fredag 4 april 2008

Ca'Rugate Campo Lavei 2005

Ca'Rugate's storsatsning på kvalitetsvin har verkligen gett frukt - mängder med utmärkelser och närmaste stående 2 och 3-glas bedömningar i Italiens vinbibel Gambrero Rosso. Vi besökte Ca'Rugate under våren 2005 och deras anläggning verkligen utstrålade framtidsoptimisim. Vi fick ett fint mottagande och fick plocka deras Amarone direkt från buteljeringsanläggningen (det var den dagen på året!). Det som också är strålande är att priserna inte har hängt med upp i takt med berömmelsen. Monte Fiorentine på Systembolaget för under 100 kr - det är prisvärde det!

Idag skall vi prova deras Valpolicella Superiore, Ca'Rugate Campo Lavei 2005 (SB 88261). Denna flaska är dock inte inköpt på Bolaget, utan på plats av Doktorn som var där och hälsade på förra året. Jag tror han gav c:a 12 Euro för denna flaskan där - vinet kostar annars 199 kr när det är Prime Wine som säljer det. Nästan en fördubbling av priset alltså!

Vinet är av Superiorekvalitet vilket odlarna i Valpolicella kan uppnå på olika sätt. Det vanligaste sättet är så klart att se till att bara plocka de mest mogna druvorna - ett annat är att låta vinet jäsa en andra gång på jäsresterna av Amaroneproduktionen (sk Ripasso). Ca'Rugate har ett tredje sätt som, mej veterligen, är unikt. De tillverkar ett vanligt Valpolicellavin och lagrar i ståltankar och efter en viss tid tillsätts en del färdigt Amaronevin - proportionerna är dock okända. Sedan lagras vinet i 8-10 månader på träfat. Druvsammansättningen uppges till 40% Corvina - 30% Rondinella - 30% Corvinone.

Vinet har en djupröd klar nyans med klart tegelfärgad kant. Doften är stor och varm med typiska körsbärstoner och en del ek. I munnen ger detta vinet väldigt mycket körsbärstoner - kanske mest av alla viner jag provat. Det är charmigt fruktigt med en viss alkoholhetta. Eftersmaken är lång med en ganska torr och lite bitter avslutning. Blandningen av bitterhet och den extremt tydliga körsbärsfrukten ger detta vinet en helt egen personlighet! En del Amaronekomplexitet infinner sej - även om detta vinet inte är i närheten av att vara lika koncentrerat. Det känns helt färdigt att dricka - och jag tror inte att ytterligare lagring skulle gynna vinet. Ett riktigt bra köp till priset i Italien! Till Prime Wine's pris känns det kanske mer tveksamt. En flaska för testning kan jag dock ivrigt rekommendera.

Efter maten testar vi Ca'Rugates Grappa, inköpt på plats 2005:


Skall man sammanfatta denna dryck med ett ord så blir det Förfärligt. Det är så bittert och fotogenaktigt att inte ens den mest hängivne Grappa-entusiasten kan hitta något förlåtande. Det smakar som T-röd luktar ungefär. Denna flaska har också överlevt ett stort antal middagar sen 2005... Tur för mänskligheten att Ca'Rugate koncentrerar sej på vinproduktion!


Inga kommentarer: