måndag 7 september 2009

Le Moulin des Nonnes 2007

Tycker lite synd om svärfar när han korkar upp flaska nummer två av kvällens vin Le Moulin des Nonnes 2007. Förrättsvinet var oxiderat och den första flaskan av Minervoisvinet ovan doftade sump och gamla avloppsrör. Flaska nummer två doftar precis som den första.


Det är doften som är värst - och den påminner om den doft som ett gammalt vattenlås med lagrade hårbollar kan erbjuda. Gamla oluftade element som får möta atmosfären. Det är metalliskt och svavelhaltigt. Det smakar en aning bättre än det doftar, men det är svårt att dricka vin utan att andas. En så reduktiv doft borde man kunna vädra bort, men det visar sej stört omöjligt.

Årgång 2006 släpptes under hösten 2008, och fick då bra omdömen av bl.a. BKwine (14 p), Göteborgsposten (4 fyrar) och Kronstam. Det är uppenbarligen något som gått alldeles på tok i den nya årgången. I retur! 70% Syrah, 30% Mourvedre. Ekologisk odling och förslutning med skruvkork. Kan det vara korken som är för tät? Eller har de tappat hela sulfitburken i vinet?

Detta vinet blev faktiskt stoppat av SB pga att vinet inte stämde överens med det varuprov som låg till grund för lanseringen. Men sedan frisläppt igen på oklara grunder - det senare troligen ett felaktigt beslut.

4 kommentarer:

Lascases sa...

Hej mmm!
Kanske vinet var som det skulle? Ej mogen Mourvedre kan ha en uttalad gödseldoft, som sedan så småningom byts mot fin frukt. Om man ligger på flaskorna några år, så kanske den fula ankungen utvecklas till en hyggligt anständig svan. Man har ju tydligen inget att förlora på att försöka.

MMM sa...

Lite gödsel har jag absolut inga problem med, men detta var mer åt vätesulfidhållet. Det är möjligt att det går att lagra bort?

Anonym sa...

Köpte precis en st av tidigare nämnd flaska. Helt odrickbar. Smakar järnhaltigt vatten och luktar avlopp.
Usch...Kommer att lämna den åter till SB i morgon.
Tatachilla shiraz 2007 var bra mycket bättre.

Grappa sa...

Provade 2008an igår. Helt fantastisk! Körsbär, lakrits, kryddor och fat. Årets positiva överraskning! (Eftersom jag läst ditt inlägg innan så var visserligen förväntningarna låga.) Detta var flaska två av två, första var inte alls av samma kaliber (drack för tre år sedan), mest vresig och kartig.