måndag 25 maj 2009

España por favor

Nyss hemkommen från en vecka i Spanien borde man kanske kunna berätta om nyupptäckta vinområden, exceptionella vinmakare och nyinköpta fynd. Men så var det ju det med att hålla barnen på gott humör också - och det funkar dåligt i pencillinfyllda källare. Således bedrevs tiden mest som badvakt under ett palmträd - där jag också kunde konstatera att San Miguel faktiskt smakar bättre ju kallare den är. Det påstås att ölen innehåller humle, men det måste vara i homeopatiska doser.

Nåväl - det var en väldigt skön vecka - och vi drack också en hel del vin tillsammans med min systers familj som vi delade hus med. Men med en snitttemperatur på 30-35 grader i skuggan blev det mest vitt vin, oftast till allehanda mollusker från havet. På det viset fick jag en rejäl rundtur i Rias Baixas - Albariñho country. Det var verkligen stor skillnad i stil på de olika producenterna - allt från fatavrundade Chardonnaykopior till stålhårda vegetabilier. Bäst under resan var utan tvivel nedanstående flaska Terras Gauda 2008 (här ser jag också bevis på att det var våra barn som ritade på linnedukarna).

Rödvin? Jodå, vi provade i princip oss igenom hela stormarknadens utbud av spanska viner mellan 8 - 25 euro. Jag har inte ens alla namnen dokumenterade - men generellt föredrog jag vinerna från Rioja över Ribera del Duero. Bäst under veckan var en flaska Montecillo Gran Reserva 2001. Den skulle jag gärna prova igen under mer normala förhållanden! Mest udda var en flaska Viña Tondonia Reserva 1999. Jag trodde den var defekt - men tydligen skall den smaka terpentin och oxiderade fikon (enligt svågern då). Som ni hör kan jag knappast kallas Spanienexpert.

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Ursäkta om jag missat men vart i Spanien var ni?

MMM sa...

Familjesemester på Costa del Sol. Ganska nära Jerez - och vi drack också några obskyra torra vita viner (ej sherry) från det området (de är nog bäst på sherry trots allt). Men totalt sett var vin väldigt långt ner i prioritetslistan...

Anonym sa...

Jag har druckit Vina Tondonia Grand Reserva från 1976 och 1985 för en tid sedan. Påminde en aning om Bourgogne och ack så goda viner.
Tondonias viner kan bli mycket gamla utan att trilla ihop. Deras vita från 1981 dracks också för en tid sedan och den var riktigt bra.

MMM sa...

Jag kan tänka mej att Vina Tondonia 1999 led svårt av att serveras i halvdåliga glas i 30 graders värme till grillat kött.

Kan hålla med om att det var det vin på resan som mest påminde om en Bourgogne.