torsdag 30 april 2009

Inventering

Flaskor i hyllplan, flaskor nedstuvande i IKEA-lådor, flaskor liggandes i badhandukar på golvet. Vad finns egentligen, och hur många flaskor är det totalt? Inte den blekaste aning - läge för ett av nörderiets höjdpunkter: Inventering!
Så här ser i alla fall min källare ut, en dag i början på maj 2009. Kanske någon flaska väcker något speciellt minne till liv? Kanske något vin borde drickas upp snarast? Hur är det egentligen med balansen? Alla kommentarer välkomna!

RÖTT VINRhone


Bourgogne
Övriga FrankrikeItalienOch resten av rödvinsvärlden utanför Italien och Frankrike representeras av en endaste flaska Mitolo G.A.M Shiraz 2002... Bordeaux (35%) ligger i topp, strax följt av Rhône (26%) och Italien (20%). Det mest värdefulla vinet i samlingen är troligen Leoville-Las-Cases 1996, även om jag faktiskt betalade mer för de två vinerna från Domaine Leroy. Hittills har jag aldrig ägt en premier cru från Bordeaux - men med tanke på samlingens tyngdpunkt borde det kanske inköpas i alla fall en flaska. Hermitage, Côte-Rôtie och Cornas ser eftersatt ut - liksom Piemonte (som jag iofs aldrig riktigt fallit för). Spanien lyser med sin frånvaro - men om ett par veckor skall vi åka dit - så vem vet hur denna listan ser ut efter det!

VITT VIN

Av totalt 280 flaskor är bara 30 flaskor vitt. Det är väl lätt hänt att det blir så, speciellt då mycket av det vita vinet köps och dricks upp direkt. Inte en enda flaska Champagne! Jag har försökt att lagra en del Champagner, men det är så rysligt gott att de inte överlever länge i mörkret. Men visst borde en välsorterad källare innehålla en hel del bubbel också.

16 kommentarer:

Kayaker sa...

Det är ju inte utan att man skulle vilja ha en och annan av framförallt dina Bordeauxer!
Blir det fler poster? Du har väl inte bara rött?!?
Ingen kan beskylla dig för att fokusera för mycket på viner från nya världen iallafall! :-)

MMM sa...

Nu skall det vara uppdaterat med vitt också (ber om ursäkt för layouten - ibland ger blogspot gråa hår)!

Nej, vill man dricka "nya världen" får man nog åka någon annanstans...

Claes sa...

Hemskt ledsen, men den version min webbläsare ger saknar alla intressanta kalifornier och andra nyavärldenviner som alla äkta vinnördar måste ha.... eller ??

Kolla dina inställningar :)

MMM sa...

Helt korrekt! Det är bara gamla kända namn med långa anor i långa banor. Zinfandel är för andra gommar än min. Men visst hade det inte gjort ont med lite Beringer Private Reserve eller Dominus i listan.

Mina Vinare sa...

Hej MMM!

Din stackars 2002 Mitolo G.A.M kan jag ta hand om ifall du inte vill ha den. Den måste känna sig hemskt ensam där i mörkret…

/ MV

Björn sa...

Las Cases 1983 ska du nog korka upp om du ens ska våga hoppas på något gott från den.... tror jag.

Claes sa...

Zinfandel är väl knappast det man ska tänka på först när et handlar om Kalifornien.

Men att missa hela Syrahgenerationen i St Barbara eller de oemotståndliga Pinot Noirvinerna som idag framställs i de kallare lägena verkar lite onödigt i mina ögon.

Beringer Private Reserve är inte dum, men i stort en Bdx-kopia. Who needs them? Kalifornien är som bäst när de använder sina egna förutsättningar.

Du borde addera lite Ojai, Brewer & Clifton, Harlan (den som ändå hade råd) t.ex. till din källare.

Nya Zeeland och Margaret River i Western Australia borde du inte heller avfärda för att de inte är europeer.

Bara ett vänligt råd.

MMM sa...

