lördag 17 oktober 2009

Léoville Poyferré 2001

På lördagen slår vi dank rejält. Jag rostskyddsmålar en halv stolpe, och anser sedan att en tvåtimmars middagssömn är välförtjänt. Ett glas Tahbilk Marsanne vid spisen och maten börjar ta form. Rösti, skogssvamp och gotländsk frilandsryggbiff (jag antar att det inte bara var ryggbiffen som betade på ängen). Léoville Poyferré 2001?

Jag hade inte en aning om att det är Michel Rolland som står som vinmakare hos Léoville Poyferré. Jag har egentligen inte någon uppfattning om Mr Rolland, men den allmänna meningen verkar vara att han är ett otyg för claretkonnässörerna. Gör han vin som Léoville Poyferré 2001 kan i alla fall inte jag ha något emot den mannens metoder.

Helt tät svart färg, stallig svartvinbärsnickelaktigt doft, finrostad ek. Smaken är tät och tuggig med massor av fina tanniner som signalerar riktigt hög klass. En fullständigt perfekt mat-Bordeaux som inte visar någon årgångssvaghet överhuvudtaget. En grillad ryggbiff och detta vinet sjunger häst och cigarrosande chansoner. Drickfönstret är öppnat!

Detta vinet är på ett mycket lyckligt ställe just nu, och jag är faktiskt lite överraskad. Visst trodde jag att det var ett bra vin, men detta är i min Bordeauxtopp 2009 (92 p). Fullt drickmoget redan, vilket kanske signalerar att detta inte är ett vin att lämna till barnbarnen. Jag köpte denna flaskan för 39 Euro i Amsterdam - men vinet finns faktiskt på SB. Lite dyrare men ändå inte helt ur fas med omvärlden.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej MMM, vi har druckit L-P 1997, 1998, 1999 och 2001 under de senaste åren. Alla är bra (ja, 1997 kanske bara hygglig) men 2001an är alldeles utmärkt. Om jag minns rätt så är M.Rolland konsulterande vinmakare, precis som på många andra (50+?) slott, men jag tror att hans närvaro för det mesta är positiv. Om jag hade pengar hade jag köpt 2003, 2004 och 2005 också... och 2006 som fanns på rea på Theis Vin för ett tag sedan för 350 DKK.

MMM sa...

Hej!

Poyferré är ett väldigt trevligt vin, lite busigare än t.ex Las Cases som är väldigt allvarlig och lagringskrävande.

Jag tycker att 2001:an har mycket gemensamt med 2003:an. I alla fall mer gemensamt än med t.ex 1993 eller 1994 (som jag också har provat). Vinet har förändrats till ett mattsvart, tätt vin med hög koncentration - det kan man inte beskylla de tidiga 90-tals årgångarna för (och då skall inte tala om 70-talarna). Jag vet inte när Rolland kom in i bilden, men jag blir inte förvånad om denna kursändring sammanfaller med hans ankomst.

Jag köper gärna fler, och det finns fortfarande 2008:or kvar i primörkampagnerna (c:a 270 DKK)