torsdag 7 maj 2009

Chateau Tahbilk

Gomseglets vinklubb anordnar en helkväll med Chateau Tahbilk, och vår ciceron för kvällen är ingen mindre än Alister Purbrick - VD och vinmakare på Chateau Tahbilk. Mr Purbrick är fördömligt kärnfull i sin presentation av vingården - och vi kastas omedelbart ut i en blindprovning av fyra Marsanneviner.

Vin 1: Lätt gulgrön färg, fantastisk djup mineralig petroleumdoft med mycket krusbär och citrus. Det doftar faktiskt inte helt olikt en äldre Riesling av god kvalitet. Wow! Smaken är klart syradriven med mycket citrus. Kanske att smaken inte imponerar riktigt lika mycket som doften, men för 90 kr tycker jag att detta är enastående. (91 p). Facit: Tahbilk Marsanne 2002.

Vin 2: Stort sett identisk med vin 1 - men här saknas alla petroluemtoner. Syran är ännu högre, och vinet känns en storlek mindre än glas 1. (85 p). Facit: Tahbilk Marsanne 2006.

Vin 3: Bara färgen ger mej skrämselhicka. Vinet ser ut som äppeljuice! Men en sniff räcker - detta vinet är fullständigt rent och icke-oxiderat. Fina petroluemtoner, och frukten har gått över till aprikos. Antydan till mognadssötma (men vinet är heltorrt). Jättegott - men jag attraheras mer av glas 1. (90 p). Facit: Tahbilk Marsanne 1992

Vin 4: Nästan identiskt med glas 3, men inte riktigt lika välkomnande. Här finns inte heller någon petroleum, och smaken är lite bitter och kort. Glas 3 är roligare! (87 p) Facit: Tahbilk Marsanne 1995.

Tahbilk Marsanne är en wow-upplevelse för mej! Hur kan jag ha missat detta? Vinet är helt oekat och för att förhindra alla former av oxidation behandlas frukt och vin under inert gas. Kryoextraktion bibåller alla subtila nyanser. Det är high-tech i en gammal vingård - men resultatet är strålande. Tänk om alla gamla Hermitager kunde vara så fräscha efter 17 år som 1992:an... Det är också tydligt att årgången spelar stor roll för slutresultatet - petroleumtonerna kommer fram i kalla årgångar - inte av flasklagring. Nästa gång en kall årgång dyker upp skall jag fylla källaren.

Nu övergår provningen till de röda Tahbilkerna - och tyvärr imponerar de inte alls lika mycket på mej som det vita vinet. Alla poäng är mina helt subjektiva sågningar.

Vin 1: Primära enkla smaker, en hel del restsötma med en vaniljsöt avslutning. Detta är väldigt nära BiB. (70 p). Tahbilk Shiraz 2001 (125 kr i BS).

Vin 2: Mintchoklad, en del restsötma, övertydlig Cabernet som nästan övergår i myggspray i doften. Hygglig tanninstruktur. Kanske till en sommargrill - men troligtvis inte för priset? (80 p). Tahbilk Cabernet Sauvignon 2002 (ej på SB).

Vin 3: Helt ryggradslöst vin med en restsötma som överträffar alla de andra glasen. Vanilj och en ettrig syra som jag skulle kalla tillfixad (om jag vågade säga det till en välväxt australiensare). (inga poäng). Tahbilk ESP Shiraz 2002 (kommande i BS för 350 kr). Vinet är en prestigevariant av glas 1, och har fått en del ny fransk ek under västen.

Vin 4: Betydligt friskare än alla föregående glas. Lite blyg doft av vanilj och faktiskt, medwürst. Okomplicerad, lätt söt smak med den patenterade vaniljsötman i slutet. Detta är i alla fall den bästa Shirazen för i afton, även om jag kan hålla mej borta utan några större problem. (82 p). Tahbilk 1860 Vines Shiraz 2003 (652 kr på SB). Überprestigecuvée gjord från 100-åriga stockar med väldigt låg avkastning. 100-200 lådor per år. Det må vara Bacchus himself som planterat - för det priset är detta ett rån.

Vin 5: Utan tvivel denna flightens bästa vin. Lite blyg outvecklad doft, men smaken har en stor struktur med klassiska Cabernetdrag. Lång, men fortfarande primärfruktig smak med bara en antydan till sockersjuka. (86 p). Tahbilk ESP Cabernet Sauvignon 2002 (kommande i BS för 350 kr). Vinet innehåller 15% av en annan druva, men Alister vägrar berätta vilken.

9 kommentarer:

E sa...

Kul provning! Har druckit Marsanne av ett par årgångar och övveraskas lika glatt varje gång. Har lagt en del i källaren också. Lustigt hur olika intrycken kan var också, jag uppfattade Shiraz 2001 som riktigt trevlig och ganska komplex. Vill minnas mycket jordnära toner som var trevliga. Här är hela bedömningen:
http://amatoronologerna.blogspot.com/2009/03/2001-tahbilk-shiraz.html
Tack för en bra blogg!
/Erik

Mina Vinare sa...

