fredag 25 april 2008

Sveriges mest sålda vin

Idag är det dags för nedslag i den grå verkligheten på ett mindre svenskt systembolag. Eftersom frugan börjar få en allt större rondör är halvflaskor ett mer och mer lockande alternativ. På det lilla systembolaget fanns det i princip bara två olika sorters rödvin på halvflaska, undantaget California Red och dylika rengöringsprodukter: Brolio 2005 och Campolieti Ripasso 2006. Campolieti listades av Allt Om Vin som Sveriges mest sålda rödvin på flaska. Låt vara att den kom först på 70:e plats efter enbart boxar och tetraförpackningar. Populäriteten är lite förvånande kan tyckas eftersom Campolieti inte ligger i lågprissegmentet med sina 85 kr per helflaska. Det var många år sen jag provade Campolieti, men det har väl alltid varit en solid performer i sin prisklass. Som namnet antyder är det en Ripasso, dvs vinet har jäst en andra gång på resterna av Amaronetillverkningen och därigenom också fått tillägget Superiore.


Vinet har en lätt färg när det hälls upp i glaset - doften är ganska svag men kraftigt träbetonad. Det skall väl föreställa ek, men jag är inte helt säker. Kunde lika gärna vara en nyuppackad Billy-bokhylla.. Men frukten är fin och eftersmaken är rejält lång med vissa ej publika drag som hölass och nagellack. Den höga syran passar bra till maten - men förvånar också i Sveriges mest populära vin. Inget Brown Brothers tjafs här inte.

Någonstans halvvägs i flaskan börjar det komma toner av mögelskadad pappkartong - och korkskadan känns oundviklig. Konstigt nog försvinner denna ton efter en stund och övergår i någon som definitivt är Brett eller något närbesläktat.

Trots alla påpekanden om brister i vinet så tycker jag nog att Svensson har hittat ett ganska utmanande vin på sin förstplats. Vinet är inte helt rent - men har ändock kraft att lyfta sej till en intressant nivå. Detta vin är dock ljusår från den Valpolicella Superiore från Ca'Rugate som vi provade härförleden.

Inga kommentarer: