lördag 2 augusti 2008

Chateau Pipeau 2004

Efter en hel del slit och släpande i den tropiska hettan blev så äntligen vår uteplats klar - och ikväll inviger vi den och den nya grillen med några entrecôter med kryddsmör. En robust maträtt som kräver ett stabilt och tanninhaltigt vin. Jag rotar runt i källaren och kommer upp med en flaska Chateau Pipeau 2004, inköpt hos Gunnar Madsens Vin i Köpenhamn för 170 DKK.

Detta vinet kommer med väldigt fina recensioner hos både Parker och Wine Spectator, där den platsade på den senares 100-lista under 2007 (plats 83 med 91 poäng). Detta är väl en annars ett vin som man typiskt inte hade lagt i korgen annars. S:t Emillion Grand Cru - en väldigt alldaglig, på gränsen till ful etikett. Ibland är det rätt bra med vinbedömningar i alla fall!




Jag dekanterar vinet en timme innan och låter karaffen stå i vinkällaren (nu c:a 17 grader varm). Det djupt rubinröda vinet är nästan trögflytande när vi häller upp i Riedelglasen. Doften är full med referenser till mörk choklad, tjärad ekbåt och en hel del cassis de Dijon. Över detta mörka batteri seglar det en finstämd doft av vad jag kallar för jasmin. En mer botaniskt kompetent gäst säger att det är på pricken likt fresia. Kanondoft oavsett - och jag kommer på mej själv med att sitta och blunda i långa stunder.

I munnen är det rejält koncentrerat med samma känsla av körsbär och cassis. Parker kallar detta vinet för en "in-your-face fruitbomb". Och visst kan man förstå hur han tänker - även om detta är ljusår från en syltig Aussie-merlot. Fin syra och fradgande tanniner gör att vinet håller väl upp mot en steak-frites. Mycket bra vin och källarutsikter för relativt begränsade pengar - för att vara Bordeaux.

90% Merlot - 5% Cabernet Franc - 5% Cabernet Sauvignon. 12-14 månader på nya barriquer.

Inga kommentarer: