torsdag 5 mars 2009

Domaine Leroy Bourgogne AOC 2004 upplösningen

Efter en kvarts huggande i den tjocka lackkapsylen ser vi plötsligt en hägring av korken. Med min usla korkskruv hamnar korken i två delar på köksbänken och vinet hälls över i karaff.


Vinet, som varken är filtrerat eller klarat med äggvita, ser både väldigt lätt och grumligt ut på samma gång. Doften som strömmar ut karaffen är helt makalös. Det första som både jag och Travkungen utbrister är Indien. Det doftar kryddbasar i Mumbai. Det finns också en påtaglig fatighet som påminner om svett gräs tillsammans med en pepprig pinotton.

Smaken är ljuvligt ren och böljar fram i munnen mellan röda frukter och mörkare toner av undervegetation. Jag gillar stjälkar - och det gör Bize-Leroy också. Stjälkarna ger en stadga och fräschhet till vinet som borde göra det väldigt lagringståligt. Allt är bara så otroligt rent och koncentrerat - det kan inte finnas en enda dålig druva eller halvdant fat i närheten av detta. Men det som gör att man verkligen märker att detta är vin på riktigt är tidsrymderna. Tiden verkar gå i ultrarapid mellan för - mellan - eftersmak. Det kanske inte riktigt håller ända ut i eftersmaken som La Tâche 2004, men det är också det enda vin jag någonsin har gett 100 mmm-poäng. Ett litet avdrag blir det nog också för all icke-dekanterbar grumsighet. Det påverkar inte smaken - men vinet ser inte speciellt inbjudande ut.

Jag är helt såld på detta vinet - oavsett om det är etikettshysteri eller annat som spelar in. Travkungen har smakat AOC Vosne-Romanée 2004 ett flertal gånger och måste medge att detta vinet är precis lika bra. Han har även provat en del "normalklassade" viner från Leroy - och det är verkligen inte så att man kan köpa helt blint från egendomen. Alla viner är dyra - men alla viner är inte bra.

Denna flaska är köpt på Vinforum för 485 DKK, vilket är en rent rövarpris med tanke på det som man får i glaset. Det är högsta Grand-Cru kvalitet. Problemet är att få tag på det. Det finns att köpa i Esprit-du-Vin i Köpenhamn. Tyvärr är den butiken ungefär lika stängd som Domaine Leroy's vinshop. De flesta butiker brukar välkomna kunder - men den butiken öppnar inte ens dörren om du inte har för avsikt att handla stort - riktigt stort.
Pata Negrakotletterna var också utsökta - lustigt att man aldrig tänkt på det tidigare. Klart att det måste bli en del kvar när man skurit bort skinkorna.

3 kommentarer:

Mina Vinare sa...

Hej MMM!

Det här var spännande läsning. Jag såg första posten igår men inväntade upplösningen. Menar du att man inte gjorde något 1er Cru eller Grand Cru överhuvudtaget med årgång 2004? Hällde hon allt i AOC Bourgogne och AOC Vosne-Romanee?

I så fall måste det ju vara ett sällsynt beslut men kul för konsumenterna. Vad jag förstått gjorde en del producenter bra vin även 2004a och det borde ju rimligtvis även Leroy ha gjort.

Ett tipps om du inte redan provat - Pata Negra Salami. Supergott och extremt prisvärt jämfört med skinkan.

Trevlig helg!

/ MV

Niklas J sa...

Jaha, så herrn kan spendera 485 dyra danska pengar på en flaska vin men kör fortfarande med Ikea-korkskruv ;-)

Låter alldeles underbart det här! Önskar jag fick chansen prova!

MMM sa...

MV> Jepp - den enda Grand Cru som släpptes var Corton-Charlemagne. Resten hamnade i AOC viner. Har fått klarhet nu i att AOC Bourgogne innehåller en del premier cru (Pommard+ Savigny) förutom "tolvtaggarnvinerna". Bara historien är ju värt en del - även om priserna nu har kommit ikapp kvaliteten.

Niklas> Håller med - det är skandal. Köpte en screwpull, men den smutsar ju ner vinerna med kork. Då föredrar jag Ikea...