måndag 16 mars 2009

Claude Val 2008

Claude Val var antagligen ett av de mest omskrivna vinerna på svenska vinforum och bloggar under 2008. Historien om Kronstams nästan maniska hyllande av detta 55-kronorsvin i varje tänkbar tidskrift fick några skribenter på finewines.se att starta en fiktiv rättegång. Hade Kronstam en dold agenda - och framförallt - hade han egen vinning av att öka försäljningen och få in vinet i det ordinarie sortimentet? I brist på bevis får man nog anse Kronstam friad i detta fallet - han gillar helt enkelt detta vinet får man anta. Eller ser han det som ett experiment för att testa nivån på sitt inflytande?

Lustigt nog har jag inte hittat en enda person som har provat vinet i fråga - förutom Kronstam då förstås. Och nog hade han inflytande! Idag står vinet med bästa exponering på Hansakompaniets SB.

Om jag skall knyta an till den förra posten så har ett 55 kronorsvin inte det så lätt i det svenska systemet. Utan tyngden av alkoholskatt och hög moms skulle detta vinet kosta c:a 30 kr - och det är egentligen i det bordershop-perspektivet man skall ställa vinet. Vinet är i alla fall klassat som Vin de Pays d'Herault, Languedoc (som Grange des Peres) och innehåller en blandning av Carignan, Grenache, Cinsault och Merlot.

Det doftar i alla fall inget vidare. Gamla bananskal och jäst är väl den korta sammanfattningen. Det smakar dock betydligt bättre, med en viss fruktighet, klar syra och en salmiakton. Det känns korrekt och genuint på något underligt sätt - även fast det är synnerligen enkelt och helt saknar tanniner. Med klädnypa och stor ishink funkar det nog synnerligen väl på vilken studentskiva som helst.

Om man säger så här; ett vin som Santa Duc's Les Plans (49 DKK) lurar upp detta vinet på läktaren. Jag vet ärligt talat inte vad Kronstam har i kikaren här.
P.S. Kronstam har även hyllat 3-kronors vinet Umbala (från förra posten) i åtminstone två fristående DN-kolumner. Det vinet har också lämnat BS och står nu i flertalet butiker. Fast där är han inte ensam i hyllningskören - Dina Viner ger vinet 83 poäng (!). D.S.

7 kommentarer:

Kayaker sa...

Allt för vetenskapen. Tack för att du testade. :-)

MMM sa...

Någon måste ju offra sej ;-)

Anonym sa...

Jag tyckte du sågade Kronstam på ett fint, nästan obemärkt sätt. I den fiktiva rättegången är han dock skyldig. Det finns helt enkelt inga anledningar att skriva spaltmetrar - och samtidigt låta betyget variera så - om ett vin som Claude Val.

MMM sa...

Tack anonym,

Håller med om att han är skyldig till dåligt omdöme alt. hack i skivan i detta fallet - men det är knappast straffbart. Vad jag vet så har han inte haft någon personlig vinning av det? Men jag har inte läst allt som skrivits i ämnet.

Vinet är ju inte odrickbart på något sätt, och det känns som att det är gjort på druvor och inte enbart kemikalier. Det kanske räcker för fyndstämpel när vinet kostar 55 kr - svårt att veta när man sällan dricker viner i den prisklassen. I samma prisklass tror jag dock att Umani Ronchis "Bianchi" skulle ha en ganska lätt match (om mitt minne inte sviker mej).

Kayaker sa...

Om inte mitt minne sviker mig så kör Umani Ronchi Bianchi i princip över allting i samma prisklass...

Winepunker sa...

Man undrar ju vad Kronstam har i kikaren. En gång i tiden (slutet av 80-talet) litade man ju på karln.

D. Berg sa...

Köpte detta vinet förra året, och delade med några innan vi skulle på julbord. Vi satt länge och diskuterade detta förskräckliga vin! Förstår inte hur Kronstam kan va god mot det. Har en sån smörig karaktär, svårdrucket och dålig gomkänsla. Får jag däremot tipsa om ett vin i samma prisklass men med en utsökt smak och känsla så är det "Redfin"