand i handske till maten. Säljs via BS, och kan vara värd att kolla upp igen!

Till dessert kommer det in något så enkelt som vaniljglass med varma hjortron. Till det serveras ett sydafrikanskt portvin från Allesverloren. Eftersom jag och portvin har ganska svårt för varandra avstår jag en bedömning.

Totalt sett hade vi det väldigt trevligt, och servicen var alldeles lagom uppsträckt och uppmärksam. Varenda detalj som kom in på tallriken var helt perfekt tillagad och av perfekt kvalitet. Men visst måste köksmästaren gått på tomgång när han komponerade menyn? Det var bara enkla, säkra (och förvisso goda) kort som spelades ut. Det krävs nog något besök till för att vara säker - men det känns som Årstiderna har hamnat lite i bakvattnet av restauranger som Trappaner och Blooms. Å andra sidan var detta hundra gånger bättre än maten på S:t Markus Vinkällare. Det är synd på den rara vinlistan.

Inga kommentarer: