lördag 17 oktober 2009

Tryffelodling

Hösten 2007 planterade vi sex stycken hasselbuskar med inympat tryffelmycel vid stugan på Österlen. Man får nog se som en trisslott, sannolikheten att få igång en liten tryffelproduktion är inte hög - men bara som källa till konservationsstoff är plantorna värda pengarna. Det är endast svart Bourgognetryffel som går att olda, och man kan välja mellan ek eller hasselplantor. Båda går bra, men hasselbusken växer fortare och blir inte lika stor (man kanske inte bör ha sex ekar på sommarstugetomten).Plantorna köpte jag av Christina Wedén som är skaparen av svensk tryffelodling på Gotland. Priset per planta var strax under 200 kr/st om jag minns rätt.

Vad krävs för att tryffeln skall trivas? En kalkhaltig mullfattig väldränderad jord, naturligt bestånd av hassel och ek och jämn temperatur. Exakt så här ser det ut på Gotland där tryffeln stortrivs men alla krav uppfylls med råge också på strandremsan mellan Skillinge och Brantevik. Även delar av sydvästra Skåne borde vara idealt för tryffel. 5-7 år efter plantering vet man om tryffeln har tagit sej eller inte. Sen krävs det ju också en hund för att hitta läckerheterna, men det problemet får vi ta senare...

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Tyvärr, tyvärr är odlingszonen i norra Roslagen för tuff. SPÄNNANDE med tryffelodling!!!!
Tycker fröken Dillc

MMM sa...

Det är inte så många platser i Sverige som borde klara tryffelodling. Klimatzon 1 och kalkstensbergrund - då är det bara Gotland, Öland och en liten del av sydliga Skåne som borde fungera.

Skulle tryffeln ta sej kanske man skall köpa en hektar av bonden och sluta kemistjobbet...

Jörgen Andersson sa...

MMM Vin! Den kommande helgen (förmodligen lördag 24/10) finns möjligheten att träffa den slovenske vigneronen Primoz Lavrencic från vinhuset Sutor i Malmö. Sutor är ett av de mest välrenommerade vinhusen i den berömda Vipava-dalen. Det blir ett informellt "hemma-hos"-möte där vi kommer att prova Primoz' viner, äta något smått/gott och prata slovenska viner. Om du är intresserad av att veta mer, kontakta mig på vantinge@telia.com
/Trisse, Billigt Vin

MMM sa...

Hej Trisse,

Tack för inbjudan, det låter mycket spännande. Tyvärr är jag redan inbokad till en gås+Bourgogneorgie på lördag. Jag får tyvärr nöja mej med att läsa om tillställningen på bloggen.