lördag 12 april 2008

Vincent Girardin Corton-Charlemagne 2001

Holy smoke! Ikväll skall vi bestiga den "vita" delen av Cortonkullen i Bourgogne för första gången. Som medhjälpare och sherpas agerar min kära hustru och svärmor, en fyra kilos lax och en bunke hummerskal.

Vinet, Vincent Girardin Corton-Charlemagne 2001, såldes till rea-pris på Systembolaget för någon månad sen - tror det var nedsatt nära 200 kr i pris. Varför då kan man undra? Det enda som jag kan komma på är att årgången ligger lite inklämd bland de stora Bourgogneårgångarna 2000 och 2002 - men utan att vara direkt dålig. Borde väl inte spela så stor roll i Corton-Charlemagne... Ändelsen Charlemagne lär komma från att denna del av Cortonkullen skulle ha tillhört Karl den stores personliga egendom - och då snackar vi 1200 år sen cirka... Den har således växt toppviner här under mycket lång tid.

Våra erfarenheter av Vincent Girardin är enbart positiva sedan tidigare - och nu borde vi dessutom vara på hans hemmaplan. Han är mest känd i Frankrike för sina vita viner - men detta är faktiskt första gången vi provar ett vitt vin från honom överhuvudtaget.


Vinet håller c:a 10 grader när jag häller upp det första glaset... Vinet är fullständigt slutet och ger mindre i smaken än det matlagningsvin vi smuttat på vid spisen. Här måste göras något drastiskt! Vinet hälls över på öppen karaff för att öka snabbare i temperatur och tillföras luft.
Det dröjer inte mer än någon minut innan vinet fullständigt exploderar i karaffen. Smör, mango, rostat bröd med citrusmarmelad, en livbringande syra. Detta är ett riktigt riktigt högklassigt vin! Eftersmaken är monumentalt lång. Vinet blir bara bättre och bättre - och är faktiskt helt på topp när det nästan nått rumstemperatur.
Girardin sägs vara en av de vinmakare i Bourgogne som använder mest ny ek - och nu kan vi nog hålla med. Detta vinet är rejält ekat - men det är en bra version av trätunna. Eftersom det är första gången vi provar ett Corton-Charlemagnevin har vi inget att jämföra med - och jag hade nog placerat detta vinet i USA om jag hade fått det blint. Vad har ni andra för erfarenheter av Corton-Charlemagne? Nevertheless - detta var en upplevelse!
P.S. Nu reser jag iväg till Indien på tjänsteresa - så det blir ett litet uppehåll med bloggandet (och antagligen vindrickandet också) D.S.

Inga kommentarer: