torsdag 22 januari 2009

Graillot Nouveau

En intressantare variant av Beajoulais Nouveau är när Syrahguden Graillot kommer med sina nya alster en gång om året. Årets 2007:or lanserades på Bichel i tisdags, och levererades idag till jobbet. Vad säger då Alain själv om sina 2007:or? "Extremt charmerande, rund, komplex och mogen, med en tannintextur som i 2006”.

Att fråga en fransk vinmakare om senaste årgången är vanskligt - det brukar låta som århundradets årgång varje år. Enligt årgångstabellerna är 2007 lite av en mellanårgång i norra Rhone, men vi vet ju alla vilka underverk som Graillot kan få till. Jag var helt extatisk första gången vi provade 2006:an, men för varje flaska som konsumerats sedan dess har jag justerat ner förväntningarna något. Snart tappar väl Houston radiokontakten helt när vinet rundar månen. Så nu är det hänglås på de kvarvarande 2006:orna. Eftersom Graillots viner tillbringar c:a 12 månader på fat kan årets flaskor inte vara mer än någon månad från buteljeringsanläggningen... Det borde således vara långt från tunnelprospektering. Plopp - där rök korken!

Vinet har som väntat en tät djup blå färg och doftar extremt primörfruktigt. Vinet är betydligt tätare än 2006:an. Doften är utan tvivel Syrah - extremt mycket Syrah. Jag vet ingen annan som mejslar ut alla särdrag så tydligt som Graillot. Listan är lång: en gnutta stenrök, blåbär i övergång till björnbär, gummistövlar - allt det man väntar sej. Faktum är att man utan större problem kan frammana bilden av en gammal skeppshandel när man doftar på vinet. Tjärat tågvirke? Jag kan förstår de som tycker att detta är för mycket annat än frukt, men jag älskar det.

Smaken visar att Graillotsyran är tillbaka efter ett par syrafattigare årgångar. Det finns rejält med substans i vinet, men just nu är det faktiskt lite obalanserat. Syran tar över helt i eftersmaken (äter dock bara bröd och olivolja till).

Summa: vid samma ålder var 2006:an ett mer direkt älskvärt vin. Här finns det dock mer syra, tanniner och allmän "substans" för långlagring. Det skall säkert ordna sej med lite rast och vila. En klassisk pre-2005 Graillot?

7 kommentarer:

esping sa...

Oj va gott det låter. Måste försöka få tag på några flaskor. Det verkar inte vara samma hype i Danmark som i Sverige runt Graillot. Åtminstone har tidigare årgångar inte tagit slut på en kafferast.

MMM sa...

Inte riktigt, men de brukar ändå ta slut efter några månader. De har höjt priset till 160 DKK, och med dagens växelkurs är SB's pris bättre. Men visst är det värt en del att slippa ta ledigt från jobbet och ångestköa. Samtidigt vet vi inte vad årets viner kommer att kosta - efter valutajusteringar tror jag att Graillot aldrig kommer att kosta under 200 kr igen på SB.

Anonym sa...

hejsan,

kan du maila din adress till: Pia@tailsweep.com
det gäller annonsering på bloggen.

/Pia

Kristian sa...

Ojdå, håller 06:orna av Graillot på att sluta sig och gå in i "tunneln"? Hade planerat att öppna en flaska nästa helg så det låter oroväckande...

Frankofilen sa...

Kul med en första påtitt av nya Graillot. Jag har inte sett så många rapporter om 2007 i norra Rhône. De skulle väl gärna åka snålskjuts på hajpen i södra delen kan man tänka...

Finare Vinare sa...

Mmm, tack för den utmärkta rapporten! Och visst är det märkligt att ett år kan skilja sig så mycket i närliggande distrikt. Languedoc och södra rhône har ju dunder i 2007 års tankar och fat. Nåväl, de syrligare medelgoda åren som 2001 och 2004 har ju passat oss bra, aromatiken brukar bli fin då, så det verkar inte finnas skäl att avsluta prenumerationen...

MMM sa...

Kristian> Tunnel kanske är ett starkt ord, men visst har metamorfosen startat. Ta du en flaska nu och se - och skriv gärna vad du tyckte!

Franko och FV> Vinet är så fruktansvärt ungt än - men jämförelsen med 2004 är nog ganska korrekt. Man undrar lite över hur 2008 kommer att bli - man såg ju jordskreden efter skyfallen i augusti... Det kan nog bli ett kort upphåll i prenumerationen nästa år