fredag 14 november 2008

Schweiz

Så har man varit i landet som gick med i Förenta Nationerna 2002. Det är en ganska förvirrande plats, och man inser snabbt att detta landets affärsidé är diskretion. Det är inte bara den berömda banksekretessen ett tecken på, utan även i vinaffärerna finns stora skyltar som informerar om affärens känsla för diskretion. Jag antar att de extremt välbärgade inte önskar skylta med sina vinkällarinköp?

Landet verkar drivas runt av asiatiska gästarbetare, tror inte jag såg en enda person inom servicesektorn som kunde misstas som schweizare. Säkerligen med betydligt sämre villkor än de infödda. Visste ni t.ex att ett schweiziskt pass ger fria resor med kollektivtrafiken? Det är möjligt att man kan hitta något äkta och genuint i detta landet om man ger det lite tid - men på tre dagar var det inte lätt. Genève var bottentrist - Montreux ganska mycket bättre.

Schweiz som vinland är nästan helt okänt i Sverige. Vinproduktionen är liten och exporten hindrades tidigare av exporttullar. På södersluttningarna mot Genèvesjön har det i alla fall odlats vin i minst 1000 år - och de antika terassanläggningarna i sten är med på Unescos världsarvslista. Det finns ganska många små appellationer på sluttningarna, och så även ovanför Montreux. Vi tog en halvdag ledigt från konferensen och åkte upp en bit i vinodlingarna. Det odlas framförallt Chasselas, men även en del Pinot Noir (som fortfarande inte var skördad). Det var här upp ibland terasserna som min börskurs för Schweiz steg markant. Helt unik miljö, och dödsföraktande vinbönder som kämpar mot fel klimat.

I princip alla druvor ovanför Montreux hamnar i vinkooperativet - och kvaliteten var väl inte fantastisk när vi provsmakade. Pinot Noiren var direkt fientligt syrahaltig, men Chasselasvinet var friskt och blommigt. Flaskorna gick på måttliga 60-70 kr, vilket det vita väl motiverade.

Vinhandeln i Montreux var ganska imponerande. Sortimentet av Bordeaux och Bourgogne var väl c:a 5 ggr större än hela SB's - och priserna betydligt lägre. I en enda affär. Nu släpade jag dock bara schweiziskt vin hem på planet - det fanns en hel del intressant. Det odlas en himla massa olika druvor i Schweiz, varav en del är helt unika för området. Ett vin som vi fick smak för på plats hette Le Chemin de Fer från Luc Massy. 100% "vertikalodlad" Chasselas med toklågt uttag. Den kommer snart på bloggen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej mmm,

Ang just Schweitz så skall de ju göra bra Syrah (trots klimatet). Andreas Larsson hyllade en del buteljeringar i Livets Goda för en tid sedan vid en "Syrah around the world" provning. Såg du något spår av sådana?

/Mike

MMM sa...

Inga spår av Syrah runt Genevesjön i alla fall - men det finns fler och större vinodlingsområden.

Det var egentligen bara Chasselas som blev något av värde (upplevde jag det som). Vi drack ett Gamayvin till en lunch - men det var verkligen inget att skriva hem om.