onsdag 13 augusti 2008

Vininköp över bron

Idag var det så dags att hämta ut den senaste tidens auktionsinrop i Köpenhamn - en ganska rejäl samling som ackumulerats under semestern. Jag handlar mest på http://www.vinforum.dk/ som är en auktionssajt enbart för handel med vin mellan privatpersoner.

Det finns ju såklart både för och nackdelar med att handla av privatpersoner - framförallt har man egentligen ingen dokumentation hur flaskorna förvarats. Å andra sidan använder sidan en form av betygssystem för både säljare och köpare - à la Ebay. Skulle någon systematiskt bjuda ut undermåliga flaskor skulle det snabbt göra avtryck i utvärderingarna. Fördelen är ju såklart att man kan få tag på udda, intressanta och framförallt lagrade flaskor till bra priser. En annan fördel är att det säljs viner i lägre prisklasser som normalt sett inte skulle komma ut på t.ex SB's auktioner.

Dagens skörd blev en blandad låda Bordeaux/Ch9dP (12 flaskor) och en låda Charvin 2003 (12 flaskor). Den blandade lådan öppnades och fotograferades på kontoret:


Från vänster till höger: Pegau Reservée 2005 (2 st), Clos Fourtet 2000, Pavie Mcquin 1998, Canon la Gaffelière 2002, Clos de l'Oratoire 1998, Latour á Pomerol 1995, Pontet Canet 2000, Beychevelle 2004, Branaire-Ducru 2001, Calon Segur 2002 och Lagrange 2003. En rolig liten samling till ett snittpris av exakt 300 DKK.

Charvin Ch9dP 2003 är ett vin jag har jagat ett tag, speciellt efter att Travkungen nästan svimmade av lycka när han fick det på i provning på Kjaer-Sommerfelt. Själv har jag inte provat det än - men det lär finnas tillfälle snart! De tolv flaskorna kom till ett snittpris av 275 DKK. Varje avslutad auktion kostar 25 DKK i provision till vinforum- klart humant med tanke på vad Stockholms auktionsverk tar ut.

Vilka är det då som säljer vinerna? Det ser ut att finnas två olika typer av säljare. Den ena typen köper mycket vin en primeur och finansierar nya inköp med att sälja ut delar av samlingen (typ blandlådan). Den andra typen köper vin på ett mer halvprofessionellt sätt, oftast i Tyskland. De bjuder oftast ut obrutna lådor av mer exklusiva viner.

3 kommentarer:

Paolo Rossi sa...

Härligt inköp - den lådan hade jag gärna köpt! Bra pris dessutom.

Antar du kollar in Brun-Rasmussen också? Lite dyrare men fynd kan göras!

MMM sa...

Det är ovärderligt att kunna få in lite halvlagrade flaskor i källaren - specielllt när man inte har hållt på så länge! Jag har inte varit på Bruun - men visst har jag dreglat över internet..

Paolo Rossi sa...

Håll koll på Bruun. Fina fynd kan göras - har själv bara positiva erfarenheter från köp där!