Hej MMM!

Tack för trevligt sällskap igår. En kul provning. Jag håller med dig om de vita. Vi är rörande överrens. Beaktar man att vinet kostar under hundralappen så är det en lysande prestation.

Jag var väl inte heller direkt lyrisk över de röda men riktigt så illa tycker inte jag att de smakade. Håller med om att det sista vinet var bäst och att det känns som om Cabernet Sauvignon nog är deras starkare kort.

Men inte nämnde han något om nya amerikanska fat? Han sa att det förekom lite ny ek i vissa av prestigevinerna men annars lagrades de helt på neutral ek i storlek av foudres som jag fattade det? Nu vann ju inte jag någon bok så kanske har du djupare detaljkunskaper ; )

För dig måste det ha varit en Aussiechock igår!

Får se när jag blir klar med min publicering. Lite högre blir nog poängen för de röda…

Ha det!

/ MV

MMM sa...

E> Tack så mycket! Marsannevinet var mitt i prick för vad jag gillar. Det är lite lustigt - när det gäller vita viner upplever jag ofta att "nya världen" ger minst lika mycket som de franska - för en bråkdel av kostnaden. När det gäller rött är jag inte lika övertygad (som du kanske anar). Jag är ingen systematisk poängsättare, utan hittar på lite efter vad jag gillar. Om jag har gett Pontet Canet 90 poäng, kan det inte bli annat än 70 för Tahbilk Shiraz. Helt oseriöst och subjektivt givetvis. Det finns många på cellartracker som ger samma vin runt 87-88 poäng.

Mina Vinare> Tack själv! Vi hade en trevlig liten hörna. Ha sa någonting om 20% nya fat i ESP vinerna - och jag antog att det var amerikanska (men jag kan ju kolla i boken). De övriga var helt ofatade, så vaniljen måste komma direkt från druvan. Jag kan inte säga att dessa rödvinerna ändrade min livsåskådning. Mycket pengar för ingenting. Men det är min högst subjektiva åsikt och farsartade poängsättning. Skall bli kul att läsa vad du benade ut!

Mina Vinare sa...

Hej igen!

Jag minns som du 20% ny ek för ESP (jag tolkade nog din text felaktigt). Om den är amerikansk minns jag dock inte.

För min egen del tyckte jag de var hyggliga viner men klart nya världen typiska. Jag vill ha en annan typ av vin från Australien. För min del är det mer Barossa Valley och McLaren Vale som lockar. Tyckte du det blev för mycket igår ska du nog inte ha för stora förväntningar på din 2002 Mitolo GAM. Sälj den till mig istället!

/ MV

MMM sa...

He he! Den stackars flaskan får jag nog konsumera för att veta hur den andra sidan av Australien smakar! Jag lovar att försöka hålla sinnena öppna.

Om du vill kan jag hjälpa dej någon gång att få hem viner från Vinforum. Just nu säljs Mitolo GAM i tre olika årgångar, samt en hel del av vin från någon som heter Torbreck. Skyhöga Parkerpoäng över hela linjen, men om priserna är OK kan jag inte avgöra.

MMM sa...

Det var fransk - inte amerikansk ek som prestigevinerna lagras på - ändrat nu!

Såg förresten att Livets Goda gett 98 LG poäng till 1860-cuvéen.

Vård o Vin sa...

Satt precis och funderade på om det skulle bli en 2006 Tahbilk Marsanne ikväll, så det var ju lite roligt att se att ni provat precis detta nu...

2006:an är med i boken "1001 Wines you must try before you die", så jag får gratulera till en avklarad flaska ;)

Annars håller jag med Erik om att mitt minne av deras 2001 Shiraz var riktigt trevlig!

Trevlig Helg!

Mina Vinare sa...

Hej MMM!

Någon som heter Torbreck är bland det bästa som finns från Australien. Prova någon gång. Jag ska fundera på erbjudandet.

Såg också att Livets Goda gett 98 poäng men jag tror att det var årgång 2002. Det är en bättre årgång rent generellt gentemot 2003. Fast 98 låter väldigt högt.

Till Vård o Vin

så kan jag rekommendera att ge 2006an lite tid. Jag tycke det var det mest slutna och tråkigaste vinet under provningen men till maten lossnade det rejält. Då var det avsevärt mycket bättre.

Även jag anser nog 2001 Shiraz som bättre än BiB och 70 poäng. Enklaste vinet dock och farligt lik ett vin från Sydafrika i stilen. Mycket rök, tjära och banan som en Pinotage. Dock räckte det till 86 poäng från mig.

Trevlig helg!

/ MV

MMM sa...

Jag fastnar nog emotinellt i hög restsötma - och sen orkar jag inte bena ut vinet mer. Jag kanske borde köp hem en flaska Shiraz 2001 och prova i stora glas till mat.

Torbreck - där ser man! Parker delar ut 95-100 p på allt. Det får bli efter Mitolon. Det kostar i all fall inte hur mycket som helst.