Mina Vinare> Jag skall nog göra Mitolos lidande kort - kvalitets-Shiraz från Australien blir en ny upplevelse för mej.

Björn> Vi provade en -83:a hos Doktorn i höstas som var helt magnifik. Men den flaskan hade legat i hans källare sen primeurköp. Min flaska är ett andrahandsköp, och jag har ingen aning om hur den lagrats. Det kan vara för sent om den misshandlats på vägen. Men den ser i alla fall ut som ny.

Claes> Jag kan alldeles för lite om Kalifornien - så jag uppskattar alla råd. Det finns kanske en tendens att vilja se (för mej) kända etiketter i källaren - och då blir det mycket Bordeaux. Mycket av det från Kaliforninen som säljs på auktioner är också rysligt dyrt - ofta helt i premier cru klass. Då är det lätt för en frankofil att hellre handla Bordeaux istället.

Red Scream sa...

Inventering, så underbart! Det måste jag också göra! :-) Utan att veta allt för mycket om skumpa, men varför inte köpa på sig några fleur de passion 2002?

MMM sa...

Tackar för tipset Red Scream - det blir till att skynda sej då saldona börjar bli låga. Det vill nästan till ett vin i den prisklassen för att man skall hindras från att öppna direkt. I "smash and grab" genren gillar jag Pol Rogers NV skumpa - men jag tvivlar på att den vinner på att lagras. Torrt så det krasar i munnen.

Kul blogg du har! Ditt vinlagrande på havsbotten var ju helt briljant.

Red Scream sa...

Tack, MMM! :-) Jo, man får sina idéer ibland!

En annan idé är ju att köpa lite Veuve Clicquot Vintage Brut 2002. Ok, lite industriskumpa men 1988:an har dykt upp lite då och då och den är verkligen god. Eller vänta tills Vilmart släpper sin Coeur de Cuvée 2002.

Vintresserad sa...

Hej MMM,
Inventering är ngt jag borde ha gjort för lääänge sedan. Situationen i förrådet är ett lätt kaos med lådor och instuvade påsar här o var. Ska använda ditt goda initiativ och ta tag i detta så snart jag kan få loss tiden... ang viner så skulle jag kunna tänka mig att Angelus94a och Clerc89a är dags att korka upp. Vi drack en Figeac94 för en tid sedan som var god, men nog på väg åt fel håll.

Ang tips om andra viner så får jag hålla med den som tipsat om NZ och Margaret River, där finns en hel del gott (Craggy Range Sophia, Cullen Diana Madeleine) som har vissa likheter med Bdx, men ändå tillräckligt egen positiv karaktär och identitet.

MMM sa...

Vinintresserad> Visst är det kul att ställa grejorna i ordning och få ner saldot på papper! Vore kul om fler bloggare blottade sina källare - vad har folk egentligen i sina gömmor? Man inser att det är en lätt sjukdom att lagra vin - för tre år sen hade jag tjugo flaskor, nu är det 280. Det gäller att bli mer selektiv i vad man köper tror jag, annars blir det ohållbart i denna takten. Iofs är det många flaskor som inte skall röras på många år än.

Angelus 1994 är jag inte så orolig för, den var vid mycket gott liv senast vi drack den. Däremot borde jag hitta tillfälle att öppna Clerc Milon 1989 snart. Den enda flaskan (iofs B/C-nivå) hitills hade vissa ålderkrämpor. Ducru Beaucalliou 1975 är äldst, men var långt ifrån "mjuk och skön" sist vi provade.

Kristian sa...

Vad hör jag, inventering på papper? Prova att använda cellartracker.

MMM sa...

Nja, det är i alla fall utfört i Excel. Kanske skall lägga in det i cellartracker istället - skall tydligen gå att exportera från excel direkt.

Finare Vinare sa...

Skicka din excel-fil till Eric så mosar han in den i sin "crusher-destemmer". Sen har du koll. Ja, du verkar iofs ha rätt god ordning redan. Problemet är nog mer kaoset i verkligheten i än i den virtuella källaren. Hjälp, var är flaskorna...