söndag 26 juli 2009

l'Eglise Clinet 2003

Tokbilligt, Bordeaux och Hjo Grosshandel brukar sällan stå i samma mening. Det finns en massa löjligt prissatta viner i beställningslistan, med Leoville Las Cases 1996 för 5000 kr som kronan på verket.

Men det finns ett vin som du inte kan köpa billigare någon annanstans på jordklotet än hos Hjo Grosshandel - l'Eglise Clinet. Detta Pomerolslott har alltid hållits väldigt högt av fransmännen själva - t.ex så rankar Classement des Vin Français slottet med tre stjärnor. Petrus får också tre stjärnor, men en "simpel" egendom som Le Pin får bara två. Efter Parkers 100 poängare för 2005:an verkar det som att intresset för egendomen har boostats rejält (styvt 5000 kr / flaska). Hjo säljer detta vinet för 699 kr om än i något äldre årgångar. Om man beställde vinet för några veckor sedan var det 2001:or som kom - nu är det 2003:or som levereras. Jag fick en blandning av båda årgångar (2001:an kostar över 2000 SEK på HJ Hansen!)

Så var vi där igen med årgång 2003. Skulle flaskorna skickas tillbaka? Travkungen visste råd och rekommenderade att behålla dem. 2003 var speciellt svårt för Pomerol - de väldränerade jordarna som är så bra att ha när årgångar regnar bort var nu en belastning när solen stekte. Det fanns ett val att göra. Antingen skördar man extremt tidigt medans syranivåerna fortfarande är hanterbara eller så kör man på och får laborera i källaren. l'Eglise Clinet skördade redan i augusti - något liknande har aldrig hänt i slottets historia.

Vinet är följdaktligen relativt lätt - något som inte föll Parker i smaken. Han sågade vinet med 84-86 poäng i sin första smakning. Neil Martin hittade 93-95 poäng i samma flaskor. Suckling och Jancis var väldigt positiva med skyhöga poäng - men Parker har ordet så 2003:an är också den billigaste årgången på hela 2000-talet. Vad tycker då vi?


Jag trodde nog att vi skulle få se ett relativt utvecklat vin (jmf t.ex med Poyferré 2003 som kändes snudd på färdigt). Men detta är verkligen en yngling med tyngdpunkt på primära fruktaromer och ek. Det doftar himmelskt - till slut ett riktigt vin denna fördömda helg. Det är verkligen ett älskvärt vin med ljuvliga blåbärstoner, röda vinbär, ganska måttlig men strålande ek och en odefinierbar känsla av djup och renhet. En ganska kraftfull tanninvägg möter upp i slutet, och vinet smakar absolut bäst när biffarna är på bordet. Till maten faller jag nästan en tår och utbrister 95 poäng! När jag nu sitter efter maten har vinet slutit sej och känns inte alls så himmelskt - med t.o.m en alkoholton (13.5%) som känns lite påträngande. För ungt såklart, men klart drickbart för den som vågar (92 p). Travkungen har provat en av 2001:orna, och den var snudd på odrickbar i nuläget. l'Eglise Clinet gör uppenbarligen vin för långdistansare, även om druvorna skördas i förtid.

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Nu vet jag inte hur Hjo är på att ange rätt årgång. Men snart kommer jag av ren princip skicka tillbaka fel årgång - och beställa igen om jag vill ha det. Bara så de "lär sig" att ange rätt årgång. Hur svårt kan det vara?

MMM sa...

Jag tror inte Hjo har så mycket att göra med distributionen, men jag har dålig koll. De var ändå ganska snabba med att ändra på SB's hemsida - jag hamnade mitt i en skarv på en-två veckor.

Men jag håller med, nog fanken skall man få det man beställer. Det enda sättet är väl att varje årgång får nytt varunummer. I alla fall i BS, i butiken kan man själv kolla.

Anonym sa...

Ho ho!

Måste faktiskt hålla med Parker, 2003,an är tunn. Som du säger när 13% alkohol känns då är det inte bra. Har sett någonstans att slottet faktiskt gått ut och sagt att dom gjorde ett misstag och skördade alldeles för tidigt. Jag kan dock inte se efter att ha druckit en flaska hur vinet ska utvecklas, eller klara lagring. Vad ska hända med den klena smaken, nä det bådar inte gott kommer smaka syrlig ekplanka vid forsatt lagring

/kocken

MMM sa...

Helt klart är att 2003:an inte är av samma lagringsvirke som 2001:an. Detta vinet kommer säkrt att vara på topp om inte alltför lång tid - vilket också kan vara en fördel. En normal l'Eglise Clinet verkar inte vara redo att öppnas före 20-års dagen.

Fast jag kan nog hålla med till viss del i kritiken. Aromatiken var strålande, men jag gillade inte riktigt den väg som vinet tog när det fick mer luft. Man har rätt att ställa höga krav för 699 kr, och jag är tveksam om detta är något som jag skall handla mer av. De övriga flaskorna var 2001:or, så de får i alla fall ligga.