Världens mest spridda druva? Kan det vara chardonnay? Nästan uteslutande tillsammans med stora doser ekfat, i alla fall de som odlats utanför Frankrike. Skall man ha den enklast tänkbara vita Jadot-Bourgogne på SB får man hosta upp 115 kr, och nog är det så att många nya världen chardonnayer ger betydligt mer för pengarna i denna prisklass. Eller hur är det med det egentligen?
Vi steker skinkfärsbiffar och serverar med färska ravioli och pinjenötscreme.
Vin 1: Louis Jadot Couvent des Jacobins 2008 Bourgogne Blanc. Väldigt tydlig körvel/aniston i doften, samma som vi hittade i deras Corton-Charlemagne 2005. Tillbakahållen ek, stram struktur, lite väl anemiskt i starten men ändå klassigt på något sätt. Till maten blir det helt överkört av glas 2, men när jag provar det flera timmar senare är vinet faktiskt riktigt bra (87 p). Det finns kvalitet här, men man måste locka fram det med lång luftning och mildare mat.
Vin 2. Rustenberg Chardonnay 2008. Stellenbosch, Sydafrika. I intensitet är detta helt överlägset vin 1. Smörig nya världen doft med mogna päron och nätmelon, oväntat stram struktur i smaken med en lite bitter och svag mineralisk eftersmak som varar länge. En lite väl hög alkohol (14.5%) blir märkbar närmare rumstemperatur. Gifter sej väl med maten ikväll, men bör drickas ganska kylt (87 p).
Underlig match där båda får anses vara segrare - väl värda sina 115 SEK respektive 90 DKK. Tänker på gamla Stoneslåten, You can't always get what you want. Om Jadotvinet är introt med Keith på ensam gitarr så är sydafrikanen det galna slutet med kyrkokören. Det är den egna dagsformen som får avgöra vad man gillar bäst.
torsdag 19 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Nope, det är Grenache :)
Kul asociation till Stones som gör att jag förstår precis hur du menar. För mig betydligt mera hjälpsamt än poäng... Måste dock erkänna att jag först trodde att du menade att du egentligen helst druckit en bättre bourgogne. Kanske var det därifrån låttiteln dök upp:)
Anonym> Jag har försökt Googla fram vilken druva som är vanligast på jorden, men misslyckats. Grenache kan nog ligga bra till för första plats, den ger hög avkastning, alkohol och lite karaktär (ni kanske kan ana ett visst motstånd från min sida). Chardonnay är tydligen också ganska svår att helt misslyckas med.
Ingvar> You can't always get Leflaive!
De senaste åren har Airen dominerat med över 400.000 hektar. Airen följs dock av Chardonnay, Vit Grenache kommer mycket längre ner på listan.
Tack Andreas! Det får mej att inse hur himla lite jag vet när jag aldrig har hört talas om Airen. Och visst kan google konfimrera dina uppgifter. Jag får nästan svindel.
Skicka en kommentar