lördag 5 september 2009

Smaken är som baken

Ibland är jag mer positiv än min medmänniskor. Det gäller bland annat Neudorf Chardonnay Moutere 2006 som jag hyllade i förrförra posten. Travkungen kom förbi dagen efter och fick prova ett glas - och hans dom var hård. Ekad tuttifrutti var hans omdöme. Jag kände överhuvudtaget ingen tuttifrutti, men väl en del exotiska frukter som mango och persika. Jag tycke att eken var synnerligen väl formad runt vinet, betydligt bättre än hos många överekade Bourgogner. Vi var inte speciellt överens om det heller. För mej är det vinet en av de största vitvinsuppleveslerna under detta året - tänk så olika man ka se på saken.

Samma scenario upprepas ikväll när jag skruvar upp en flaska Roodeberg White som fördrink till en utgång på stan. Ett enkelt budgetvin som serveras kylskåpskallt. Jag tycker vinet är ovanligt balanserat med en fin citrusskärpa, smakfull ekbehandling och en del av de där exotiska frukterna. Helt klart en kandidat för 84-85 poäng. Doktorn tycker det är avskyvärt, också med hänvisning till tuggummismaker. Om ni vet med er att ni inte gillar exotiska frukter i vin, bör ni således undvika både Neudorf och Roodeberg. Jag har uppenbarligen inga som helt problem med det.

Det har varit lite dåligt med kvalitetsvin de senaste dagarna, men snart lugnar fritiden ner sej och de härliga höstkvällarna kommer. Men det har i alla fall inhandlats några flaskor. Av en slump var det tre flaskor Clerc Milon 1990 till salu på vinforum när jag kom hem från Schweiz. Handeln av dessa tarvar ett par reflektioner:

1. Med en Parkerrating som lyder "87 p, Old" är Clerc Milon ett stendött vin för alla de som köper och säljer vin för att tjäna en krona. Sen spelar det ingen roll att vinet är helt på topp nu, med många mil kvar i tanken. Eller att Rothschild själva håller Clerc Milon högre än självaste Mouton Rothschild årgång 1990. Priset är lågt, i nivå med primörpriset för 2008:an. Tacka gudarna för Cellartracker!

2. Många ligger och småhöjer sina bud med fem kronor i taget. Det gör att man nästan med 100% säkerhet vet vad maxbudet är när auktionen avslutas. Då glider man in ett par sekunder innan och lägger på en tia - och plockar hem vinerna. Många auktionssajter utökar budtiden automatiskt när ett nytt bud kommer in, men inte vinforum. Lite fult kanske.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Clerc Milon från 1990 borde vara kanongott idag men du skall nog inte vänta för länge med att dricka upp dom. Hur mycket betalade du? Kollar själv in auktioner framför allt dom danska/Höganäs

MMM sa...

305 DKK fick jag ge när krutröken hade lagt sej. Med tanke på den flaskan jag drack i Schweiz känns det som ett bra pris. Men du har rätt - det är inget vin man skall lägga ner för långlagring.