lördag 21 mars 2009

Chateau Lanessan vs Villars 2005

Doktorn ligger med svårartat ryggskott när vi anländer på fredagskvällen. En hel dags lastande av vin har slutligen gjort sitt med ryggmusklerna och vi får skeda i honom värkpiller och cru classé för att han skall kunna visa runt bland nyförvärven. Det är Bordeauxprimörer 2005 från wineandco som äntligen har kommit hem efter en lång tids väntan hos en släkting i Tyskland.

De finare lådorna rör vi inte ikväll - utan Doktorn bräcker upp två lådor av för mej okänt innehåll: Chateau Lanessan och Chateau Villars. Chateau Lanessan är ett cabernetdominerat vin från Haut-Médoc och Chateau Villars är merlotdominerat vin från Fronsac.

Vinerna får en snabb sväng i karaff före servering - Lanessan har redan kastat stora mängder sediment. Båda vinerna är väldigt kraftfulla - och egentligen inte så njutbara rätt upp och ner. En vitlöksspäckad lammstek får agera tannintämjare, och då spelar båda vinerna i harmoni igen.


Chateau Villars: Öppen och mogen doft av plommonfrukt och en hel del ekfat. Tät tanninrik smak med små eruptioner av citrusskal.

Chateau Lanessan: Känns en storlek större än Vilars, men är å andra sidan mer sluten. Tät carbernetstruktur med sting av mentol. Lång tanninrik eftersmak. Antydan till en fin cigarrlåda.

Båda vinerna imponerar på mej, speciellt med tanke på prisklassen (100-150 kr). Parker ger 90 poäng till Lanessan - och jag har inga invändningar.
Bordeaux, Bordeaux. Man känner sej som Askungen bland de här lådorna. Vad är väl en låda Bordeaux 2005? Dötrist, överprisat, parkeriserat - och fullständigt underbart.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blir nyfiken! Vad tog ni hem i de "finare" lådorna?

MMM sa...

Några lådor Pontet Canet 2005, annars var det mest mindre (icke cru classé) slott!