fredag 23 oktober 2009

Domaine Charvin 2003 vs Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2006

En klart udda matchning får jag erkänna, men efter ett glas av det rätt galna Charvinvinet var vi tvungna att kalibrera munnen. Frugan vägrar nämligen att dricka mitt hemliga vin för kvällen, Domaine Charvin 2003. Blandning av alkoholskadade hallonbåtar och gammeldansk är hennes bedömning. Jag är lite mer positiv än så, men visst, den där snapskänslan hade jag också kunnat vara utan. Doften är helt magnifik - lätt stallig och ändå mineralisk doft av krossad sten och färsk timjan. Hallonbåtar och finkel.

Men smaken.... Vad har egentligen hänt här. Det är grova bittra tanniner och för hög alkohol. 14.5% på etiketten är nog snarare 16.5% i munnen. Till maten fungerar det inte alls, men i TV soffan börjar vinet ändå att spela på rätt planhalva. Då har vi redan öppnat Pio Cesares Langhe Nebbiolo 2006 och det är kul att reflektera om skillnaderna och poängsättning i allmänhet. Etthundra kronor vs trehundra kronor.


En sak är säker, Pio Cesarevinet (89 p) har en balans som Charvinvinet (86 p) saknar. Charvinvinet har å andra sidan en vacker doft och lång alkoholdriven eftersmak. Vill man hellre ha en vällagad fläskkorv än en lätt överstekt lammfilé? Mina preferenser är helt klara - aromatik och balans - där balans är den viktigaste faktorn. Fläskkorven. Jag tycker Pio Cesarevinet visar en imponerande renhet, med soltorkade tomater och nedlagt båtvarv i doft och smak. Tydlig fruktsyra och ett mineraliskt lyft. Ett gott hederligt vin om än i en något "mindre förpackning" än Charvinvinet.

Jag tycker att Charvin har fått oförtjänt gott rykte. Parker värderar deras vin till mellan 93 - 96 poäng beroende på årgång, och det är det inte värt i mina ögon. I en direkt jämförelse med Vieux Donjon kändes vinet alkoholstarkt, hallonosande och med bristande djup och komplexitet. Nu är frågan vad jag skall göra med mina resterande fem flaskor...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan göra ett byte.

Jag köper 5 PC Langhe Nebbiolo till dig i utbyte mot dina Charvin 03.

Hör av dig om du är intresserad!

MMM sa...

He he... Även om jag hellre dricker Langhe Nebbiolo idag finns möjligheten att det kan bli bättre balans i framtiden. Valet får bli att spika in flaskorna i en låda och glömma bort dem i fem-tio år till.

Björn sa...

Om man läser kommentarer om Charvin 2003 i Cellartracker är det svårt att känna igen din flaska. Även om jag läste igenom ganska snabbt verkar intrycken inte kännas igen någonstans och det kanske är flaskvariation som spökar!!

Anonym sa...

Det rör sig nog snarare om "provarvariation".

Det lär inte finnas mer än en MMM i vinvärlden!

MMM sa...

Det är nog sant att jag inte har samma smak som varken Parker eller majoriteten på Cellartracker - även om jag är förvånad över att det inte finns ett enda tveksamt ord om vinet (förutom min egen recension då).

Det är gott med Chateauneuf, men många av vinerna ligger i kanten av mitt preferensområde. Detta trillade över kanten.