lördag 6 februari 2010

Graillot 2006 vs 2007

Äsch - vi kör väl igen! Jag kan inte utlova full aktivitet och engagemang, och vi får se hur blogglusten faller sej efter hand.

Rejält vinsugen efter tiden i Memphis - nog fanns det vin om man letade men det passar inte riktigt in i bilden av en bluesmusiker. Nej, Wild Turkey och Sam Adams fick det bli. Ett stort glas bourbon med massor av krossad is är knappast förfinad elegans, men rätt gott. Varför inte en minivertikal av Alain Graillot som uppstart?

2006:an ser något lättare och rödare ut än grannen, mjuk varmfruktig doft med ganska mycket fatkola. Lättare i smaken, varmare men med mindre koncentration och komplexitet. Lustigt - detta vinet hyllade jag till skyarna som nytappat, men nu känns det lite enkelt jämfört med 2007:an. Så kan det gå när man dricker parallella glas (87 p).

2007:an är mörkare, tätare, lite syrligare och friskare. Om det är mineral vill jag inte ge mej in på, men det känns stenigare, mer komplext och intressant. Inget annat än en mönster-Syrah! (90 p). En av Graillots bättre.

Det har varit lite gnissel om Graillots 2007:a, men jag tycker detta är ett riktigt bra vin. Har ännu inte provat någon Crozes-Hermitage som är bättre än Graillot, så det är nog mest en fråga om man gillar Crozes eller inte. Jag gnisslar ju om en massa annat, så det är väl i sin ordning. Parker kan inte fördra de gröna tonerna och skickar vinet till supermarketnivå med 83-85 poäng. Gröna toner... Varför denna fobi mot grönt? Jag vill gärna ha lite gröna toner i mina viner - solvarm jordgubbssaft går ju att ordna på annat sätt. Lite stjälkighet och vegetabilier ger vinerna mer komplexitet. Men visst finns också en gräns för min gröna ådra.
Vi plockar upp en flaska vin till senare, Domaine Pegaü Cuvée Réservée 2004. Mitt livs första Pegau faktiskt. Lite mytomspunnet med höga poäng i ryggsäcken och med ett rykte om att vara väldigt traditionell. Låter som min likör. Jag vet inte vad det är med mej och Chateauneuf, det känns som mitt gillade av producenter är helt slumpmässigt.

Jag kan inte säga att jag ogillar vinet, men det känns som en smutsig och kantig version av Vieux Donjon. Ganska rejält oren i doften med massor av brett och t.o.m toner som kan vara rena defekter (gammal blöt tältduk). Grova tanniner och lite halvtunn. Detta måste vara en dålig flaska helt enkelt, och jag avstår en bedömning. Fast jag skulle inte ta gift på att denna flaskan faktiskt var defekt. Graillot var i alla fall ohyggligt mycket bättre vin just ikväll.
Memphisresan? 720 musiker tävlade i att vara mest blåa, och ingen artist utanför USA gick vidare till finalerna - men vi fick en hel del beröm. Vi ni höra ett smakprov spelades vår musik i P4 förra helgen: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2179886&BroadcastDate=&IsBlock==

6 kommentarer:

Kayaker sa...

Välkommen tillbaka!
Intressanta synpunkter med tanke på alla andra - ofta inte alltför smickrande - bloggar om Graillot 2007.

MMM sa...

Tackar!

Jag tycker ju som sagt motsatsen om Graillot 2007 - som faller mej väldigt väl i smaken. En klassisk ganska syrlig Graillot (sen är det väl iofs sunt att Graillothypen släpper en aning efter alla dessa år).

2008:an lär man dock få hoppa över. Var det inte den sommaren som det utfärdades katastroftillstånd i norra Rhöne efter häftiga skyfall?

vinogram sa...

Välkommen tillbaka! Kul att det fanns ett visst sug att fortsätta skriva. Din blogg är både givande och intressant. provade förresten Graillot 06 för någon vecka sen och tyckte den var riktigt bra. Hra inte provat 07 än men får väl göra det, fick bara 2 flaskor tyvärr..

MMM sa...

Tack skall du ha! Det är möjligt att 2006:an redan har tappat den där unga Syrahkänslan (som jag är svag för) och är på väg till nästa station.

Den var bra men inte lika rolig som 2007:an just nu. Hur det ser ut i framtiden får vi se - jag var helt galen i 2006:an när den kom.

Vintresserad sa...

Välkommen tillbaka, och schysst blues!

Hampus Landelius sa...

Juste blues! Vad skulle du säga var ett perfekt bluesvin? För mig som själv spelar blues är det ett sätt att ventilera tankar och känslor på ett ibland meditativt sätt. Kan man hitta viner som fyller samma funktion?, music-pairing är kanske nästa modefluga ;)