onsdag 9 april 2008

Fontanafredda Barolo Lazzarito Vigna La Delizia 2000

Kvällens vin Fontanafredda Barolo Lazzarito Vigna La Delizia 2000 inköptes via http://www.nettorvet.dk/ någon gång före jul till ett pris av c:a 300 kr/flaska. Det hade stått på min inköpslista ett bra tag - men då vinet enbart såldes i poster om sex flaskor var det en ganska tung investering. Vinet hade fått bra recensioner i princip över allt - men det var den galne Gary Vaynerchuk's (http://tv.winelibrary.com/2006/07/27/90-point-wines-2-reds-2-whites-episode-60/) stående ovationer som till slut retade mina sinnen till ett hugg (om man skall köra en sportfiskemetafor).

Vinet är en single wineyard Barolo från Fontanafreddas mest prestigefyllda vingård i Serralunga d'Alba regionen. Skall man ha några dubier innan korken dras så är det utseendet på etiketten - det är ett virrvarr av typsnitt och konstiga färgval (silvertext på silverbakgrund??).



Vinet är förvånansvärt lätt i färgen, även för en Nebbiolo. Doften ger en del ek, skogsbär och (såklart) körsbär - en begynnande ton av svampsäsong. Helt klart att detta är en modernt tillverkad Barolo, och inte mej emot - det finns inget egenvärde i tannintävlingar. Vinet känns dock en aning stumt på något sätt - inte alls samma drag i detta som den Barbaresco Coste Rubin 2001 vi provade för ett tag sen. Kanske lite mer luft?

En stund senare börjar skogdimmorna lätta en aning. Detta är ett väldigt gott och bra vin, men att stå upp i stolen och vråla 95 poäng (som Gary) känns inte rätt. Det kan också vara så att vinet behöver lagras ett bra tag till, 2000 var ju ett "monsterår" i Piemonte? Vinet blir också bättre och bättre under middagen.

Den riktigt obehagliga teorin är kanske att jag helt enkelt inte är så förtjust i Barolo? Jag har haft äran att dricka en del riktigt högrankade Barolo - men poletten har inte riktigt trillat ner än. Iofs så har jag fallit rejält för några Barbaresco - och skillnaden är ju inte så enorm mellan vinerna. Kan vara en bad hair day oxå. Vi provade detta vin strax efter inköp - och då var vi betydligt mer begeistrade. De resterande flaskorna får vila i något år så får vi se!


Inga kommentarer: